Copyright © 2024 Volleybalkrant.
Artwork by the Media Artists. All rights reserved.
Lees hier alles over hoe de FIVB nu de wereldranglijst berekent.
In het oude systeem telden maar vier toernooien mee, de Olympische Spelen, het WK, de World Cup en de World League (m) of World Grand Prix (v). Het grote nadeel van dit systeem was dat je resultaat voor bijna vier jaar bepaalde op welke plaats je stond.
De reden dat de Nederlandse mannen lang buiten de top-20 op de ranglijst hebben gestaan, is onder andere dat zij zich niet plaatsten voor Spelen van 2008, 2012 en 2016. Ook ontbraken ze op de WK's van 2006, 2010 en 2014. Plaatsing middels het WK-kwalificatietoernooi in eigen land voor het WK van 2018 zette een opkomst in gang. Na het goede resultaat in Italië en Bulgarije (8e plek) stond Oranje opeens op de 15e plaats. Dat verschafte ze weer toegang tot kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen. Het levert ook 'makkelijkere' kwalificatiepoules op, waardoor plaatsen voor WK's gemakkelijker wordt.
Bij de vrouwen was door de resultaten van de laatste vier jaar een enorme stijging te zien. De vierde plaatsen op de Spelen van Rio en bij het WK in 2018 zetten de Volleybaldames al op de zevende plaats. Ondanks een teleurstellend verlopen World Cup 2019 met de achtste plaats (die onder andere de aanleiding vormde voor het ontslag van bondscoach Jamie Morrison) steeg Oranje een plaats, omdat ze vier jaar daarvoor niet meededen aan de World Cup en nu dus toch punten kregen bijgeschreven. Daarom stonden de vrouwen op een zesde positie.
Het nieuwe systeem
In de nieuwe opzet telt elk resultaat in een toernooi waar minstens vier andere landen aan meedoen. Dat heeft nogal gevolgen. De Nederlandse vrouwen zakten vijf plaatsen naar de elfde positie.
Het nieuwe systeem is vanaf 1 januari 2019 de resultaten van alle wedstrijden gaan bijhouden. Je krijgt punten voor de wereldranglijst als je beter presteert dan verwacht, maar er gaan punten af als je slechter presteert.
Waarom zakten de Volleybaldames 5 plaatsen?
De Nederlandse vrouwen zijn nu gezakt naar plaats 11, omdat ze in 2019 in de Volleyball Nations League tegen de verwachting in verloren van Polen, Italië, Japan, België en Duitsland. Er werd daarentegen wel verrassend gewonnen van Rusland. Het nieuwe systeem werd achter de schermen al gebruikt en Nederland verloor punten door deze matige resultaten. Het was alleen nog niet zichtbaar. De resultaten op OKT 1, EK en World Cup waren ongeveer zoals de verwachting, er werd over het algemeen verloren van teams die hoger stonden, gewonnen van teams die onder hen stonden. Het verlies tegen Polen en Duitsland afgelopen januari kostte de vrouwen nog wel, want Nederland staat hoger op de wereldranglijst dan die landen.
Nu de Nederlandse vrouwen op de 11e plaats staan, zullen ze in de VNL waar zestien teams aan meedoen voornamelijk tegen hogergeplaatste landen spelen. Als van die teams wordt gewonnen en niet wordt verloren van lager geplaatste landen, dan kan Oranje stijgen op de ranglijst. Niet deelnemen aan de Olympische Spelen heeft minder impact dan bij het oude systeem, dus Nederland zal wellicht niet verder afzakken.
Waarom staan de mannen 16e?
Begin 2019 stond Nederland na een goed resultaat op het WK het jaar daarvoor op de 15e plaats. In 2019 hebben ze voornamelijk 'verwachte' uitslagen geboekt. Van hogergeplaatste landen werd verloren, van de lager gerangschikte werd gewonnen. De verliespotten tegen Estland en Kroatië in de poulefase van de Golden League en tegen Wit-Rusland bij de Final Four en tegen Tsjechië op het EK waren de enige uitslagen die de Lange Mannen leden tegen de verwachting in. Op OKT1 werd zelfs gewonnen van België dat hoger stond, bij OKT2 werd Frankrijk nog verslagen. De kleine verschuiving is dus met dit systeem goed te verklaren.
Tijdens de Golden League staat er voor Nederland veel op het spel. Oranje staat van de twaalf deelnemende landen het hoogste op de wereldranglijst. Er is dus maar weinig te winnen, maar des te meer te verliezen.
Dat de Lange Mannen niet deelnemen aan de Spelen van Tokio is nu dus ook minder van belang, ze behouden waarschijnlijk hun ranking. Daar doen tien teams mee die hoger op de ranglijst staan, als die enorm onderpresteren kan Nederland zelfs een plekje stijgen. Als Tunesië (17e) en Venezuela (32) in Tokio verrassen, kunnen ze Nederland voorbij.
De echte gevolgen zullen na dit eerste internationale seizoen blijken. Een nieuwe wereldranglijst na iedere wedstrijd zal wennen zijn, als je komt van een systeem waarbij je een keer per jaar maximaal veranderde.
Je reactie is opgeslagen.
Plaats een reactie
reacties: