facebook pixel Volley Tilburg zorgt voor eerste nederlaag Vives - Volleybalkrant
/news/newsItem/media/medium[active="1"][not(tags/tag/name="homepage")]
beeld:

Volley Tilburg zorgt voor eerste nederlaag Vives

Gepubliceerd op
di 25 okt 2022 00:37
Door: Reinier de Boer

Debutant Vives kende een uitstekende seizoenstart met vier zeges op rij, maar in de vijfde wedstrijd bleek Volley Tilburg met 1-3 te sterk. Sliedrecht Sport 2 maakte geen fout tegen Compaen en gaat alleen aan kop. Utrecht blijft goed meedoen door een 3-1 zege op Peelpush. Het moeizaam gestarte Zaanstad won met 1-3 bij Donki Sjot.

a194e32c-dce6-49f5-8888-d08ff1c41297,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640,db015ba3-e7f1-48e9-aa02-6f191ad21187,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,830fa493-2bec-4b2a-813a-f1ced38233ec,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640

Vives-Volley Tilburg
De vroege topper tussen Vives en Volley Tilburg leverde in de ‘heksenketel van IJsselstein’ een 1-3 zege voor de gasten op via 25-13, 21-25, 21-25 en 19-25. Dat betekende de eerste nederlaag van Vives en de vierde zege van Tilburg dat nog zonder puntverlies is. Tilburg-trainer Martijn Musters had zich voorbereid op een zeer mooie wedstrijd. ,,Vives was ook nog zonder puntverlies,” zegt hij. ,,Een ploeg met Sjoerd Hoogendoorn op diagonaal in hun ontzettend sfeervolle, maar lage hal. Dan weet je dat je er vol op mag.”
Set 1 begon Volley Tilburg niet goed. Serverend stonden de gasten onder druk. ,,Vives haalde de meeste bizarre ballen van de grond en het publiek vond het natuurlijk allemaal fantastisch. We hebben geprobeerd het tij te keren, maar met hele duidelijke cijfers was set 1 voor hen. Gelukkig was het begin van de tweede set beter van onze kant en langzaam kwamen we onder aanvoering van Niels van Son wat beter in ons spel. Richting de big points pakken we een paar belangrijke blokpunten en daarmee is set 2 voor ons. Het verloop in de derde set is vrijwel identiek. Veel spanning, publiek dat zich non-stop laat horen en richting het einde van de set trekken wij weer aan het langste eind. In de vierde set zetten wij onze opstelling net wat anders weg en serverend houden we Vives goed onder druk. Daardoor pakken we direct een flinke voorsprong en lijkt het geloof aan de andere kant weg.
Achteraf ben ik ontzettend blij dat we drie punten meenemen uit die heksenketel in IJsselstein. Niels was daarvoor bij ons ontzettend belangrijk serverend, aanvallend, maar zeker ook qua beleving. Ik hoop van harte dat het thuisfront hem daarvoor ook de beloning heeft gegeven die daarbij past.”
De aanloop naar de wedstrijd was voor Vives onrustig. De training werd op donderdag bruut verstoord doordat Jacco Hoogendoorn onderweg naar de training werd aangereden door een auto die het rode stoplicht negeerde. ,,Gelukkig bleek uit onderzoek in het ziekenhuis dat de schade aan de kant van Hoogendoorn na een koprol over de motorkap en zijportier beperkt is gebleven tot een aantal flinke schaafwonden op de rug en benen, een kapotte fiets en een verloren ballentas," zegt Vives-trainer Kasper Langendoen. ,,Naast Jacco Hoogendoorn was ook libero Jordy Streng vanwege een schouderblessure niet inzetbaar en dus moesten we puzzelen in de passlijn. Deze bestond ditmaal naast Mitchel van Kesteren uit de basis en de debutanten Dion Tjon-A-Man en libero Saisun Kandiah. Verder was de basisopstelling gelijk aan de wedstrijd tegen Compaen met Joël van der Schans als spelverdeler, Addie van der Veen en Peter Houwink op het midden en Sjoerd Hoogendoorn als diagonaal."
Voor een uitverkochte IJsselhal begon Vives voortvarend aan de wedstrijd. Onder aanvoering van een ace van Sjoerd Hoogendoorn pakte de thuisclub direct een gaatje ten opzichte van de bezoekers. Volley Tilburg sloeg echter op eenzelfde wijze de stand weer gelijk. Op de services van Van Kesteren en Hoogendoorn wist Vives, mede dankzij een sterke blokkering en verdediging, halverwege een voorsprong van 15-7 op het scorebord te zetten. Ook middenman Van der Veen wist de gasten een hak te zetten door een geplaatst balletje. Vives zette het sterke begin door in het tweede gedeelte van de set. Serverend had het Volley Tilburg onder druk waardoor dit resulteerde in een hoge foutenlast aan de kant van Tilburg. Tel daarbij een sterk serverende Van der Schans, en uitstekende scores van Hoogendoorn en Van Kesteren bij op en er staat een score van 25-13 op het scorebord. Een ongekende start van de promovendus tegen de kampioenskandidaat!
Vanaf de tweede set draaide het wedstrijdbeeld langzaam de kant van Volley Tilburg op. De Tilburgers kregen beter vat op de services van Vives en de thuisclub had zelf meer moeite om tot scoren te komen. Een snelle achterstand van zes punten kon nog wel gelijk worden tot aan 16-16, maar daarna zette Volley Tilburg nog een tandje bij waardoor het een aantal fouten afdwong aan de kant van Vives en er met 21-25 een gelijke stand op het scorebord kwam. In de derde set kwam Niels Bakker bij Vives in de ploeg voor Van der Veen. Na een gelijk opgaand begin van de set, stokte halverwege de side-out aan de kant van Vives, waardoor Volley Tilburg een gaatje van vier punten kon slaan. Met de inbreng van Fedde Plankeel voor Van der Schans probeerde coach Langendoen het tij te doen keren, hetgeen niet mocht baten. Uiteindelijk was het een kopie van de tweede set qua scorebord. Opnieuw werd het 21-25 voor Volley Tilburg.
In de vierde set kwam Vives vanaf het begin van de set niet meer onder de servicedruk van Volley Tilburg uit, waardoor het niet het gewenste side-out spel kon spelen om door de verdediging van Tilburg heen te komen. Volley Tilburg wist deze kansen echter wel goed aan te pakken. Ook de invalbeurt van de van een enkelblessure teruggekomen Alec Murk kon hierin geen verandering brengen. Met een eindstand van 19-25 ging de overwinning daarmee naar de bezoekers uit Tilburg.

Sliedrecht Sport 2-Compaen
Sliedrecht Sport 2 boekte een 3-1 overwinning op Compaen, maar de titelhouder speelde niet haar beste wedstrijd. ,,Een slechte wedstrijd spelen, als team zeker je niveau niet halen en toch met 3-1 winnen,” concludeert Sliedrecht Sport-speler Albert Stek. ,,Met de huidige opzet van de Topdivisie is dit gewoon mogelijk. Na een tactische en sterk doordachte wissel van onze kant kon de wedstrijd beginnen. Wij begonnen met Jelle van Rekom op de spelverdeling, Gerard Baan op de diagonaal, Michael van Leeuwe en Ian de Bus op midden, Luuk de Groot en Jasper Bouter als passer/lopers en Luuk van der Leeden op de libero. Joël Blokland was deze wedstrijd afwezig en middenman Harm Korevaar zat vanuit Heren 3 weer bij de selectie.”
In set 1 pakte de thuisclub al snel een voorsprong, maar verslapte iets aan het einde. ,,De concentratie zakt wat weg en we gaan meer en meer meerommelen met het onverzorgde spel van de tegenstander. We trekken de set uiteindelijk wel netjes naar ons toe.” In set 2 herstelde Sliedrecht zich. ,,De focus was terug, we legden Compaen ons spel op en met de juiste lijnen sloten we de set af met 25-17. Hoogtepunt van deze set was toch wel het ouderwetse killblock van Michael van Leeuwe op Compaen-speler David Bes. De bal ging snoeihard, maar dan ook echt snoeihard naar de grond met als gevolg een staande ovatie van de spelers van Heren 1 op de tribune.” In de derde set zakte de thuisploeg weg en Compaen profiteerde. ,,In de derde set gebeurde precies waar je in zo’n wedstrijd voor op moet passen. De concentratie was achtergebleven in set 2 en we gingen meer en meer mee in het onverzorgde spel van onze tegenstander. Het dubbeltje viel nu een keer de andere kant op en Compaen wist deze set af te snoepen. Iedereen wist dat we ons moesten schamen voor het weggeven van de voorgaande set en met dat gegeven begonnen we aan set 4. Hier kunnen we kort en krachtig over zijn. Een heerlijke laatste service van Bouter, gewonnen, drie punten erbij en de wedstrijd snel vergeten.”

Protos-MKB Accountants/VCV
MKB Accountants/VCV won met 2-3 van Protos via 19-25, 25-23, 18-25, 25-12 en 14-16.
,,De eerste set begonnen we met Bram, Wouter, Evan, Lars, Robbert en Thomas,” vertelt VCV-trainer Hans Mater. ,,Met onze service maakten we het hun lastig en onze pass liep prima. Nikita, Jan en Lucas vielen in. De tweede set begonnen we meteen met een achterstand, want we maakten zelf teveel fouten. Nikita kwam erin voor Bram, Lucas voor Thomas en Mart voor Lars. De tweede set verloren we. De derde set hadden we ons eigen spel weer beter onder controle en konden we het midden ook weer beter gebruiken. In de vierde set zakten we passend en aanvallend ver weg. In de vijfde set kwamen we met 12-9 voor en 14-11. Protos kwam terug door eigen fouten van ons tot 14-14. Foute services van Protos leverden ons 14-15 op. Het laatste punt liet Wouter Renger zien dat hij ook kan voetballen. Via een verdedigende actie van Rik belandde de bal buiten het veld aan de kant van de bank. Wouter wist met de voet de bal terug het veld in te brengen. Lucas speelde vervolgens de bal onderhands over het net en rende terug naar het net en maakte met een killblock het laatste punt.
Terugkijkend zijn we nog te wisselvallig en vielen we zeker in de vierde set ver terug qua niveau. Daar moeten we de komende weken aan blijven werken, maar de blessures zijn aan het terugkomen en dat geeft ook weer meer mogelijkheden. Had graag drie punten meegenomen. Uiteindelijk zijn het er twee geworden en dat is al 1 punt meer dan vorig jaar.”
Protos-trainer Gerlof Verstoep kijkt met gemengde gevoelens terug op de wedstrijd. ,,Al met al een leuke wedstrijd met passie en veel jonge spelers wat een stuk van de grilligheid verklaart,” analyseert hij. ,,Ik denk dat een vijfsetter een representatieve uitslag was. Maar dan wil je hem wel winnen. Het vertoonde spel was bij vlagen weer een stukje beter. Maar hoewel alle facetten van het volleybal soms goed waren, was dit niet vaak tegelijkertijd. We begonnen vooral serverend slecht en passend matig met goede blokkering en aanval. Gelukkig nam gedurende de wedstrijd onze servicedruk significant toe en kregen we al snel meer grip op de pass. Dit was ook nodig aangezien we in onze blokkering meer moeite hadden met de bij VCV ingewisselde spelverdeler die een tempo sneller en met meer dreiging op het midden speelde. Een paar slordigheden in de vijfde set maakten het verschil. Dus dat is voor ons de leerschool. En daarmee is VCV ook de verdiende winnaar.”

VV Utrecht-Peelpush
Utrecht herstelde zich van de nederlaag van vorige week tegen Volley Tilburg en boekte een 3-1 zege op Peelpush. De setstanden waren 24-26, 25-19, 25-21 en 25-21.
Utrecht-trainer Bernard Schoonbeek had lovende woorden over voor de trainer van tegenstander Peelpush. ,,We mochten gastheer zijn voor onze Limburgse vrienden uit Meijel en (verre) omstreken, begeleid door één van de grootste voorvechters van niveau-ontwikkeling in onze competitie; Johan Leenders,” begint hij. ,,Alle coaches van onze klasse zijn hem nog steeds dankbaar voor het initiatief dat hij ontplooid heeft een aantal jaar geleden; het delen van de beelden van onze wedstrijden met de mogelijkheden om ook datavolley bestanden uit te wisselen. Ook op deze manier proberen wij allemaal een steentje bij te dragen aan het verhogen van het niveau in onze divisie met als doel om het gat tussen de Topdivisie en de Eredivisie zo klein mogelijk te maken.”
Utrecht miste voor het duel met Peelpush een van haar middenmannen vanwege lichamelijke ongemakken. ,,De overige dertien spelers waren wel fit,” gaat Schoonbeek verder. ,,We hebben ze allemaal nodig gehad. De wedstrijd begon rommelig. DGF werkte niet en wij deelden in die malaise. Zeventien eigen fouten in set 1 en dus terecht verloren. Hiermee wil ik overigens Peelpush niets te kort doen, want zij stonden degelijker en beter dan wij te spelen. De volgende drie sets waren beter aan onze kant. Onze foutenlast ging drastisch naar beneden, wisselspelers brachten verse energie en vechtlust en onze servicedruk kon wat verhoogd worden. Het gevolg was dat we deze sets winnend konden afsluiten. Een zeer welkome driepunter na de oorwassing van vorige week en de start van de kortste weg Europa in; het Nederlandse bekertoernooi. Volgend jaar bestaat deze beker trouwens 50 jaar.”

Donki Sjot-Zaanstad
Zaanstad behaalde haar tweede overwinning van dit seizoen. In Den Dungen werd Donki Sjot met 1-3 verslagen via 23-25, 20-25, 25-20 en 15-25. Deze zege kwam voor Zaanstad als geroepen, want de ploeg kent een ronduit moeizame start. ,,De start van onze competitie is inderdaad, zacht uitgedrukt, moeizaam,” beaamt Zaanstad-speler Daniël Hoonhout. ,,Ik denk dat dit deels valt te wijten aan het missen van spelers tijdens de wedstrijden. Dit betreft verschillende spelers en om verschillende redenen per week, en het volledig ontbreken van een vaste libero voor de eerste seizoenshelft. Dit zorgt veelal voor een wat chaotische wedstrijdvoorbereiding en in sommige gevallen voor slecht spel. De wedstrijd tegen DS kwam over als een strijd tussen twee gehavende teams. Desalniettemin werd er wel echt gevochten voor ieder punt en was het in het algemeen een spannende wedstrijd op waardig niveau.”