Vier promovendi beginnen met zege

ma 21 sep 2020 15:10
Door: Reinier de Boer

HHB Coaching/CSV-Avior
Avior uit Schalkhaar werd afgelopen seizoen vierde in 2B en mocht promoveren naar de eerste divisie A. In de eerste competitiewedstrijd zorgde de ploeg van de trainers Jeroen Jansen en Ronald Sparreboom toch wel voor een verrassing door HHB Coaching/CSV met 0-4 te verslaan via 22-25, 18-25, 23-25 en 24-26. “Het was een mooi potje, een prima wedstrijd als start van het seizoen,” zegt Avior-trainer Jeroen Jansen. “Ik ben erg blij dat we met 4-0 hebben gewonnen. CSV zal her en der setjes van de tegenstander snoepen. Qua servicedruk kunnen wij nog beter en minder foutenlast en ‘unforced errors’ gaan maken.”

Donitas-Renswouw
Donitas liet zich vrijwillig terugzakken van de Topdivisie naar de eerste divisie en de nieuwe trainer Lennart Harmsen moest een totaal nieuw team formeren. De Groningse studenten moesten op de eerste wedstrijddag meteen flink aan de bak, want het gepromoveerde Renswouw kwam op bezoek. De geroutineerde gasten, die als één van de titelkandidaten worden gezien, wonnen met 0-4 via 21-25, 10-25, 21-25 en 21-25. “We hebben drie sets lang aardig mee gedaan, waarbij het vooral zonde was dat we de derde set na een 19-14 voorsprong niet tot een beter einde konden brengen,” kijkt Lennart Harmsen terug. “Over het algemeen kwamen we lastig tot scoren en stonden zij er wel op de momenten dat dit echt nodig was.” Renswouw-speler Bart van Garderen kan met een beter gevoel terugkijken op de seizoensstart. “Het was een lekkere start van het nieuwe seizoen. In de eerste set was de start wat moeizaam, maar kwamen we aan het einde langszij. Je kon wel merken dat er bij Donitas nog niet heel veel vastigheid was, maar dat maakte ze soms ook onvoorspelbaar. Set twee waren we dominant vanaf het begin en waren zij kansloos. In set drie veranderden zij van opstelling en daar hadden we wat meer moeite mee. Door een goede invalbeurt van Julius Held konden we die set nog net op tijd omdraaien. Ook in set vier kregen we een impuls van de bank waardoor dit echt een overwinning van het hele team was. Uitblinkers bij ons waren Johan Oosting en Ton van Roomen die beiden veelvuldig series maakten met hun sprongservices en aanvallend erg effectief waren,” zegt Van Garderen.

DIO/B 2-Voorsterslag/vc Zwolle
Het verschil tussen de twee Promovendi DIO/B 2 en Voorsterslag/vc Zwolle was erg klein. DIO/B 2 won met 3-2 via 27-29, 26-24, 22-25, 25-22 en 15-10. “We waren aan elkaar gewaagd,” constateert Voorsterslag-trainer Michael Schunselaar. “Ik vond dat wij, voor een eerste wedstrijd in het seizoen, een prima prestatie hebben neergezet. Het verschil is denk ik, het verschil in ervaring geweest. Bedum is een team dat veel ervaring heeft en bovendien veel praat in het veld, niet altijd even prettig, maar dat hoort erbij. Ik vond dat wij ons daar redelijk weinig van aantrokken, maar de arbitrage trad in mijn optiek niet voldoende op en stelde geen grenzen. Dat maakte dat Bedum haar favoriete, zeer luidruchtige spel, gewoon kon blijven spelen, zelfs als ze daarmee een grens overgingen. Laten we het erop houden dat het ook voor de scheidsrechters hun eerste officiële wedstrijd sinds lange tijd was. Hebben we daardoor dan verloren? Ik denk het niet. Naast veel kabaal maken kan Bedum ook een prima potje volleyballen en was in deze wedstrijd gewoon net iets sterker. Ik denk voor ons een prima start, al had ik natuurlijk liever gewonnen, waarbij ik veel aanknopingspunten heb gezien voor de rest van de competitie. Ik zie de nabije toekomst dan ook met veel vertrouwen tegemoet,” zegt Schunselaar.

SSS 2-Set Up/IJ
Nieuwkomer Set Up uit IJsselmuiden kon het niet bolwerken tegen het ook gepromoveerde SSS 2 en verloor met 4-0 via 26-24, 25-14, 25-18 en 25-19. SSS 2 was een maatje te groot voor de ploeg van trainer Peter Gaillard. “Wat de wedstrijd betreft, het is een beetje aftasten,” zegt Gaillard. “Feit is, dat SSS stabieler was dan wij. Te veel onnodige fouten op belangrijke momenten en daar moeten we aan werken. Al met al een terechte winnaar en voor ons veel aanknopingspunten om de komende tijd aandacht aan te besteden.” Bij Set Up is er wat veranderd in de samenstelling van het team. Er zijn drie nieuwe spelers uit lagere teams toegevoegd en er komen twee spelers terug van een blessure. De drie nieuwe spelers zijn Dave de Velde, Rob Schrijver en Leander Lars.

Apollo 8-Bovo
Apollo 8 leed een 1-3 nederlaag tegen Bovo:19-25, 25-20, 18-25 en 12-25. Apollo 8-coach Henk Goor begon met de vaste pass-lijn bestaande uit Bas Haar, Tobias Lansink en Saul Geverink. De eerste set ging gelijk op, totdat Joppe Zeilstra drie punten op rij maakte en de ploeg uit Aalten op voorsprong bracht. Bovo maakte gebruik van de fouten van Apollo 8 en gaf de voorsprong niet meer af. De volgende opslagbeurt van Joppe Zeilstra maakte hij opnieuw een serie, waarna de eerste set naar de ploeg van coach Danuta Brinkmann ging. In de tweede set startte Apollo 8 voortvarend met een ace van Bas Haar. Opnieuw was het Joppe Zeilstra die Bovo in het zadel hielp, 2-4. Coach Henk Goor greep in en bracht Tom Schepers voor Saul Geverink. Vervolgens serveerde aanvoerder Tobias Lansink Apollo 8 naar een 9-7 voorsprong. Deze voorsprong gaf de Bornse ploeg niet meer af. Voor het publiek werd zichtbaar langs welke lijnen volgens coach Henk Goor dit jaar gevolleybald gaat worden. Naast de enorme portie strijd, met name libero Bram van der Linde, is het de bedoeling om van alle aanvalsopties gebruik te gaan maken. Het tempo moet omhoog zodat de verdediging geen kans heeft. De set bleef met 25-20 in Borne. Met een goed gevoel ging Apollo 8 de derde set in. Het begon gelijk op. Daarna pakte Bovo een 9-4 voorsprong. De Bornse ploeg knokte zich terug tot 11-11. Coach Henk Goor hoopte met een dubbele wissel het initiatief naar zich toe te trekken. Youngster Youri Bals kwam voor diagonaal Tom Schepers en Saul Geverink voor spelverdeler Stef Vugteveen. Het pakte echter volledig verkeerd uit. Nathan Swijtink van Bovo bracht zijn ploeg met een mooie opslagserie tot een 19-13 voorsprong. Coach Henk Goor reageerde met een dubbele wissel. Het gat was geslagen. Apollo 8 was niet in staat voldoende terug te komen en met 25-18 ging de setwinst naar Aalten. De vierde set ging tot 4-4 gelijk op. Daarna bracht spelverdeler Hidde Huisman zijn ploeg op een 9-4 voorsprong en knakte het bij de Bornse ploeg. Bovo liep uit naar een 8-20 voorsprong. Pas toen kon Apollo 8 wat terug doen. Bovo speelde de set gemakkelijk uit en won de set met 25-12 en dus de wedstrijd met 3-1.