VCN en Reflex maken geen fout

ma 03 feb 2020 17:05
Door: Reinier de Boer

Top twee wint
De zege van VCN op Dynamo 2 kwam niet zonder slag of stoot tot stand. De gasten begonnen brutaal met winst van de eerste set, waarna de ploeg van trainer Ferry van Hal de overige drie sets won, maar gemakkelijk ging het niet. De tweede set won VCN nog wel overtuigend met 25-16, maar in de derde en vierde set moest de koploper tot het uiterste gaan: 27-25 en 25-23. Reflex bleef op zeven punten achterstand door een 3-0 zege op Peelpush via 25-17, 25-23 en 25-22.

Inter Rijswijk verslaat Protos
Inter Rijswijk boekte een 3-1 overwinning op Protos, dat het de laatste weken wat moeilijk heeft. De setstanden waren 19-25, 25-28, 25-13 en 25-18. Door een aantal wintersporters was de selectie van Inter alles behalve compleet, maar met aanvulling uit Heren 2 en toevoeging van oude bekende Casper Haanappel stonden er 14 man op het formulier. Jurriaan Vink had zijn vertrouwde gele libero-shirt weer aangetrokken en Noud Doornheim, die de weken ervoor de honneurs waarnam in het geel, was als vanouds te bewonderen als passer/loper. In de eerste set bleek dat de Rijswijkers het verlies van de week ervoor nog niet van zich afgeschud hadden. Ondanks dat het lang dicht bij elkaar lag, viel er enige frustratie te bespeuren bij Inter. Toen de passing van Inter op het einde van de set ook nog begon te haperen, konden de Utrechters comfortabel uitlopen naar 19-25. Hoe anders was het beeld in de drie sets die daarop volgden. Inter Rijswijk domineerde van begin tot eind en Protos kon daar weinig tegen inbrengen. Peter Veldman was ontketend op de diagonaal en scoorde deze wedstrijd 26 punten met zijn snoeiharde aanvallen. Bovendien wist spelverdeler Pim Mossel zijn middenmannen goed in stelling te brengen. Combineer dit met een grote portie strijdlust en de setstanden 25-18, 25-13 en nogmaals 25-18 zijn verklaard. Protos-trainer Bernard Schoonbeek was uiteraard teleurgesteld door de nederlaag. ,,De eerste set ging prima. Niets aan de hand en gewoon lekker doorgaan. Dat lukte dus niet. Ons eigen spel werd wat trager en de aanvalsmachine van Inter Rijswijk kwam op gang. Wij hadden hier helaas geen antwoord op. Geen wedstrijd van een heel hoog niveau en dat was wel jammer voor de VT3 cursisten die mee keken. Nu een week vrij en daar zijn we wel aan toe! David Hetterschijt leek op de weg terug van een slepende blessure, maar was zaterdag helaas nog niet inzetbaar.”

Volley Tilburg-DIO/B
Volley Tilburg won met 3-0 van hekkensluiter Dio/Bedum. Met een overwinning in ‘T Kwadraat zou Dio/Bedum weer aansluiting kunnen krijgen met Volley Tilburg. Maar zover kwam het niet. De thuisclub won dankzij een uitstekende service en een goede blokkering eenvoudig met 3-0 (25-18, 25-19 en 25-17). De grote man van Tilburg was midden Jens Andriessen, die zich onderscheidde met acht killblocks. Tilburg begon met spelverdeler Rogier Raemaekers, middens Jens Andriessen en Thomas van de Ven, diagonaal Rens Kroeze, P/l-ers Gijs Moonen en Thijs Princen en libero Tom Chermin. De set ging aanvankelijk gelijk op, maar op 14-14 zorgden twee goede servicebeurten voor een gat van vijf punten. Op 23-18 kwam Daan Smulders voor de service in het veld. Na een ace van Daan en een scorend blok van Thomas was de eerste set voor Tilburg binnen. Ook de tweede set ging tot 12-12 gelijk op. Nu zorgde Jens Andriessen met een goede servicereeks voor een 15-12 voorsprong. Die werd langzaam verder uitgebouwd en op de service van Rogier blokte Jens Tilburg naar 24-19 en was het Rens die het 25ste punt binnen blokte. In de derde set nam Tilburg direct een voorsprong. Dio/B kwam nog even langszij, maar Tilburg bleef goed serveren en blokkeren en nam een ruime voorsprong van 18-10. Op 23-17 sloeg Rens Tilburg naar 24-17 en was het 25ste punt voor Jens, met zijn achtste scorende blok.

De ziekenboeg van DIO/B was zodanig gevuld dat DIO/B-trainer Edwin ten Kate zelf meespeelde. ,,Ja, vanwege blessures moest ik zelf spelen. Dat is natuurlijk geen weelde. In de eerste twee sets konden we tot halverwege aardig goed bijblijven, maar in het tweede gedeelte van die sets liepen zij steeds weg. Erg zonde. Hopen dat we allemaal weer snel fit zijn.”

HLB Van Daal/DS verrast Webton/Hengelo
HLB Van Daal/DS behaalde een 3-1 zege op Webton/Hengelo dat op de goede weg was de laatste weken. DS won via 14-25, 25-17, 25-19 en 25-23. Hengelo-trainer Jordan Weggelaar kon niet compleet aantreden. ,,Dit verlies was erg zonde na een mooie reeks van drie overwinningen tegen niet de minste tegenstanders van deze competitie. We waren niet helemaal compleet. Ik had maar twee passerlopers en een libero. Dus in de passlijn waren geen wissels mogelijk. De eerste set begonnen we niet geheel gefocust, maar toch wonnen we erg makkelijk deze set. De vooraf afgesproken afspraken werden netjes uitgevoerd, waardoor DS niet in het eigen spel kwam. De tweede set ging DS met meer overtuiging spelen en bij ons ontbrak het daar aan. Daarnaast werd de foutenlast bij ons steeds hoger dus verloren we de controle over de wedstrijd. Er werd nog wel hard gestreden, maar ons niveau kwam niet meer terug. Gezien het vertoonde spel vanaf dat moment werd DS de terechte winnaar. Volgende week de kans om ons weer van de goede kant te laten zien in ons eigen huis.”

Plainwater/Donitas-Keistad
De wedstrijd Plainwater/Donitas-Keistad werd een spannende thriller. Beide ploegen scoorden elk 107 punten, maar de Groningse studenten trokken uiteindelijk via een 3-2 zege aan het langste eind: 25-20, 22-25, 25-23, 19-25, 16-14. Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde had genoten van een mooie wedstrijd en had uiteindelijk wel vrede met de uitslag. ,,Het was een mooi gevecht tussen de nummers 3 en 4. We begonnen die ochtend met een vervelend telefoontje van de vervangende libero voor Tobias. Joeri was opgestaan met een spierverrekking in de nek. Op zo’n korte termijn was het niet meer mogelijk nog een vervanger op te roepen en dus direct een licentie aangevraagd voor good old Michiel Bakker. De inzet van Michiel bleek gelukkig niet nodig. Onze verzorger maakte overuren voor de wedstrijd en kreeg naast de andere vijf spelers ook Joeri speelklaar. Vervolgens speelde hij een puike wedstrijd. De wedstrijd begon niet zoals we gehoopt hadden. We bezweken al snel onder de servicedruk en omdat we in de verdediging niet alert genoeg waren, verloren we de eerste set kansloos. In de tweede set liep het een stuk beter en onze pipe aanval was niet te houden. De tweede wonnen we knap en zo had het ook moeten zijn in de derde set. Gerommel in de defensie bleef aan en divisie-onwaardige fouten zorgden voor het verlies van de derde set. De vierde set was een kunststukje. Aanvallend waren we niet te stoppen en de servicedruk werd alleen maar groter. De wedstrijd vediende ook een vijfde set. We keken al snel tegen een 7-4 achterstand aan. Blokkerend had Donitas het goed voor elkaar en waren we weer niet alert genoeg op de rebound. Toch wisten we het om te draaien en mochten we met minimaal verschil de veldwissel inluiden. Via 8-10 en 10-12 leken we op de winst af te gaan, maar een uitgeslagen bal, een killblock en een servicefout en een gat in een driemans blok deed ons de das om en het eerste verlies van een vijfsetter dit seizoen was helaas een feit. Na een lange nacht in Groningen (staf uitgezonderd) hebben we er inmidddels wel vrede mee. We mogen nog even genieten van de derde plek, maar als de Groningers eindelijk hun potjes gaan inhalen zullen we na volgende week toch genoegen moeten gaan nemen met de vierde plek waar we trots op mogen zijn,” vindt Ruijterlinde.