facebook pixel Twee debutanten winnen eerste competitiewedstrijd - Volleybalkrant
beeld:

Twee debutanten winnen eerste competitiewedstrijd

Vandaag 15:21
Door: Reinier de Boer

De debutanten Compaen en RVV zijn de nieuwe competitie in de Topdivisie B met een zege gestart. Compaen versloeg Gemini-Kangeroes en RVV won van een andere debutant Limax 2. Inter Rijswijk, Pegasus en Volley Tilburg wonnen hun eerste wedstrijd met 3-0.

Limax 2-RVV
RVV gooide in haar eerste competitiewedstrijd tegen mede-promovendus Limax 2 het roer om. Het bekertoernooi werd qua resultaten niet succesvol, maar RVV pakte haar eerste zege door met 2-3 in Linne te winnen. De setstanden waren 23-25, 25-18, 22-25, 25-16 en 11-15.  RVV speelde in de eerste set vol energie en ook de reservespelers op de bank lieten hun stemmen horen waardoor de supporters van Limax daar niet bovenuit kwamen. RVV ging voortvarend aan de slag en met gedegen spel en prima invalbeurten werd de eerste set met 23-25 gewonnen. Na een spannende eerste set dachten de mannen van RVV even op adem te kunnen komen. Het spel was er niet minder om, maar door twee series sprongservices (acht  aces totaal) kon RVV het tij niet keren. Time outs werden genomen en wissels ingebracht, maar het mocht niet baten. Deze set werd gewonnen door Limax 2 met 25-18.
Trainer Peter van den Berg deed wat omzettingen in de opstelling waarna RVV het initiatief nam, waardoor Limax onder druk werd gezet. De sprongservices van Limax 2 werden nu prima gepareerd en hierdoor kom RVV uitlopen. Met steeds een voorsprong van een paar punten waren het de Katwijkers die als eerste de 25 bereikten.
Eigenlijk was de 4e set een herhaling van set twee. De mannen van RVV maakten te veel eigen fouten waardoor Limax 2 de druk kon opvoeren. RVV was daar niet tegen bestand en ook in deze set liep RVV steeds achter de feiten aan met verlies als gevolg: 25-16.
Alles of niets was het motto van set 5 bij RVV. Ook nu werd de opstelling iets veranderd en dat bleek te helpen. De reservespelers schreeuwden hun stemmen schor en de mannen in het veld deden er ook een schepje boven op. Terwijl de mannen van Limax zich vaak met de scheidsrechters bezighielden, speelde RVV deze set prima en bij een 11-14 voorsprong was Limax geslagen. Met een ace werd de 5e set binnengehaald en daarmee de eerste overwinning in de Topdivisie. ,,Het team wat er stond was erop gebrand om te winnen en deed dat ook. Voor het derde jaar op rij wist RVV de overwinning vanuit Linne mee naar huis te nemen. Dus zijn we erg tevreden met de eerste twee punten,” zegt Van den Berg.

Gemini-Kangeroes-Compaen
Compaen is de derde periode in de Topdivisie veelbelovend begonnen. De Oostzaners zegevierden in vijf sets over Gemini-Kangeroes. De formatie kende een redelijk voorspoedige voorbereiding door een gering aantal vakantiegangers. Het aantal blessures bleef beperkt tot passer/loper Luka van Duinen, nieuwkomer in de selectie en afkomstig van US 4, en middenblokkeerder Sjoerd van Tol. Met verdienstelijk spel in potjes tegen superdivisieteams en goede topdivisieploegen in de bagage startte Compaen de competitie. De club moest na het kampioensjaar in de eerste divisie afscheid nemen van de steunpilaren David Bes en Nikita Artamonov en de gewaardeerde krachten Koen van de Wetering en Jelmer de Jong. Dit betekende dat Compaen begon met slechts twee spelers die vorig seizoen het leeuwendeel van de wedstrijden in het veld stonden. Middenblokkeerder Bram Bekebrede en libero Yanick de Rooij kregen gezelschap van midden Jason Hartman en buitenaanvaller Stijn de Leeuw, beiden vorig seizoen in het tweede team, de Nieuw-Zeelandse nieuwe setter Ashton Howard, passer/loper Jasper Geerdink en diagonaal Milan Muijs. Vooral deze zeven klaarden de klus waarbij de ingevlogen Marvin Andringa enkele sets Geerdink of De Leeuw verving.
Met een nagenoeg nieuw team, dit seizoen onder leiding van de trainers Ralf Muijs en Desi van Waaijen, was het afwachten hoe Compaen er in een serieuze wedstrijd voorstond. En dat viel zeker niet tegen, tegen de nummer elf van de Topdivisie van vorig seizoen. De Oostzaners lieten grote delen van de wedstrijd solide spel zien, noteerden dertien killbloks en wisten met hun servicestrategie de aanval van de Zuid-Hollanders te ontregelen. De openingsset ging gelijk op tot 13-12. In het tweede deel van de set bepaalde Stijn Willemsen het spelbeeld. Met keiharde smashes en services kraakte hij Compaen. Bij 18-13 leek de set beslist, maar de Oostzaners vochten zich terug. Zij kwamen zelfs twee keer op setpoint, maar door twee ketsers verloren de gasten toch nog (28-26).
Compaen toonde zich in de tweede set oppermachtig en nagenoeg foutloos in aanval en opslag (12-25). In de derde set was er meer spanning. Aan het einde van de set eiste Jason Hartman een hoofdrol voor zich op. De kleinste mid uit de subtop van het vaderlandse volleybal heeft zich vorig seizoen onder leiding van pa Bob verder ontwikkeld en toonde dat in deze fase. Howard, die als Nieuw-Zeelander blijkbaar weinig op heeft met kangeroes, liet Hartman met prima set-ups shinen (21-25).
Waar Compaen tot dan toe solide spel liet zien, ging er in de vierde set veel fout. Liefst elf keer eindigde een aanval in een punt voor de thuisploeg (25-18). In de beslissende set was er een lange opslagserie van Milan Muijs waarmee Gemini moeite had. Toen het er omging, stond Jasper Geerdink ook weer op. Hij noteerde vier rake smashes. Uitblinker was de nog maar 22-jarige Milan Muijs. Met 20 aanvalspunten, vier aces en vier killbloks werd hij met 28 punten topscorer bij Compaen.

Polaris-Pegasus
Pegasus begon haar avontuur in de Topdivisie B met een 0-3 zege op promovendus Polaris. Polaris-trainer Jaap van Bussel was ondanks de nederlaag positief gestemd. ,,We hebben de wedstrijd als positief ervaren,” zegt hij. ,,Ondanks het duidelijke verlies tegen een goede ploeg als Pegasus. Zelfs de complimenten gekregen van het arbitrage duo. Die hadden verwacht dat we helemaal geen kans hadden. We hebben prima mee gespeeld. Je merkt alleen dat zodra je richting de 20 komt, Pegasus een tandje bij schakelt en veel slimmer is om oplossingen te zoeken om dat puntje te scoren. Waar wij in de rally te vaak de makkelijke oplossing kiezen. Daarin moeten we nog veel groeien. Maar dat is niet erg, we weten waar we mee bezig zijn. En mijn verwachting is dat dit elke wedstrijd beter zal gaan. Het publiek had in ieder geval genoten en je merkt dat het leeft. De hal zat bomvol en het was nog lang (gezellig) onrustig in de Helmondse kantine.” De setstanden waren 16-25, 18-25 en 18-25.

Volley Tilburg-Spaarnestad
Volley Tilburg begon met een 3-0 zege op Spaarnestad via 28-26, 25-18 en 27-25. Tilburg-trainer Rob Moonen had voor de wedstrijd wat personele problemen. ,,Onze verwachtingen waren niet hooggespannen gegeven onze problemen in de personele bezetting op onze hoekaanval, in voorgaande seizoenen vaak de basis voor goede resultaten,” laat hij weten. ,,Vanwege een beperkte thuisdag hadden we relatief weinig thuispubliek. Gelukkig werd gebrek aan kwantiteit ruimschoots gecompenseerd door kwaliteit van de "harde kern" supporters. In de eerste set keken we de hele set tegen een achterstand aan van drie punten, in de eindfase zelfs een 19-24 achterstand. We hadden weinig grip op de vele tactische tipballen van Spaarnestad en maakten zelf te veel onnodige fouten. Dankzij een sterke servicebeurt van Tim van den Berg en wat geluk (onnodige fouten Spaarnestad) kwamen we echter langszij, waarna Gijs Moonen de set uit kon serveren met een ace.”
De tweede set kende een omgekeerd beeld. Met een wat hogere servicedruk en een antwoord op de tactische ballen van Spaarnestad leidde Volley Tilburg via 8-4, 14-8, 20-12 en na een sterke servicebeurt van nieuweling Jure Jozic kwam 24-15 op het scorebord. ,,Spaarnestad kwam nog een paar punten terug, 24-18, maar de set werd "professioneel" met 25-18 binnengehaald.”
In set 3 ging Volley Tilburg voortvarend van start hetgeen tot een voorsprong van 10-7 leidde. Spaarnestad kwam langszij en lange tijd ging deze set gelijk op. Een kleine achterstand van 19-21 werd ongedaan gemaakt, waarna Volley Tilburg met een sterke servicebeurt van Ingmar Limburg de set, 27-25, en wedstrijd, 3-0 kon beëindigen.
,,Onze service-pass was de gehele wedstrijd op orde, waardoor spelverdeler Rogier Raemaekers meestal meerdere aanvalsopties had. Hoekaanvaller Jure Jozic maakte een verdienstelijk debuut, mede geholpen door de tactische keuze van Spaarnestad om onze drie  meterlijn niet te blokkeren en hun blok te concentreren op onze middenaanval. Positief was zonder meer ook de werklust die het team liet zien.” De altijd kritische coach Rob Moonen ziet echter nog voldoende verbeterpunten. ,,Het minimaliseren/vermijden van onnodige fouten (in rallypass en aanval), in veldverdediging. Daarnaast kwam het beoogde snelle middenspel nog onvoldoende uit de verf. Kortom, een prima start van het seizoen en voldoende mogelijkheden en onderwerpen waar we ons in kunnen/moeten verbeteren. Daarnaast blijft er de zorg over de beperkte personele bezetting op de hoekaanval, veroorzaakt door langdurige blessures.”
Manu Looy van Spaarnestad constateerde dat het jonge Spaarnestad niet opgewassen was tegen het meer ervaren Tilburg. ,,Met een prima dominante side-out en zuinig rallyspel kwamen wij al vroeg op voorsprong, maar de drie setpoints op 21-24 bleken niet genoeg. In het tweede bedrijf kwam de teleurstelling over het verlies van de zekere setwinst bovendrijven; 25-18. In de derde set herpakten we ons, mede door een zeer goede invalbeurt van Julian Hofland. Uiteindelijk bleken we niet opgewassen tegen het meer ervaren Tilburg. Volgende week wacht de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Polaris.”

Inter Rijswijk-Next Volley Dordrecht
Inter Rijswijk begon met een 3-0 zege op promovendus Next Volley Dordrecht via 35-33, 25-17 en 25-18.