Copyright © 2024 Volleybalkrant.
Artwork by the Media Artists. All rights reserved.
In de zevende aflevering van Tijd Voor Volleybal zijn Yorick de Groot (Volleyballer van het Jaar 2023 - Prof beachvolleyballer BTN), Pim Kamps (Technisch Directeur Active Living Orion) en Harry van den Brink (Hoofdcoach Draisma Dynamo Dames 1) te gast. In Bellen met het Buitenland horen we van Maarten van Garderen hoe het volleyballen in Griekenland er aan toe gaat. En natuurlijk wordt het laatste nieuws besproken met alle hoofdrolspelers.
Lees hier meer over de gasten en onderwerpen!
Vice-Europees Kampioen Yorick de Groot won de Ingrid Visser Award voor beste volleyballer van 2023, nadat hij in 2020 al uitgeroepen werd tot Talent van het Jaar. Wat maakt hem zo’n goede volleyballer? De Groots eigen visie daarop komt redelijk overeen met een aantal goede bekenden van hem die aan het woord komen, waaronder de bondscoach, zijn partners en zijn volleyballende broers. Ze roemen allemaal zijn veelzijdigheid, rust en mentale kracht.
Pim Kamps herinnert zich echter ook een andere kant van De Groot. Met enige bewondering: “Je was een beetje een naar mannetje, in houding, en met een bepaalde arrogantie over je. Heel irritant om tegen te spelen. Wij hebben ook vast wel eens woorden gehad”. “Dat denk ik ook”, beaamt De Groot lachend, maar voegt eraan toe dat het er in het beachvolleybal heel anders aan toegaat.
Door blessures van zowel De Groot als zijn partner Stefan Boermans, speelde het duo nog niet veel samen afgelopen jaar. En dat terwijl de race om plaatsing voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs in volle gang is. Daar tellen alleen teamresultaten mee.
De Groot licht toe hoe plaatsing in zijn werk gaat. Er is een top 17 ranking op de wereldranglijst nodig en tenminste 12 resultaten, waarvan Boermans/De Groot er momenteel nog maar 7 hebben. Bovendien plaatsen maximaal twee van de drie Nederlandse teams zich. Op de vraag hoe hij hun kansen inschat geeft De Groot aan: “Als je gemiddeld kijkt naar de toernooiresultaten, dan denk ik dat wij gemiddeld het beste gepresteerd hebben. Dus als we die lijn doorzetten, maken we een goede kans”.
Active Living Orion staat momenteel bovenaan in de Betcity Eredivisie Mannen. Toch ziet oud-speler en huidig technisch directeur Pim Kamps – die dit seizoen ook zelf eenmaal in de week als trainer voor de ploeg staat – Active Living Orion nog niet als uitgesproken favoriet voor de landstitel. “Andere topteams laten nu misschien af en toe een steekje vallen, maar die komen nog wel.” Afgelopen seizoenen wist Active Living Orion geen prijs te pakken, terwijl men er toen ook goed voorstond. Als presentator Jeffrey Klok hem wijst op het feit dat ze tot nu toe echter maar één wedstrijd nipt verloren hebben, waarschuwt Kamps: “Er is nog geen wedstrijd geweest waarin het echt ging om de knikkers voor ons. Behalve in de Europacup en toen lagen we er na één ronde uit. En die geschiedenis dragen we met ons mee”.
Een van de manieren om het tij te keren is om het niveau tijdens de trainingen continu heel hoog te houden. Toen dit in gevaar kwam, o.a. door een blessure, ging Kamps tussentijds op jacht naar nieuwe spelers, iets wat in het Nederlandse volleybal niet vaak voorkomt.
Kamps legt uit dat er in Nederland weliswaar overeenkomsten tussen spelers en clubs zijn, maar dat dit geen arbeidscontracten zijn en dat er ook geen Sport CAO bestaat. Er zijn louter gentlemen‘s agreements tussen clubs. Tot 1 februari 2024 kunnen spelers nog bij nieuwe clubs ingeschreven worden. Vanuit Tsjechië werd Luboš Bartůněk gehaald. Gevoeliger was de overstap van Alex Meijs vanuit PDK Huizen.
Kamps: “Via spelers die hem kenden, hoorde ik dat Alex mogelijk weg zou willen, een volgende stap zou willen zetten. Toen heb ik contact met hem gezocht.” Uiteraard zijn er ook afspraken met de club gemaakt, legt Kamps uit, want naast dat je elkaars concurrent bent, werk je ook als clubs samen aan de ontwikkeling van de eredivisie. Beide partijen kwam eruit en zo voegde Meijs zich bij de koploper.
In de seizoensfinale van Tijd Voor Volleybal in 2023 zei Harry van den Brink nog dat hij zijn uitgestelde jaar sabbatical – om Friso Sneek uit de brand en vervolgens zelfs aan het kampioenschap te helpen - alsnog zou nemen. Toch is hij nog geen half jaar later hoofdtrainer bij de dames van Draisma Dynamo en weer te gast bij Klok. Van den Brink geeft aan dat de rust heel fijn was en dat hij het volleybal is blijven volgen. Toen de vraag van Draisma Dynamo kwam om de plaats van de vertrokken hoofdcoach Arjen Schimmel in te nemen, had hij toch weer veel zin om met het jonge team - waar ‘muziek in zit’ - aan de slag te gaan.
Het is erg spannend in de Eredivisie Dames. Draisma Dynamo staat momenteel 7e. Dat is een terechte plek, wat Van den Brink betreft, “maar er zit wel meer in”. Echter is tijd momenteel hun vijand. Met nog maar 4 wedstrijden in de reguliere competitie te spelen zullen ze waarschijnlijk voor de B poule gaan, denkt Van den Brink. Vooral op het gebied van volleybalintelligentie en het oplossend vermogen is nog veel te winnen. Daar hoopt hij dit seizoen nog stappen in te maken.
En zou hij ooit weer mannen gaan coachen? “Ik zeg nooit meer nee, haha! (…) Ik heb alle jaren met heel veel plezier mannen gecoacht. In 2012 won ik als coach nog de bekerfinale, tegen Pim (Kamps, red.), dus wie weet.”
Ontdek meer over deze ontwerpen en over hoe Maarten van Garderen het voortouw probeert te nemen bij zijn team PAOK Thessaloniki waar de ene medespeler ineens het team uitgezet werd en net zo plotseling een nieuwe in de kleedkamer stond, de nieuwe beach-tactiek waar Boermans/De Groot op trainen, de reactie van Sarah van Aalen op haar uitverkiezing tot Volleybalster van het Jaar, en het overige nieuws dat besproken wordt in aflevering 7 van Tijd Voor Volleybal.
Je reactie is opgeslagen.
Plaats een reactie
reacties: