facebook pixel Strijd om eerste plaats blijft spannend - Volleybalkrant
/news/newsItem/media/medium[active="1"][not(tags/tag/name="homepage")]
beeld: Volleybalkrant.nl

Strijd om eerste plaats blijft spannend

Gepubliceerd op
ma 11 apr 2022 23:40
Door: Reinier de Boer
a194e32c-dce6-49f5-8888-d08ff1c41297,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640,db015ba3-e7f1-48e9-aa02-6f191ad21187,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,830fa493-2bec-4b2a-813a-f1ced38233ec,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640

Madjoe-Dynamo 2
Dynamo 2 bleef aan kop door een 1-3 zege bij Madjoe via 20-25, 23-25, 25-20 en 21-25. Dynamo-trainer Justin Sombroek was niet echt tevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg. ,,Ik vond dat wij een matige wedstrijd speelden,” zegt hij. ,,Met name in het tweede deel van de wedstrijd zakte ons niveau veel te ver. We kregen moeite in de sprongserve passing. Hierdoor kregen we een aantal series tegen. In de 3e set en 4e set keken we al snel tegen een grote achterstand aan.”

Sudosa-Desto-DIO/B
Sudosa-Desto blijft Dynamo in de nek hijgen door een vrij eenvoudige 3-0 zege op nummer elf DIO/B. De setstanden 25-20, 25-17 en 25-18 geven wel aan dat de Assenaren te sterk waren voor de ploeg uit Bedum. ,,Zoals een jonge vent zijn frisse biertje aanvalt als hij door ziekte al weken geen biertje meer heeft aangeraakt. Zo zouden we deze wedstrijd ingaan,” legt Sudosa-Desto-trainer Henk Gootjes uit. ,,Uiteindelijk kunnen we zeggen dat we eenvoudig hebben gewonnen. Ik kon iedereen aan spelen toe laten komen, zelfs de meetrainers van Heren 2, die het prima deden. Ook keerde spelverdeler Bart de Bruijn weer terug binnen de lijnen, hij is maanden uit de running geweest. Hij liet zien dat hij het verdelen nog niet verleerd is. Voor hem en het team was het een heerlijke middag.”

Webton/Hengelo-Keistad
Verrassend was de 3-1 zege van Webton/Hengelo op Keistad, dat het de laatste weken uitstekend deed en gezien het aantal punten tweede stond. De ploeg van trainer Rinke Olthof won via 16-25, 25-23, 25-22 en 25-15. De Hengelose oefenmeester vond dat zijn ploeg eigenlijk kampioen was geworden. ,,Ja, zaterdag zijn we kampioen geworden,” zegt hij cryptisch. ,,Kampioen van het uitspelen van de competitie. Volgens mij zijn we het enige team in Nederland dat op dit moment al zijn competitiewedstrijden heeft gespeeld. We hebben de afgelopen periode bewust gekozen elke keer te spelen, ondanks vele wisselingen in onze samenstelling. Dit heeft geresulteerd in diepe dalen en hoge pieken. Zowel in spel als resultaat. De winst op Keistad was in mijn ogen een mooie passende beloning voor het team. We misten de nog geblesseerde Peter Ogink en Lex Slaghekke en hebben, met een nadrukkelijke rol voor Elmar Heupers en een tactisch inzetbare Mark Koning, gespeeld in een aangepaste opstelling.” Keistad was niet compleet en miste ook enkele vaste krachten en was ook genoodzaakt in een alternatieve opstelling te spelen. In de eerste set deed Keistad dat goed. Ze stonden organisatorisch goed en waren vaak in staat om na een rally de beslissende klap uit te delen. ,,Vanaf set twee lukte het ons steeds meer om de kansen zelf af te dwingen. We werden serverend wat beter, blokkeerden overheersend en benutten steeds meer kansen in de rally. Hierdoor lukte het ons met name aan het eind van de tweede en derde set de beslissing te forceren. Na een sterk begin in de vierde set, was het verzet van Keistad gebroken en zijn we niet meer in de problemen geweest.
Met de overwinning namen we ook afscheid van een groep spelers. Naast een aantal oud-spelers en het vertrek van spelers uit de huidige groep (Mark Koning, Jelbert Jongsma, Morris Koetse en Xander Bomert) hebben we uitgebreid stil gestaan bij het vertrek van onze captain Elmar Heupers. Het gezicht van Webton Hengelo Heren 1 van afgelopen jaren ontving nog éénmaal een welverdiend applaus van een uitverkochte sporthal!” Heupers werd benoemd tot lid van verdienste en ontving tevens een prachtige fotocollage van zijn speeltijd bij de Hengelose Topdivisionist. Heupers weet nog niet wat hij gaat doen in het nieuwe seizoen: of op een lager niveau gaan spelen of toch proberen, ondanks de blessures van de afgelopen tijd weer een rol van betekenis te gaan spelen bij Webton/Hengelo.
Keistad had voor de wedstrijd nog een appeltje te schillen met Hengelo, aangezien zij er de eerste thuiswedstrijd van Keistad met de winst vandoor gingen. ,,In de eerste set wisten we een mooie voorsprong te pakken door degelijk spel en een sterke blokkering,” zegt Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde. ,,Hengelo speelde met een ietwat geïmproviseerde opstelling en had hier geen antwoord op. In het begin van de tweede set pakte Hengelo een voorsprong door slordig spel aan onze kant. Een matige passing zorgde ervoor dat de aanvallers niet tot scoren kwamen. Na een time out kwamen we eindelijk de startblokken en trokken de boel weer recht. Tot 22-22 ging het gelijk op, waarna we toch het onderspit moesten delven: 25-23. De derde set verliep moeizaam bij ons. Wij verdedigden weinig ballen en de buitenaanvallers kwamen door een tweemansblok niet vaak genoeg tot scoren. In een poging de overhand te nemen hebben we wat gewisseld, maar dit mocht niet baten. Tot boven de 20 ging het gelijk op, maar wij trokken wederom aan het kortste eind via 25-22. Hengelo rook bloed en met een zeer slechte start van de vierde set voor ons leek het spel eigenlijk al gespeeld. Hengelo liet goed volleybalspel zien en wij konden daar niks meer tegenin brengen. Na een technische storing klonk eindelijk het eindsignaal en wij keerden onverrichterzake huiswaarts,” aldus Ruijterlinde.

Prima Donna Kaas/Huizen-Reflex
Reflex herstelde zich goed van de onverwachte nederlaag tegen Madjoe en won met 1-3 bij Prima Donna Kaas/Huizen, dat al maanden niet tot winst is gekomen. De setstanden waren 23-25, 17-25, 27-25 en 21-25. Reflex-trainer Jordan Weggelaar was niet aanwezig wegens een covid besmetting. ,,Ondanks dat, kijk ik positief terug op onze wedstrijd. Mijn mannen hebben netjes gewonnen,” zegt hij. Reflex kende voor de laatste uitwedstrijd van het seizoen een rommelige voorbereiding. Niels van Beek was weer present na een stevig voorjaarsgriepje. Erik Huisken nam de taak van Weggelaar over. ,,Gelukkig heeft ondergetekende vaker met dat balletje gehakt en mocht ik dus weer in de dubbelrol van speler/coach kruipen,” zegt hij. Niek Tijhuis was nog afwezig in verband met zijn stage en zal ook de komende wedstrijd moeten missen. Het was even de vraag of Reflex bij het beginsignaal wel over genoeg spelers zou beschikken. ,,Vol goede moed begonnen we met z'n zessen aan de warming up,” vertelt Huisken. ,,Sandor van Straten zocht nog eens goed in z'n tas of hij een rood wit shirt bij zich had, maar hij kwam toch echt niet verder dan zijn libero tenue. Er zat dus niks anders op dan afwachten of de auto uit Apeldoorn met de overige vier spelers voor 15.30 uur bij de PDK Arena zou arriveren. En jawel, netjes op tijd voor het inslaan kwamen ze de hal binnen gestuiterd. Tegenstander PDK had echter ook de nodige problemen binnen de selectie, dus met redelijk stabiel side out spel rolden we toch vrij eenvoudig naar een 0-2 voorsprong. In de derde set werd het spel echter wel erg gehaast en rommelig en kon PDK aanvallend juist wat extra brengen. Een prima servicebeurt van Jarno van der Weerd bracht ons nog terug van 24-21 naar 24 gelijk, maar helaas konden we de set net niet meer binnenhalen. Het spelbeeld in de 4e set was niet veel anders, met als belangrijkste verschil dat we nu boven de 20 wel wakker waren en zo met drie punten de kantine op konden zoeken.”
Bij Reflex gaat er het komend seizoen heel wat veranderen. Naast de trainer stoppen vijf spelers bij de ploeg uit Kampen. ,,Niels van Beek en Sandor van Straten stoppen met volleybal. Jesse Schuitemaker en Thijs Brabander gaan afbouwen bij Alterno. Wessel van Lunzen stopt ook bij Reflex. Op dit moment zijn we druk bezig met het nieuwe team. De eerste drie regionale talenten hebben inmiddels aangegeven volgend jaar naar Reflex te komen. We hopen op korte termijn het volledige team rond te hebben,” zegt Huisken.

Weggelaar naar Salvora
Jordan Weggelaar vertrekt, zoals bekend, bij Reflex en heeft inmiddels een nieuwe club gevonden. ,,Ik ga het nieuwe seizoen aan de slag bij Salvora Dames 1 in mijn eigen woonplaats Raalte. Dit is het team van mijn oudste dochter Nila. Het is de club waar ik zelf vroeg heb leren volleyballen, dus erg leuk om na al die jaren hier weer terug te keren.” Salvora speelt in de derde divisie.

Orion 2-EVV
Orion 2 kent een lastige fase met enkele nederlagen op rij. In het thuisduel met EVV leed de ploeg van trainer Eric Maan de vierde nederlaag op rij. EVV won met 1-3 via 25-20, 23-25, 20-25 en 19-25. Wat is er aan de hand met Orion 2, dat op een gegeven moment tweede stond? ,,Met het team is op zich niet veel aan de hand,” legt Maan uit. ,,Vorige week in Bedum waren de twee nieuwe vaders er niet bij en een geblesseerde speler. Tegen EVV konden we geen gebruik maken van vier jongens om diverse redenen, waardoor de wisselmogelijkheden beperkt bleven tot het inbrengen van jeugdig talent. Koen Sanders, Ties Buiting en Sem Berendsen hebben het prima gedaan, maar kunnen uiteraard ook niet het verschil maken tegen de ervaren rotten van EVV. De eerste set speelden de mannen fantastisch gevarieerd volleybal. Een lust voor het oog, daarna kwamen we in de problemen door een mindere pass. Dat hebben we niet kunnen rechtzetten waardoor de druk aan de buitenkant te groot werd, dus een logische 1-3. Niets om over te treuren, wel goed dat er weer wat 15-17 jarigen aan komen.” Dit duel was de laatste wedstrijd van Eric Maan als trainer van Orion 2. ,,De mannen spelen op 23 april nog thuis tegen DIO/B, alleen krijg ik een heupprothese, waardoor ik er dan niet bij zal zijn!” Volgend seizoen is Eric Maan de assistent van Dirk Sparidans bij Orion 1. ,,Dus hier stopt na drie prachtige jaren mijn trainerschap bij Orion Heren 2, met volgens mij een team dat nog door kan groeien. Ik wens Marc Donkers veel succes daarbij.”
Trainer Siemen Klaver stopt bij EVV, net als Harrie van den Brink, maar zij kennen een goede slotfase van de competitie. Voor velen kwam de zege op Orion 2 toch als een verrassing. ,,De wedstrijd tegen Orion is altijd een leuke,” vindt Klaver. ,,EVV en Orion hebben al behoorlijk wat potjes tegen elkaar gespeeld waarbij EVV vaak als overwinnaar van het veld stapte. Dat gebeurde deze keer ook. Na een stroeve start waarbij we het verdedigen leken te zijn verleerd, stoomden we vrij makkelijk naar een 3-1 overwinning. We hadden zelf de zaakjes redelijk op orde en bij Orion hadden ze erg veel moeite om hun eigen spelletje te spelen. Een misschien onverwachte, maar terechte en vrij makkelijke overwinning.”

VoCASA 2-Olhaco
Olhaco lijkt na de eerste zege sinds zeven maanden tegen Huizen de smaak te pakken te hebben. De ploeg van trainer Menno Volkerink behaalde de eerste uitzege van het seizoen bij middenmoter VoCASA 2. Die ploeg blijkt Olhaco goed te liggen, want op de eerste wedstrijddag won Olhaco ook al met 3-1 van de Nijmegenaren. De 1-3 zege kwam tot stand via 22-25, 25-18, 18-25 en 23-25.
Volkerink gaf aan dat zijn ploeg de goede lijn bij VoCASA 2 voortzette. ,,We hebben een goede wedstrijd gespeeld,” zegt hij. ,,Serverend en passend hadden we de wedstrijd onder controle. Zij kregen aanvallend weinig ruimte. Onze pass was goed, waardoor we gevarieerd konden aanvallen. We zijn blij met de overwinning, maar het blijft jammer dat ons dat nu pas lukt.” Olhaco won de eerste set met 22-25. In veel wedstrijden begon Olhaco goed, maar zakte daarna weg en gaf de wedstrijd uit handen. In de tweede set leek het ook even die kant op te gaan. ,,We hebben die set laten lopen. In een laag tempo werden we in slaap gesust en ineens stond het 25-18.” In de derde set startte Olhaco goed en kwam met 1-5 voor. ,,De serve en de pass waren stabiel, waardoor we na 2-9 de zeven punten voorsprong tot het einde vast konden houden: 18-25.” In de vierde set hield Olhaco het niveau goed vast en won die set nipt met 23-25. ,,We bleven goed volleyballen en ik vind het knap dat we voor de winst bleven gaan en dat werd beloond.”
Het einde van het seizoen nadert al, waardoor er al naar het volgende wordt toegewerkt. Twee spelers hebben laten weten Olhaco te verlaten, terwijl enkele spelers nog twijfelen. ,,Hopelijk zien die spelers in dat het gras bij anderen niet definitie groener is. Bij Olhaco kunnen ze zich ontwikkelen en krijgen ze vertrouwen om te spelen in een mooie leeromgeving,” wil Volkerink hen graag meegeven.”

Plaats een reactie

reacties:

6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,ce42919a-1d34-4730-8c5c-1f45ed998d9e,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,6fd50cfd-179b-4fe5-87b3-4f548944da48,8af920a9-c970-4a42-ba61-81825f373c56,366c007f-baee-48fb-a849-bc030949490d

Populaire artikelen

externalId=volleybalkrant2019-news-detail-1.1.1.2.2.1.2.1.1&filter[active]=1
892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,ce42919a-1d34-4730-8c5c-1f45ed998d9e,6fd50cfd-179b-4fe5-87b3-4f548944da48,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,8af920a9-c970-4a42-ba61-81825f373c56,366c007f-baee-48fb-a849-bc030949490d