Sliedrecht Sport 2 verslaat Volley Tilburg

Gepubliceerd op
ma 16 okt 2023 23:52
Door: Reinier de Boer

Sliedrecht Sport 2 eindigde vorig seizoen net achter kampioen Volley Tilburg, maar in deze competitie lijken de rollen flink omgedraaid. Sliedrecht Sport 2 versloeg het onherkenbare Volley Tilburg en gaat aan kop met twee punten voorsprong op Zaanstad en Utrecht. Zaanstad versloeg Taurus met 3-0 en Utrecht zegevierde met 2-3 bij Donki Sjot. Peelpush volgt op de vierde plaats na een 3-0 zege op VCN, dat nog wacht op de eerste zege van dit seizoen.

a194e32c-dce6-49f5-8888-d08ff1c41297,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640,db015ba3-e7f1-48e9-aa02-6f191ad21187,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,830fa493-2bec-4b2a-813a-f1ced38233ec,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640

Sliedrecht Sport 2 -Volley Tilburg
Vorig seizoen was dit treffen de absolute topper van de Topdivisie B, maar de tijden zijn veranderd. Volley Tilburg kent een moeizame start, terwijl de reserves van Sliedrecht Sport de draad gewoon weer oppakken en nog ongeslagen zijn na vier duels. Sliedrecht won met 3-0 via 25-18, 25-11 en 25-21. Misschien wel de meest gehoorde reactie na de wedstrijd was 'zo kennen we Volley Tilburg helemaal niet'. Zowel vanuit de spelersgroep als vanaf de tribune was dit de reactie die meerdere malen rond galmde. In de wedstrijd tegen Volley Tilburg begon trainer Egbert van ’t Hof met Baan op de dia, Jelle op de spelverdeling, Bouter en Kees op de p/l, Anker en Bus op de midden en Beukers op de libero. ,,De eerste en tweede set waren een 'walk in the park on a sunny day',” zegt Albert Stek van Sliedrecht Sport 2. ,,Ook al leverden wij niet al teveel servicedruk en konden de puntjes op de i soms nog wat scherper neergezet worden, beide sets gingen met overduidelijk verschil onze kant op. We wisten de tweede set zelfs te winnen met maar liefst 25-11. Iets wat de afgelopen seizoenen tegen Volley Tilburg nog nooit is voorgekomen. Einde tweede set mocht ook Niels Middendorp zijn opwachting maken. Vorig seizoen nog actief in Amerika en nu weer vast onderdeel van Heren 3. Goed om Niels ook weer bij ons binnen de lijnen te zien. In set 3 kwamen wij voor het eerst in de hele wedstrijd op achterstand. Sem kwam erin voor Baan en dat pakte meer dan goed uit. Met zijn doffe harde klap maakte onze eigen Sem Schwarzenegger direct het verschil en sleepte de set binnen met 25-21. Met deze 3-0 overwinning op Volley Tilburg lopen we meer dan op schema voor promotie naar de Superdivisie.”
Tilburg-trainer Vincent Henskens was na afloop duidelijk. ,,Om maar direct met de deur in huis te vallen “het was niet best”,” zegt hij. ,,De afgelopen week hebben we goed getraind en met vertrouwen naar de wedstrijd. Maar trainen en wedstrijden zijn twee verschillende grootheden. In de eerste set begonnen we uiterst ongelukkig met vreemde en rare ballen. En het stond vervolgens 5-1 en lopen we steeds achter de feiten aan. De tweede set zakten we door het ijs: onze passing viel weg, moesten we gaan compenseren, onze spelverdeler moest veel lopen en werd ons spel daardoor meer dan voorspelbaar. Dan is Sliedrecht te vast in hun spelletje en maakten ze het ons zeer lastig. Complimenten aan Sliedrecht! Maar 11 punten scoren. Pffffff….terwijl dit nu wel is waar we als collectief mee hebben te dealen. Vervolgens pakten we het in de derde set toch weer op: daar zag ik wat we op de training laten zien. Zowaar vroeg Sliedrecht een time out aan. Dat is natuurlijk best cynisch….maar ik grijp wel alles aan om de boel weer op de rit te krijgen. Komend weekend de beker: laten we die wedstrijden maar goed gebruiken om vertrouwen te tanken.”

Zaanstad-Taurus
Zaanstad boekte haar derde zege in dit seizoen en staat knap tweede achter koploper Sliedrecht Sport 2. De ploeg van trainer Dwin Brouwer zegevierde tegen het gehavende Taurus met 3-0 via 25-17, 25-22 en 26-24. ,,We wisten dat Taurus veel geblesseerde spelers heeft en daar hebben we optimaal gebruik van gemaakt,” kijkt Zaanstad-trainer Dwin Brouwer terug. ,,Ze hebben een diagonaal en die heeft veel last van zijn schouder, dus die krijgt bijna niks. Hier hebben wij onze blokverdediging dan natuurlijk ook op afgestemd en dat pakte erg goed uit. In set 2 en 3 heeft dat ook op het einde de doorslag gegeven. Verder liep onze side out behoorlijk goed, ondanks de hoge servicedruk van Taurus. Met een gezellige sfeer in de hal en hard werken hebben we de drie punten thuis weten te houden.”

Donki Sjot-VV Utrecht
VV Utrecht blijft ook goed in het spoor van de koploper door een 2-3 zege bij Donki Sjot. De setstanden waren 21-25, 19-25, 25-23, 25-15 en 8-15. Volgens Utrecht-trainer Bernard Schoonbeek heeft Utrecht het altijd moeilijk met Donki Sjot in Den Dungen en dat was deze keer niet anders. ,,We waren niet compleet en moesten derhalve in een aangepaste opstelling spelen waarbij onze nieuwe en jongste diagonaal de middenpositie mocht bekleden. Dit deed Lars overigens prima, want hier speelt hij bij jongens A ook wel eens. In de eerste twee sets was er niets aan de hand voor ons. Ondanks een wat hogere foutenlast dan normaal konden we deze sets redelijk gemakkelijk winnen. Vanaf het begin van set 3 ging het echter mis. We begonnen met een hele grote achterstand die opliep tot 19-11. Ondanks het uitvallen van een passer/loper bij ons konden we nog heel dichtbij komen, maar het was niet genoeg om de set te winnen. In set 4 hadden we totaal geen antwoord op het alles-of-niets spel van de Den Dungenaren. Zelfs het inbrengen van Tom Kroon (jongens A) bracht geen soelaas. Door een kleine tactische aanpassing in set 5 konden we de voormalige spelverdeler en nu (bijna) bodybuilder/passer/loper Joel wat lastiger maken, zodat zij wat moeilijker door deze rotaties heen kwamen. We wisselden bij 8-2 en wonnen met 15-8. Een overwinning met het gevoel dat we hier een punt verloren hadden. Hiermee wil ik Donki Sjot overigens niets te kort doen,  want zij bleven vechten tot het einde. Onder het toeziend oog van de voormalige trainer Bennie en de halve Volley Tilburg selectie werd het met onze sportieve gastheren overigens nog erg gezellig in de kantine. Op naar de kortste weg Europa in het komend weekend.”
Donki Sjot begon met Mees de Jager, Sven Smits, Dirk van de Ven, Pepijn Kooijmans, Joël Kling, Martijn van Rosmalen en Rick Buteijn. De eerste set leek het erop dat vv Utrecht een makkelijke zaterdag zou hebben. Ze begonnen direct met een kleine voorsprong en doordat ze nagenoeg foutloos speelden, bouwde Utrecht deze gedurende de set steeds verder uit. Omdat Donki Sjot te gespannen speelde lukte het ze, mede door een groot aantal foutservices, niet het initiatief naar zich toe te trekken. Ze liepen eigenlijk continu achter de feiten aan. Resultaat 25-21 winst voor Utrecht.
In de tweede set ging Donki Sjot iets makkelijker serveren, hierdoor ging de foutenlast naar beneden. Het gevolg was ook dat vv Utrecht de pass goed onder controle kon houden en naar hartenlust kon aanvallen. Donki Sjot bleef deze set langer bij, maar vv Utrecht wist halverwege opnieuw een gaatje te slaan. Dit had zijn weerslag op Donki Sjot en ondanks enkele wissels aan Dungense zijde resulteerde dus opnieuw in setwinst voor de gasten, dit keer met 25-19.
In de derde set besloot Donki Sjot alle remmen los te gooien. Dit, in combinatie met het feit dat vv Utrecht een aantal wissels de kans gaf, resulteerde in een ander setverloop. Het lukte Donki Sjot wel om het initiatief te nemen en op voorsprong te komen. Omdat de servicedruk bij vv Utrecht minder werd en Donki Sjot ervoor koos om naast Rick ook Lars Smits in te zetten als libero kwamen zowel de service- als de rallypass beter aan. Hierdoor kon Mees de middenmannen Martijn en Dirk veelvuldig in stelling brengen en zij wisten keer op keer met het nodige geweld te scoren. Hier had vv Utrecht geen antwoord op dus deze set werd met 25-23 door Donki Sjot gewonnen.
De vierde set ging Donki Sjot verder waar het gebleven was. Vanwege de opgebouwde servicedruk kregen Jeroen Gollenbeek, Sven en Joël meer ruimte aan de buitenkanten en hier maakten ze gretig gebruik van. Het vuurtje aan Dungense zijde was nu echt aan en ook de blokkering en verdediging ging beter draaien. Resultaat, een eenvoudige setwinst voor Donki Sjot met 25-15.
Zoals vaker in vele voorgaande wedstrijden tussen deze twee teams moest er opnieuw een vijfde set aan te pas komen. Voor Donki Sjot kantelde de wedstrijd voor een tweede keer. vv Utrecht wist zich te herpakken door Donki Sjot met name met de service vol onder druk te zetten. Het spel van Donki Sjot werd voorspelbaarder en de ballen werden niet meer gescoord. Hierdoor won vv Utrecht deze set eenvoudig met 15-8. Samenvatting, Donki Sjot begon te gespannen, wist zich te herpakken en deed zichzelf uiteindelijk misschien wel te kort. vv Utrecht lag zeker in set 4 op de rug, maar wist zich knap te herpakken.

Spaarnestad-Inter Rijswijk
Spaarnestad leed de tweede nederlaag op rij na een uitstekende seizoenstart. Inter Rijswijk ging met 2-3 met de winst aan de haal in Haarlem via 25-20, 28-26, 23-25, 17-25 en 9-15. Spaarnestad-trainer Casper Groenhuijzen was niet tevreden over de wedstrijd. ,,De eerste set was dik voor ons. Daarna begonnen we elke set met een achterstand zoals 1-5. De tweede set hebben we er uitgesleept, maar daarna niet meer. We zijn niet fit, teveel blessures en trainen daarom niet goed genoeg. We moeten het doorstaan om daarna de weg naar boven weer te vinden.”

Skunk-Gemini-Kangeroes
Het treffen tussen de beide debutanten werd een spannende vijf setter, waarbij Gemini-Kangeroes via 2-3 als winnaar uit de bus kwam. De setstanden waren 25-20, 19-25, 25-25, 23-25 en 10-15. ,,Het was voor ons een weerzien natuurlijk met onze mede promovendus uit de eerste divisie vorig jaar en hoewel we vorig jaar beide wedstrijden hadden gewonnen, wilden we wel zeker zijn dat er geen sprake zou zijn van onderschatting en dat liet Skunk ook duidelijk zien in de eerste set,” zegt Gemini-Kangeroes-trainer Sjoerd de Jong. ,,Onze startende diagonaal speler Stijn Willemsen wist ons nog enigszins bij te houden door sterke services en scorend aanvalsspel, maar het leek er toch op dat we niet met onze A-game begonnen waren. Dat draaiden we in de tweede set goed om, met aandachtig spel en zeker meer servicedruk. Door een paar beginnersfouten van de coach in de derde set, was het verschil helaas al snel te groot en ging Skunk er, terecht, met de winst vandoor. De vierde set was een stuk spannender, waar het in het begin Skunk was met de voorsprong, hebben we het tweede deel de voorsprong gehad. Het was ook op het einde heel moeilijk te voorspellen welke kant het op zou gaan. Gelukkig voor ons, wisten we op het cruciale moment toe te slaan en vanaf 23-23 de set binnen te halen. De vijfde set ging ook lange tijd gelijk op tot de speelhelft wissel eigenlijk, daarna liepen we een paar punten uit en hebben we het rustig afgemaakt. Het was zeker een groepsprestatie, waarin niemand uitblonk, maar juist iedereen hard voor elkaar werkte en knokte.”

De trainingen bij Skunk deze week werden gekenmerkt door afwezigheid, want Wouter, Yannick, Tijmen en Pepijn waren niet aanwezig. Op donderdagavond was het voltallige team aanwezig om getuige te zijn van een no-lookje van Pepijn achterover in de basket. Grandioos.
Het gevecht tussen beide diersoorten werd een spektakelstuk. Skunk begon sterk en zette de tegenstanders onder druk terwijl Gemini het spel probeerde te ontregelen met leipe combinaties en snelle stoempers. Richting het einde van de set werd duidelijk dat ronde 1 naar de stinkdieren ging: met 25-20 op het scorebord begon men aan de kantwissel.
In set twee sloegen de kangoeroes terug: Skunk maakte wat meer foutjes en kwam niet meer zo makkelijk aan scoren toe. De mannen uit Veghel gingen met minder overtuiging spelen, terwijl Gemini alles van de grond haalde. Het topdivisiedebuut van Sjoerd kon niet voorkomen dat er met 25-19 van kant werd gewisseld in het voordeel van de bezoekers. 1-1, de wedstrijd lag weer open.
Skunk kwam weer terug in vorm en liet Gemini alle hoeken van het veld zien. Een oppermachtig Skunk won set drie met 25-15 en was één setje verwijderd van die felbegeerde winstpartij. Was dit dan eindelijk het moment dat Skunk ging winnen van Gemini?
In set 4 schoot Gemini-Kangeroes uit de startblokken en scoorde Skunk geen aanvallen meer. Na een tijdje stond het 19-12 voor de uitploeg en leek de set gespeeld. Toch trakteerden de mannen uit Veghel het publiek op een inhaalslag en werd het zelfs 23-23. Allemaal leuk en aardig zo'n comeback, maar Kangeroes deed het beter op de big points en werd het 23-25 voor Kangeroes. Deze flow werd doorgezet in de 5e set (10-15) en zo verloor Skunk weer van Gemini. Is het nog wel een rivaliteit te noemen als je keer op keer verliest?