Sliedrecht Sport 2 pakt koppositie

Gepubliceerd op
ma 09 okt 2023 17:38
Door: Reinier de Boer

De nieuwelingen Skunk en Gemini-Kangeroes leden hun eerste nederlaag. Skunk was niet opgewassen tegen Utrecht en Gemini-Kangeroes stuitte op Sliedrecht Sport 2, dat de koppositie innam. Met regerend kampioen Volley Tilburg wil het nog niet vlotten, want de ploeg van Vincent Henskens en Bojan Samardzic verloor thuis verrassend met 0-3 van Peelpush. Zaanstad blijft in de top door een knappe 2-3 zege bij VCN.

a194e32c-dce6-49f5-8888-d08ff1c41297,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640,db015ba3-e7f1-48e9-aa02-6f191ad21187,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,830fa493-2bec-4b2a-813a-f1ced38233ec,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640

Gemini-Kangeroes-Sliedrecht Sport 2
Debutant Gemini-Kangeroes startte sterk met twee knappe zeges, maar Sliedrecht Sport 2 zette de debutant weer met beide benen op de grond. De gasten wonnen met 1-3 via 12-25, 19-25, 25-19 en 16-25. ,,Drie wedstrijden onderweg, drie gewonnen,” stelt Albert Stek van Sliedrecht Sport 2 zakelijk. ,,In een donkerbruine hal, een beetje een combinatie van de sporthal in Kampen en de voor ons welbekende Valk, begonnen wij met de volgende spelers. Jelle op de spelverdeling, Baan op de dia, Wessel en Ian op de midden, Bouter en Kees op de buitenkant en Joël op de libero.”
In de eerste set was er geen vuiltje aan de lucht voor Sliedrecht Sport 2. ,,We hadden ons spel keurig op orde. Helaas maakten we zelf nog een paar foutjes teveel anders hadden we de tegenstander old school onder de tien gehouden.” In set 2 produceerde Gemini-Kangeroes iets meer servicedruk. ,,Gelukkig was onze pass deze wedstrijd meer dan goed op orde, set 2 rolde met 25-19 onze kant op. En dan set 3… altijd lastig bij een 2-0 voorsprong. Aron erin voor Jasper en Hidde voor Wessel. Tot ongeveer de 15 gingen we lekker en was de 3-0 overwinning dichtbij. Tot Robin Kalmeijer het met zijn sprongservice op zijn heupen kreeg en enkele prachtige ballen uit de hoge hoed wist te toveren. Op sommigen hadden we geen antwoord, op anderen weigerden wij om het direct af te maken. Jammer, maar helaas. Er moest een vierde set aan te pas komen. Koppies weer omhoog en spelen uit je eigen kwaliteiten. Met dit in het achterhoofd hengelden wij de vierde set binnen. Drie punten erbij, altijd lekker. Helemaal richting zaterdag wanneer de nog niet zo stabiel draaiende mannen uit Tilburg op bezoek komen in sporthal De Basis. De afgelopen seizoenen ging de strijd om het landskampioenschap tussen Tilburg en Sliedrecht. Het seizoen is nog lang dus dit zou zomaar weer zo kunnen zijn.”
Gemini-Kangeroes-trainer Sjoerd de Jong gaf na afloop toe terecht verloren te hebben van een sterkere tegenstander. Na de afwezigheid vorige week kon de thuisclub weer beschikken over aanvoerder Robin Kalmeijer. ,,De eerste set maakte wel duidelijk dat het niveau van Sliedrecht ontzettend stabiel én hoog was,” zegt De Jong. ,,Hoewel we dit keer met meer servicedruk begonnen dan afgelopen week, waren we niet opgewassen tegen de hoge blokkering en aanvalsdruk. Gelukkig konden we ons thuispubliek in de tweede set al wat meer laten zien van het spel dat wij graag willen laten zien. Helaas wist Sliedrecht tegen het einde net een paar punten op rij te maken, ook door kleine foutjes aan onze kant. De derde set begon net als de tweede en ging redelijk gelijk op. Spelverdeler Sven Adriaanse wist onze aanvallers steeds beter in stelling te brengen. Robin Kalmeijer sloeg met een serviceserie van zeven services het beslissende gaatje en pakten we onze enige set. De vierde set was weer een kopie van de tweede en na even gelijk op te gaan, slopen er aan onze kant weer net te veel fouten in en daar was Sliedrecht te goed voor om dat nog terug te halen. We hebben terecht verloren van een betere tegenstander. Ik ben trots op hoe we gevochten hebben en ook hoe we daarna omgegaan zijn met dit verlies.”

Volley Tilburg-Peelpush
Wat is er aan de hand met de regerend kampioen Volley Tilburg? De ploeg van de trainers Henskens en Samardzic leed de tweede nederlaag van het prille seizoen thuis tegen Peelpush. De gasten wonnen met 0-3 via 18-25, 15-25 en 19-25 en daar hadden weinig mensen rekening mee gehouden. Vooraf was er goede hoop op een goed resultaat, maar hoe anders was de realiteit. ,,Het was onze eerste thuiswedstrijd en we wilden graag ons visitekaartje afgeven: voor ons publiek en naar Peelpush,” zegt Tilburg-trainer Vincent Henskens. ,,De afspraak was dat ons plezier er vanaf zou spatten en dat we ‘het mogelijk zouden maken’. Wel, het is geen “visitekaartje” geworden. Allereerst de complimenten naar onze vrienden uit Meijel. Ze hadden het prima voor elkaar. Daarbij moet gezegd worden dat wij het ook prima voor Peelpush regelden: in de eerste set hebben we bijna de helft van de 25 punten cadeau gedaan. Dan is het moeilijk winnen! En dat beeld “cadeautjes (weg-)geven” hebben we in de tweede en derde set consequent doorgetrokken. Je hoeft mij niet te vertellen dat wij niet kunnen volleyballen….sterker, dat kunnen de jongens heel goed. En dus is het de scherven bij elkaar rapen: daar zijn de jongens overigens zelf al mee begonnen. Na de wedstrijd in de kleedkamer was de sfeer niet allemaal “koek en ei”, ook van mijn kant! Tegelijkertijd prima dat de jongens er ook enorm van balen. Het is veel moeilijker om de zaak op de rit te krijgen als de jongens er gelaten onder zijn. Daar is geen sprake van. Wij gaan echt wel laten zien dat wij kunnen ballen.”

VCN-Zaanstad
Zaanstad kent een betere start dan vorig seizoen en boekte haar tweede zege van het seizoen. De ploeg van trainer Dwin Brouwer zegevierde met 2-3 bij degradant VCN, dat een moeizame start kent. De setstanden waren 27-25, 21-25, 28-30, 25-20 en 12-15. De wedstrijd tegen VCN werd een heuse thriller met veel spanning. ,,VCN speelde voluit en maakte het ons moeilijk en vooral in de pass en blokverdediging hadden we weinig vat op ze,” kijkt Zaanstad-trainer Dwin Brouwer terug. ,,Zelf maakten we teveel onnodige fouten, we wilden waarschijnlijk te graag waardoor we overcompenseerden. Wel een lichtpuntje, we winnen de derde set nog, terwijl we met 8-0 achter stonden. Met werkvolleybal en meer servicedruk. Helaas kunnen we dat niet doorzetten in set 4. In de vijfde set weten we gelukkig wel weer met meer druk te serveren en door goede aanvallen van onze passer/lopers Kjeld en Lars de set binnen te halen.”

Utrecht-Skunk
Utrecht doet goed mee met een knappe tweede plaats na twee zeges en een nederlaag. De ploeg van trainer Bernard Schoonbeek won met 3-1 van nieuwkomer Skunk via 25-22, 25-20, 22-25 en 25-12. ,,We waren gewaarschuwd,” laat Schoonbeek weten. ,,Skunk, een nieuwkomer in onze divisie en na twee wedstrijden koploper, is een zeer welkome aanvulling en een positieve verrassing,” vindt hij. ,,Van tevoren werden zij niet echt getipt als kanshebber voor de SkereDivisie, maar dat is nu wel anders. Zij spelen een net wat ander spelletje als de meeste teams in de Topdivisie B en brengen een enorme berg werk- en vechtlust mee. Ook in deze wedstrijd halen zij de meeste bizarre ballen van de grond waar onze spelers eigenlijk al stonden te juichen. Gelukkig kunnen ze bij ons ook aardig verdedigen dus dat leidde tot redelijk wat lange rally's.”
De eerste kennismaking met Skunk was tijdens de voorbereiding, maar toen was Skunk allesbehalve compleet en had er amper een week (springloze) training op zitten. ,,Dat potje was dus niet echt een graadmeter. Deze wedstrijd was dit veel meer. De gasten uit Veghel begonnen overdonderend met een 5-0 voorsprong die ze uit konden bouwen naar 18-12. Vanaf dat moment begon de Domstedelijke motor wat beter te draaien en konden we de opslagdruk wat meer opvoeren, zodat zij wat moeilijker door hun rotaties heen kwamen. Onze wissels lukten goed en die van Skunk wat minder met als gevolg dat zij nog vier punten maakten en wij dertien.” Set 2 bleef heel lang close waarbij de thuisploeg bij het benaderen van de big points wat effectiever was en set 3 was precies omgekeerd. ,,In set 4 was het Brabantse vuurtje gedoofd en konden we vrij ruim winnen. Op de geblesseerde Mart Overdijk na hebben alle spelers een bijdrage kunnen en moeten leveren om deze belangrijke drie punten bij te schrijven. Er is ons door de sportieve Brabanders een warm welkom beloofd in Veghel voor de returnwedstrijd. Dan weten we waarschijnlijk ook iets meer over hoe de hazen lopen in onze poule, want op dit moment lijkt iedereen van iedereen te kunnen winnen.”

Hoewel Skunk na de overwinning op Rijswijk op rozen zat met een gedeelde eerste plek, wist Wouter tijdens de wedstrijdbespreking de mannen weer met beide benen op de grond te krijgen. ‘Je moet het dak repareren als de zon schijnt’ (van de Ven, 2023). Kip-pen-vel. Een ander pareltje uit de filosofische klusbestseller van Wouter: ‘Snoei nooit je heg de middag voor een wedstrijd’. Enfin, het team moest niet te tevreden zijn met waar het nu is, maar juist nu aandacht geven aan verbeterpunten. Want die waren er nog genoeg. VVU leek zichzelf in de vingers te snijden door voor de meest optimale wedstrijdomstandigheden te zorgen en de eerdere wedstrijden uit te laten lopen, precies zoals Skunk gewend is. Na de warming-up in een vrij warme sporthal begon trainer Frank van den Nieuwenhuijzen met Yannick, Emiel, Ingmar, Wouter, Finn en Stef aan de wedstrijd. Skunk liet direct van zich horen en begon met een 0-4 voorsprong aan de wedstrijd. De uitploeg hield een kleine voorsprong vast richting het einde van de set en kwam op 16-21 toen de spelverdeler van Utrecht besloot dat het wel een keertje afgelopen was. Met een reeks sterke floatservices werd de ploeg uit Veghel onder druk gezet en pakte niet Skunk, maar VVU de eerste set met 25-22. Niet het einde van de set waar op gehoopt was en misschien ook niet het einde dat Skunk verdiende.
Met Pepijn Scholten in de ploeg gekomen op de plek van Emiel ging het gelijk op, maar moesten de heren uit Veghel later in de set toch tegen een achterstand aan kijken. Die achterstand werd niet ingehaald en een sterk spelend VVU won ook deze set, ditmaal met 25-20. Met verse aanvoer in het veld leek set drie een stuk positiever voor Skunk te eindigen. Door met overtuiging te spelen werd deze set een prooi voor Skunk, 22-25. De wedstrijd lag weer open. En toen kwam set vier. Skunk werd met 25-12 kansloos de kleedkamers in gestuurd. VVU speelde goed en Skunk was al haar energie, overtuiging en drive kwijt.

Taurus-Spaarnestad
Taurus boekte haar tweede zege in deze competitie door met 3-2 van de verrassing van de competitiestart Spaarnestad, te winnen. In een waar volleybalgevecht won de thuisclub via 25-22, 24-26, 32-30, 23-25 en 15-12. Het betekende de eerste nederlaag van Spaarnestad, dat gehavend aan de start verscheen in Houten. ,,Het was een spannende wedstrijd,” kijkt Spaarnestad-trainer Casper Groenhuijzen terug. ,,Ik was niet tevreden over ons niveau. We hebben teveel kansen laten liggen en niet echt goed geserveerd. Ik denk dat het te maken heeft met afgelopen week. We hebben nog steeds twee geblesseerden en twee jongens, die door ziekte niet hebben kunnen trainen. Dus al met al ben ik tevreden met het punt.”

Inter Rijswijk-Donki Sjot
Inter Rijswijk tegen Donki Sjot was een treffen tussen twee ploegen, die niet goed begonnen zijn aan de nieuwe competitie. Inter Rijswijk won met 3-0 via 25-18, 25-23 en 25-19 en boekte daarmee haar eerste overwinning in dit seizoen. Donki Sjot is hekkensluiter met een punt. De wedstrijd begon later dan gepland. Oorzaak: door een zwaar ongeluk, waar niemand van Donki Sjot bij betrokken was, werd de snelweg afgezet om de traumaheli te laten landen. Dit leverde de nodig vertraging op waardoor de heren van Donki Sjot pas laat in de zaal waren. Zowel Inter Rijswijk als de scheidsrechters hadden er geen probleem mee om iets later te beginnen.
Donki Sjot begon de wedstrijd met Mees de Jager, Sven Smits, Martijn van Rosmalen, Jeroen Gollenbeek, Joel Kling, Pepijn Kooijmans en Rick Buteijn. Omdat coach Bram de Jager niet kon beschikken over Lars Smits en Dirk van de Ven begon Pepijn dit keer als middenman. Donki Sjot startte slecht. Na meerdere foutservices vroeg in de set liep Inter Rijswijk direct uit naar een voorsprong van een punt of drie. Donki Sjot liet dit gelaten toe. Halverwege de set zakte de energie bij Donki Sjot iets weg, terwijl Inter Rijswijk juist een stapje extra ging doen. Hierdoor werd de voorsprong vergroot en wist Inter Rijswijk de set relatief eenvoudig te winnen met 25-18.
De tweede set werden er wat wissels toegepast. Jibbe Broeren kwam als middenman in het veld en Pepijn verving Jeroen als diagonaal. Ondanks dat Inter weer sterker begon wist Donki Sjot dit nu wel tijdelijk om te keren. Vanaf 5-5 nam Donki Sjot dit keer een kleine voorsprong van rond de drie punten. Halverwege de set kwam Inter Rijswijk met de uitblinkers Tim van Andrichem en Jasper van der Voort weer langszij. Vervolgens bleef het stuivertje wisselen waarbij Rijswijk uiteindelijk met 25-23 aan het langste eind trok. De derde set werd een kopie van het laatste deel van de tweede. Het lukte Donki Sjot, ook ondanks enkele invalbeurten van Danny Marijn, dit keer alleen niet om in het begin weg te lopen bij Inter. Het lukte ze ook niet om het energieniveau naar het niveau van de week ervoor te brengen. Inter rook de winst en sloeg na een tussenstand van 12-12 een gaatje. Opnieuw nam de thuisclub een voorsprong van zo'n drie punten. Aan het einde van de set liep de energie er bij Donki Sjot helemaal uit en vielen nagenoeg alle ballen aan hun kant op de grond. Of ze nu geslagen werden, geprikt werden of via een mislukte combinatie er overheen gefrommeld werden. De set eindige in 25-19 voor Rijswijk en dus 3-0.
Conclusie van Donki Sjot: Donki Sjot heeft de energie die er de vorige wedstijd inzat niet kunnen meenemen naar Rijswijk. De thuisploeg heeft hier optimaal gebruik van weten te maken.