Reserves Sliedrecht blijven ruim aan kop

di 04 feb 2020 01:45
Door: Reinier de Boer

Sliedrecht Sport 2-EMD/Tooling
Sliedrecht Sport 2 boekte haar veertiende overwinning van het seizoen. De koploper won met 4-0 van slotlicht EMD Tooling dat dit seizoen nog geen wedstrijd heeft gewonnen. De setstanden waren 25-13, 25-17, 25-13 en 25-20. In Reuver verspeelde Sliedrecht nog een puntje, maar in de thuiswedstrijd liet de thuisclub het niet zover komen. EMD Tooling reisde met een zeer gehavend team naar Sliedrecht, want de ploeg had te maken met blessures en verhinderingen. Trainer Sjaak Metsemakers had geen wissels tot zijn beschikking. ,,Sliedrecht was echt een maatje te groot voor ons,” zegt hij. ,,Onze vaste spelverdeler heeft noodgedwongen als passer/loper gespeeld. Ondanks alle problemen hebben we niet onverdienstelijk gespeeld.”

Taurus 2
Taurus 2 blijft de druk op de lijstaanvoerder hoog houden. De ploeg uit Houten won met 4-0 van MKB Accountants/VCV via 25-23, 25-20, 25-21 en 25-19. Alleen in de eerste set mocht VCV op setwinst hopen, maar daarna bleek Taurus 2 te sterk.

Skunk-Compaen
Compaen kent een sterke fase met drie overwinningen op rij. De ploeg van trainer Bob Hartman won met 2-3 bij Skunk via 18-25, 26-28, 25-20, 25-21 en 11-15. Compaen-trainer Hartman vond dat zijn ploeg de eerste twee sets redelijk goed heeft gespeeld. ,,Ja, daarna zijn we een beetje nerveus gaan volleyballen. De tegenstanders maakten in die fase zelf minder fouten. De laatste set ging het lang gelijk op. Onze libero Taran Jonk verdedigde op de beslissende momenten een aantal mooie ballen. Daardoor hebben we de wedstrijd naar ons toegetrokken.” Na het nipte verlies van vorige week tegen de nummer vier, hoopten de Veghelse heren tegen nummer vijf Compaen de winst in Veghel te houden. Mooi volleybal werd afgewisseld met mindere fases door Skunk. Na slechte starts in vorige wedstrijden was Skunk erop gebrand deze keer goed te starten. Ook deze wedstrijd liet Skunk de tegenstander snel weglopen, waardoor een onoverbrugbaar gat ontstond van 12-20 door het ontbreken van scorend vermogen. In de tweede set mocht Finn van Lierop zijn debuut maken in het eerste team van Skunk. Van zenuwen leek geen sprake, want hij pakte zijn puntjes mee tot frustratie van de tegenstander. Skunk en Compaen waren deze set goed in evenwicht tot een gelijke stand van 24-24. Compaen trok hier net aan het langste eind met een 26-28 winst. De Veghelse heren kregen steeds meer het gevoel dat er iets te halen viel en dat was te zien in de derde set. Ze startten fel en de voorsprong werd gestaag uitgebouwd tot 23-17. Toen haperde het even bij de aanvallers van Skunk, maar setwinst kwam niet in gevaar. De vierde set leek een kopie van de derde set. De heren van Skunk namen weer een voorsprong, er werd een tactische wissel toegepast voor de pass en ook nu kwam Skunk weer op een 23-17 voorsprong die ze benutten. Daarmee kreeg Skunk de vierde vijfsetter achter elkaar voor de kiezen. Het was duidelijk dat de twee teams in evenwicht waren door een 10-10 stand. Misschien dat de meegereisde supporters uit Oostzaan de doorslag gaven, maar Compaen pakte de winst uiteindelijk met 11-15. Compaen heeft bewezen dat de ploeg ook in de breedte steeds sterker wordt. Rik Timmers kwam in de vijfde set voor het eerst in het veld. Met drie aanvalspunten droeg hij in belangrijke mate bij aan de winst op Skunk. De Doetinchemmer, die wekelijks spelritme opdoet in Heren 3, bleek achteraf de gouden wissel voor de gasten. Uit het feit dat in die verlenging spelverdeler Kevin de Jong voor de eerste keer in een set als basisspeler begon, blijkt ook wel dat veel spelers in niveau gelijkwaardig aan elkaar zijn. Dat geldt ook voor de andere posities. Op mid vechten Jesse Koopman, Sjoerd van Tol en Diederick Hakkers een concurrentiestrijd uit, zoals Calvin Ooms en Allard Rieuwers dat op de diagonaal doen. Coach Bob Hartman heeft dus genoeg om te kiezen. Voor Compaen was het in Veghel vreemd genoeg de eerste vijfsetter deze competitie. De verlenging kenmerkte zich door diverse lange rally's, waarvan de zeven meegereisde Compaen-supporters volop genoten. Mede door verschillende miraculeuze reddingen in het achterveld van libero Taran Jonk kwam hun team daaruit steeds als winnaar naar voren. De meest cruciale daarvan waren op 10-11, waardoor het gat naar twee punten groeide. Met het fluiten voor een opstellingsfout bij Skunk kwam de wedstrijd via 11-15 ten einde. Met de zege werd een deceptie voor Compaen voorkomen, want dat was het geweest als Compaen een voorsprong van 0-2 in sets volledig uit handen had gegeven.

HLB Van Daal/DS 2-NVC
Nummer negen HLB Van Daal/DS 2 pakte een zwaar bevochten 3-2 zege op nummer tien NVC via 23-25, 25-19, 25-23, 22-25 en 15-13. De ploeg van trainer Floris van Harsselaar reisde gehavend af naar Den Dungen. ,,Ja, helaas misten we drie spelers voor de wedstrijd tegen HLB,” verklaart hij. ,,Mede hierdoor startten we met de 17-jarige Vigo Meeuwenoord op midden, die normaal gesproken zijn kunsten als passer-loper laat zien. De eerste set konden wij door een goede start naar ons toe halen. HLB deed dit met set twee en drie. Door een goed herstel van onze kant werd de vierde set weer door ons binnen gesleept. De vijfde set werd een loterij, waar HLB het winnende lot had getrokken. Het was van beide kanten niet erg fraai volleybal, maar wel een gevecht om iedere bal. Komend weekend zijn we zoals het er nu naar uit ziet weer compleet.”

Zaanstad 2-vv Utrecht
VV Utrecht presteert de laatste weken wisselvallig. De ploeg van trainer Kasper Langendoen verrichtte knap werk door nummer vier Zaanstad 2 met 1-3 te verslaan via 24-26, 27-25, 23-25 en 23-25. De setstanden geven al aan dat het een spannende en aantrekkelijke thriller werd, waarbij de verschillen niet groot waren. Utrecht-trainer Langendoen spreekt over een traktatie voor de neutrale toeschouwer. ,,Met een zo goed als fitte selectie traden we aan tegen Zaanstad. We misten alleen Jasper Diefenbach.” De eerste twee sets werden verdeeld over beide ploegen. Set 3 ging in het begin gelijk op, maar in de middenfase liep Zaanstad drie puntjes uit tot op de stand 23-20 de motor van Zaanstad stokte en de ploeg geen punt meer kon maken. ,,Daar maakten wij gretig gebruik van en wonnen set 3 met 25-23. Set 4 was het evenbeeld van set 3. Zaanstad was in de middenfase van de set de betere, maar net zoals in set 3 ging het in de eindfase helemaal mis bij Zaanstad! Bij een stand van 23-20 voor de thuisploeg was het Maarten de Wit die voor ons vijf punten op rij serveerde en pakten wij de set met 25-23. De absolute uitblinker bij ons was Sander Heithuis. Hij haalde een aanvallend percentage van 72% en scoorde 23 punten.” Zaanstad 2-speler Daniël Hoonhout was duidelijk in zijn analyse. ,,We misten een passer/loper, Kjeld Broekema, want die is op vakantie. Ondanks dat hebben we voornamelijk verloren door slecht spel van onszelf. Teveel onnodige eigen fouten, terwijl de tegenstander amper druk zette. Helaas zitten dat soort wedstrijden er ook wel eens bij.”

Inter Rijswijk 2-Velo
Velo won met 1-3 van Inter Rijswijk 2 via 22-25, 16-25, 19-25 en 25-21, waardoor de ploeg uit Wateringen naar de derde plaats steeg en Zaanstad 2 passeerde.