PDK/Huizen nadert koploper Sudosa-Desto

ma 10 feb 2020 14:10
Door: Reinier de Boer

Prima Donna Kaas/Huizen wint topper
De topper tussen nummer twee Prima Donna Kaas/Huizen en nummer drie Olhaco won Prima Donna Kaas/Huizen met 3-1 via 25-15, 21-25, 25-15 en 25-23. Volgens Huizen-trainer Albert Cristina zat het verschil in de servicedruk. ,,De wedstrijd was een mooie strijd met sommige lange rally's. Beide ploegen toonden zich strijdbaar en er werden mooie punten gemaakt. Ondanks een aantal discutabele beslissingen van de scheidsrechters, heeft de strijd tussen de lijnen plaatsgevonden en hebben beide teams zich niet van de wijs laten brengen. Beslissende factor was dat wij een hogere servedruk wisten te produceren dan Olhaco en de wedstrijd daarmede met 3-1 hebben gewonnen.” Cristina zal het voortaan zonder zijn aanvoerder Olav van der Zijde moeten doen. ,,Ja, door een aanhoudende schouderblessure en omdat zijn werk moeilijk te combineren valt met het volleybal, heeft hij besloten te stoppen. Hij blijft nog wel meetrainen wanneer het kan en blijft betrokken bij de club. Zijn aanvoerderstaken zijn overgedragen aan de nieuwe aanvoerder Jesse Zegeling, maar omdat Jesse op dit moment als libero speelt en dus tijdens de wedstrijden geen aanvoerder mag zijn, neemt Michiel Koster het stokje over tijdens de wedstrijden. Het opengevallen plekje is opgevuld door Wilco van Wijk. Wilco speelt al een hele tijd bij Prima Donna Kaas/Huizen en is daarnaast ook betrokken als bestuurder. Mede door een nieuwe baan kan hij meer tijd vrij maken om bij ons aan te sluiten en daar zijn we heel blij mee.” Olhaco-trainer Menno Volkerink was teleurgesteld over het feit dat hij niet compleet kon aantreden. ,,Ik miste Jorick Strijker, Pawel Cieslar, Maarten Bisschop en André Schonewille. Ik speelde met een 17-jarige middenman, die nog maar anderhalf jaar volleybalt. Dan ga je het niet redden tegen een ploeg van het niveau van Huizen, al vond ik ze in Hoogeveen beter spelen. We hebben hard gewerkt, maar het was niet genoeg. In de vierde set waren we dichtbij een vijfde set, want we stonden met 20-22 voor.”

Sudosa-Desto-CSV
Sudosa-Desto boekte een 3-2 zege op hekkensluiter CSV via 26-24, 25-20, 25-27, 22-25 en 15-11. Na een 2-0 voorsprong kwam CSV terug tot 2-2, waarna de koploper in de vijfde set de winst naar zich toe trok. CSV-trainer Rik Kuiper kijkt ondanks de nederlaag met plezier terug op het duel. ,,Voor ons was het een mooie wedstrijd om op terug te kijken,” zegt hij. ,,Het veld was even wennen voor ons. Het gros van ons had nog niet vaak op een center court gespeeld met alles erop en eraan, maar dit beviel ons wel. In het begin van de eerste set liepen we achter de feiten aan, waardoor Sudosa op een paar punten voorsprong kwam te staan. Wij herpakten ons en hebben het de koploper nog vrij lastig weten te maken. Ook de tweede set speelde Sudosa erg sterk. Ondanks de twee verloren sets bleven we geloven in onze kracht en de wil om te winnen. We werden daarvoor in de derde set rijkelijk beloond, waarin we alles gaven. Vooral onze passer/loper Aron Janssen heeft een doorslaggevende rol in deze set gespeeld. De vierde set ging ons nog beter af. Sudosa was haar scherpte kwijt en hier wisten wij goed op in te spelen. Met zicht op een mogelijke overwinning gingen we de vijfde set in, maar helaas hebben we die niet kunnen pakken. Door een paar slordige fouten achter elkaar nam Sudosa een voorsprong en won terecht de vijfde set. Desalniettemin hebben we ontzettend geboten van deze mooie pot.”

VoCASA 2 verrast Orion 2
Orion 2 leed een toch wel verrassende 4-0 nederlaag tegen VoCASA 2, dat daardoor steeg naar de vierde plaats. De setstanden waren 25-15, 25-20, 25-15 en 25-23. Het betekende de derde zege op rij voor de ploeg van trainer Bert Timmerman. Voor Orion 2-trainer Eric Maan werd het een teleurstellende wedstrijd. ,,Dit zijn de ongrijpbare zaken in de sport,” verklaart hij. ,,We hadden ons goed voorbereid zoals we altijd doen. Maar als in de eerste twee volle rotaties er de helft foute services worden gemaakt dan wordt het een lastig verhaal. Focus, beleving zijn abstracte begrippen die nauwelijks beïnvloedbaar zijn door coach en medespelers. We hebben nog wel een aantal wisselingen toegepast, die sporadisch invloed hadden op het setverloop. De setstanden, behalve de eerste, waren nog draaglijk, het had feitelijk nog erger kunnen zijn. Dit hoort bij een leerproces van een ploeg en mag zeker niet meer voorkomen in deze vorm. Derhalve werk aan de winkel.”

EVV rukt op
EVV heeft ten opzichte van de koploper vier wedstrijden in te halen en bij de maximale winst komt de ploeg van trainer Harry van den Brink in de top twee. EVV deed goede zaken door in Soest met 1-3 te winnen van Sovoco. De setstanden waren 19-25, 20-25, 24-26 en 25-16. EVV heeft de laatste tijd regelmatig te maken met blessures en andere redenen waarom het spelers miste. ,,Joran Beelen (mid) hoopt komende week weer voor het eerst zijn trainingen te hervatten na een zware schouderblessure. Henrico Kroes (passer/ loper) is door waarschijnlijk een zweepslag enige tijd uitgeschakeld. (Knullig opgelopen tijdens het uitlaten van zijn nieuwe pup.) Jonas Edskes (libero) heeft het team om moverende redenen verlaten. Marc Reyers (passer/ loper) is weer fit. Wat betreft de wedstrijd. We hebben drie sets goed gespeeld, in de vierde set was de energie een beetje op. We hadden nog een goede middenfase in deze set, maar de tevredenheid over de reeds gewonnen drie sets overheerste teveel. Daardoor toch een set in het zeer gezellige Soest gelaten,” zegt van den Brink.

Opluchting bij Apollo 8
Na vijf nederlagen op rij was de opluchting bij nummer negen Apollo 8 groot na de 3-1 zege op nummer elf Bovo. De ploeg van trainer Rob Smienk won via 25-19, 26-24, 25-22 en 24-26. ,,De punten hadden we zeker ontzettend hard nodig,” constateert Smienk na afloop. ,,Het lijkt erop dat het team zich de nieuwe speelstijl eigen maakt. Deze speelstijl hebben we door blessures toe moeten passen, maar het past erg goed bij ons team. Vorige week zagen we de verbeteringen al en tegen Bovo pakte het eindelijk goed uit. Met hard werken en een goede strategie (die ook goed gevolgd werd) wisten we de angel uit het Aaltense spel te halen. Met name de startende diagonaal bleek op dreef bij Bovo. Door goed tactisch te serveren konden we hun aanvalsspel ontregelen. Daarbij vooral zelf de ballen scoren, die we moesten scoren en de set is binnen. Set 2 begonnen we minder geconcentreerd. De opdrachten werden minder zorgvuldig uitgevoerd en daardoor kon Bovo bijblijven. Gelukkig voor ons herpakten we ons op tijd en wisten we set 2 binnen te halen. Set 3 was een kopie van set 2. We wisten bij de big points net telkens het verschil te maken. De wedstrijd was binnen, daarna zaak om het laatste erg belangrijke punt ook binnen te halen. Bovo leek verslagen. De hele vierde set stonden we 4/5 punten voor. Dit leek een duidelijke 4-0 voor ons te worden. Helaas begonnen we wat te haperen op het einde. Met name door onze eigen fouten wist Bovo bij te komen en de set binnen te slepen. Onnodig, dat zeker. Maar ontzettend blij met het getoonde spel en de werklust van de mannen. Vier zeer belangrijke punten. Nu een paar weken rust, de blessures die hopelijk voorbij zijn als we op bezoek in Hoogeveen gaan, begin maart.”

Sneek haalt uit tegen Woudenberg
Nummer tien Sneek won met 4-0 van Woudenberg via 29-27, 25-18, 25-23 en 25-23. Daardoor nadert de ploeg van Erik Mulder de veilige middenmoot. Gezien de setstanden kwam de zege niet zonder slag of stoot tot stand. ,,Het was een zwaar bevochten wedstrijd,” kijkt Mulder terug. ,,Maar dat kwam met name, omdat wij veel onnodige persoonlijke fouten maakten. Mark Heikoop nam de coaching op zich, zodat ik weer de rol van libero kon oppakken. We begonnen wel scherp aan de wedstrijd, maar het liep gewoon niet. De pass kwam niet goed aan en we maakten heel veel servicefouten en drie dubieuze waarnemingen van, een voor de rest prima fluitende, scheidsrechter. Dit resulteerde in een 10-18 achterstand. Op dat moment begon Redmer Huitema goed te serveren en wij kropen weer dichterbij. In een spannende ontknoping van de set wisten wij gelukkig aan het langste eind te trekken. Mede door een prima spelende Jan Schurer: 29-27. In set 2 speelden wij goed, maar liet onze service ons ook weer in de steek. De passing en blokkering was goed op orde en het midden met Klaas Jelmer Hoekstra en Redmer scoorde naar hartenlust. Ook Jelco Sikma revancheerde zich na een mindere wedstrijd: 25-18. Omdat de opdracht was om minimaal vier punten te pakken leek er wel wat meer druk op de derde set te komen. Uiteraard deed Woudenberg ook een stapje extra, waardoor de stand gelijk opging. Ook in deze set serveerden we erg matig met veel fouten, met uitzondering van Senna Heikoop, die zijn sprongservice al meer aan het ontwikkelen is naar een echt wapen. Gelukkig bleven we scherp in de blokkering, passing en aanval waardoor we Woudenberg er net onder konden houden. In deze set zie je dat een iets ervarener Daniel de Boer op de buitenkant toch een toegevoegde waarde is, ondanks dat het niet zijn eigen positie is: 25-23. In set 4 kregen Mark Hekstra (passer-loper), JP van der Meer (diagonaal) en Jesper Demmer (libero, terug van blessure) hun kans. Dat is het voordeel als je met 3-0 voorstaat, dan kun je wat makkelijker andere jongere spelers hun speeltijd geven. Daniel schoof naar het midden, omdat Redmer zich leeg had geknokt. Ook in deze opstelling hadden wij het betere van het spel, maar door wat slordigheden bleef het spannend, maar ze wisten het heel professioneel af te maken: 25-23. Dus een compliment voor de bankzitters dat zij zich zo hebben kunnen laten zien, na de weinige speeltijd van de afgelopen weken. We zijn erg blij met de vijf punten en moeten nu (helaas) vier weken wachten op onze volgende wedstrijd. Dat geeft ons wel de tijd om flink aan onze service te werken, want die was echt heel slecht.”