beeld:

Over nobody's en nieuwe helden

do 16 nov 2017 13:37
Door: door Redbad Strikwerda

Vooraf werd de wedstrijd vc Sneek – Regio Zwolle Volleybal op VK aangekondigd als topper. De wedstrijd maakte dit affiche niet waar. Sneek won ruim de 1e set, bakte er niets van in de 2e set en na overwerk in de eindfase van de 3e set speelde het de wedstrijd netjes uit.

Bij Regio Zwolle extra problemen met blessures van Manon Zeeboer en Kelly vd Haar. Daardoor staat Iris Reinders op de diagonaalpositie, een plek die zij voorheen in de topdivisie in Assen ook had. En de positie die haar past als een oude jas, waarin ze zich thuis voelt. Wisselmogelijkheden zijn daarmee op de buitenposities weg, vanuit dames 2 kan aangevuld worden maar het niveauverschil is groot.

Volgens de coach van vc Sneek, Petra Groenland, had haar team gezien de statistieken niet kunnen winnen. Opmerkelijk, bij bestudering hiervan blijkt Zwolle inderdaad beter te zijn in side-outs, meer rally's te maken en in aanval/blok duidelijk meer te scoren. Waar zat het verschil dan in? Sneek serveerde meer directe punten en minder fout en maakte in de gewonnen sets minder 'unforced errors'. Het aantal opponent errors op het matchreport is met 23 voor Sneek veel beter dan de 34 voor Zwolle. En Sneek maakte veel fouten ook nog eens in de dik verloren 2e set.

In Friesland heeft men succesvolle jaren achter de rug. Na het vertrek van toonaangevende speelsters is met een 3-jarig project gestart. Daarin lukt het steeds beter om balans te vinden in enerzijds ontwikkeling en anderzijds resultaat. Vanuit eigen vereniging zijn jongeren toegevoegd die qua niveau toegroeien naar het basisteam. Daardoor gaat het niveau binnen het team geleidelijk omhoog en komt er een bredere selectie te staan. Team en staf zijn deze uitdaging aangegaan en vinden het zichtbaar leuk om te doen.

Vorig seizoen konden Hester Jasper en Nienke Tromp zo al flink van waarde zijn en werd Paula Boonstra bij Assen weggeplukt en omgebouwd van kansarme passerloper tot kansrijke diagonaal. Dit jaar is er aanvulling met Demi Veenstra, Anlène vd Meer en Lotte Groninger. Zo maakt men in Sneek van nobody's de nieuwe helden.

Eurosped ging op bezoek bij Nering Bogel vc Weert en beleefde geen eenvoudige avond. Weert liet de afgelopen weken al zien dat het zich ontwikkelt en verbetert. De 'Lieke's' Clerkx en Vergeer deden veel goed aanvallend werk, waarbij Vergeer haar achternaam eer aandoet. Een beetje Vergeer ramt namelijk de ballen erin. De 'Laura's' Bock en Overwater dragen echter nog te weinig bij om in deze wedstrijd door te kunnen drukken. Eurosped moest een achterstand in de wedstrijd repareren en deed dat met het nodige kunst- en vliegwerk en de 3e+4e set met het kleinst mogelijke verschil. Aan het einde van het seizoen heeft niemand het er meer over hoe je wint, als je maar wint. Judith Kamphuis was bij de bezoekers ouderwets op dreef.

Talenteam Papendal liet Springendal-Set-Up '65 flink zweten. Des te groter was de vreugde aan de zijde van Set-Up na de narrow-escape met 29-31 in de 4e set. Het verschil zat hem in de foutenlast, een euvel waar de jongeren vaker last van hebben dan de ouderen. Met maar liefst 45 fouten in aanval/opslag waren er al 2 sets eenvoudig verdiend door Set-Up.

Bij Papendal kon slechts Annick Meijers met haar aanvalsscores dit enigszins rechtzetten. TT heeft meestal een duidelijk target met de opslag, zij kiezen vrijwel altijd 1 speelster uit om stuk te serveren. Nu werden de fouten in de pass echter door 3 speelsters van Set-Up gemaakt. Het was niet genoeg voor TT om van te kunnen profiteren. Marleen van Benthem hield voor Set-Up weer een buitenlandse op de bank met haar goede spel in pass en aanval.

Op de zondag in Meijel werd het verschil gemaakt door Linda te Molder. Zij maakte voor Coolen-Alterno de punten als het nodig was, serveerde het vaakst en zorgde voor stabiliteit in blok zodat de middens goed konden aansluiten. De prestatie van de rest van het team stak er schril bij af. Peelpush wist niet te profiteren doordat het te veel leunt op de aanval op linksvoor. Hoewel Claire Crijns als midden veel gezocht werd (29 aanvallen) is er nauwelijks aanval op de rechterzijde. Daarmee kan elke tegenstander zich in blok en verdediging goed organiseren. Veel andere opties heeft het team echter niet, met veel inspanning is men al lang content dat het lukt om weer nieuwe mensen aan de ploeg toe te voegen. De laatste jaren is helaas iedereen die een aardige bal kan spelen ook weer snel vertrokken uit de Peel waardoor groeien lastig wordt.

In de doordeweekse wedstrijd Coolen-Alterno tegen Sliedrecht Sport waren er geen problemen voor Sliedrecht. Bij Alterno was Linde te Molder dit keer niet doorslaggevend en er was niemand die die rol over kon nemen. De passing bleef achter, daarmee ook het aanvalsspel met als gevolg weinig scores en al helemaal een lage effectiviteit.

Komend weekeinde wordt er voor de beker gespeeld. In Sneek dames 1 tegen dames 2 als bijzonderheid. Komt dat zien, want de nieuwe generatie staat daar al klaar.