facebook pixel Orion 2 brengt Dynamo 2 eerste nederlaag toe - Volleybalkrant
/news/newsItem/media/medium[active="1"][not(tags/tag/name="homepage")]
beeld: Volleybalkrant.nl

Orion 2 brengt Dynamo 2 eerste nederlaag toe

Gepubliceerd op
ma 12 okt 2020 14:35
Door: Reinier de Boer
a194e32c-dce6-49f5-8888-d08ff1c41297,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640,db015ba3-e7f1-48e9-aa02-6f191ad21187,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,830fa493-2bec-4b2a-813a-f1ced38233ec,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640

Orion 2-Dynamo 2
Niet veel mensen zullen verwacht hebben dat promovendus Orion 2 in staat zou zijn de ongeslagen koploper Dynamo 2 te verslaan. De ploeg van trainer Eric Maan won met 3-1 via 25-20, 20-25, 25-21 en 25-22. Volgens Eric Maan en Dynamo-trainer Justin Sombroek was de servicedruk het verschil tussen beide ploegen. “Die was bij ons evident hoger dan bij Dynamo,” stelt Maan. “Verder maakten wij door ons goede ralleyspel weinig fouten en waren we door de servedruk blokkerend veel beter (14 directe punten). Verder ontlopen de beide ploegen elkaar qua niveau niet veel. Ik kijk zelf zeer tevreden terug, aangezien dit de eerste keer is dat ik als coach van Orion Heren 2 een uiterst volwassen team heb zien spelen, dat coachbaar was, maar vooral zelf de oplossingen in huis had. Gek genoeg was het coachend een nagenoeg vrije dag. Geen uitblinkers, iedereen zat in de buurt van zijn trainingsniveau en het is belangrijk voor het team dat ze zich daarvan bewust gaan worden, zodat het herhaalbaar wordt. Vijf punten uit twee wedstrijden is een goede start. Wij waren compleet en fit en hebben voor de thuiswedstrijden een aantal jonge jongens van Heren 3 (2e divisie) ter beschikking die de ‘bank’ vullen en op termijn en de uitdaging hebben om door te stromen. Na de wedstrijd van zaterdag zullen ze er hard aan moeten trekken om concurrerend te zijn. We hebben een goede trainingsperiode achter de rug, waarin we de spelpatronen en block-defence goed hebben kunnen trainen. Het team is wel enorm gegroeid! Of we dat kunnen vasthouden is de vraag, we zullen daar scherp op blijven letten,” aldus Maan. Hij vraagt zich af of er de komende weken nog wel gevolleybald gaat worden. “We gaan zien wat er komende week aan maatregelen komen vanuit het kabinet/RIVM. Ik denk dat er ook wel wat gaat gebeuren in de amateursport. En eerlijk gezegd: het is niet echt leuk wanneer er geen publiek zit op de tribunes en er een groot aantal ‘Boa’s’ rondloopt in de zaal om alle teams, scheidsrechters en andere officials zo coronaproof mogelijk te ontvangen. Complimenten aan de Orion-organisatie! Het geeft een compleet andere sfeer rondom een wedstrijd. We hopen op het beste, maar denk dat de boel op slot gaat, zou mij verbazen als dat niet het geval is.”

Madjoe-Webton/Hengelo
Het sterk vernieuwde Webton/Hengelo kent een goede seizoenstart met drie overwinningen. In Enkhuizen won de ploeg van de nieuwe trainer Rinke Olthof met 2-3 via 21-25, 18-25, 25-23, 25-16 en 13-15 van Madjoe. De gasten scoorden maar twee punten meer. “De eerste twee sets hadden we het initiatief en speelden we erg gefocused en stabiel,” laat Hengelo-trainer Rinke Olthof weten. “Dat was gezien de gebrekkige voorbereiding al winst op zich. In de afgelopen twee weken hebben we alleen afgelopen donderdag met twaalf man kunnen trainen, maar zelf toen misten we nog twee basisspelers. Mark Koning en Lex Slaghekke konden afgelopen zaterdag vanwege verschillende omstandigheden niet aanwezig zijn. We moesten daarom improviseren op midden. Elmar Heupers, onze aanvoerder en sinds jaar en dag spelverdeler, bood zich meteen aan om deze plek op te vullen. Dit deed hij geweldig! Het kantelpunt in de wedstrijd was de derde set. Madjoe durfde het aan om de opstelling aan te passen en dit wierp voor hen meteen vruchten af. Deze set duurde het voor ons te lang voordat wij weer anticipeerden. In combinatie met een aantal ballen die net in/ uit waren en in het voordeel van Madjoe werden gefloten, kwamen we aan het eind net te kort om het gat te dichten. De vierde set knalde Madjoe er meteen vol op. Wij kregen geen grip op een sprongserve en keken meteen tegen een grote achterstand aan. Het knappe van dit team op dit moment is, dat we ondanks alles het vertrouwen houden, dat we dit ook weer om kunnen draaien én dat we met z'n allen bezig zijn om de wedstrijd tot een goed resultaat te brengen. De vijfde set kwam Madjoe nog 6-4 voor, maar vanaf toen namen we het initiatief weer over en zijn we niet meer in de problemen geweest,” zegt Olthof.

EVV-Reflex
Reflex herstelde zich goed van de nederlaag bij Keistad en boekte een 1-3 zege bij hekkensluiter EVV via 21-25, 22-25, 27-25 en 19-25. Daardoor staat Reflex vierde en kan het de koploper passeren na het winnen van de inhaalwedstrijd. “EVV uit is altijd lastig, bij de meeste volleybalkenners wel bekend,” zegt Reflex-trainer Jordan Weggelaar. “Het gaat tegen EVV niet alleen om technisch goed volleyballen, maar het mentale aspect speelt in wedstrijden tegen hen ook altijd een enorme rol. We konden EVV de eerste set goed onder druk zetten met onze serve. In de tweede set verliep dat iets moeizamer, maar ook die set wonnen we. De derde set werd de druk van ons een stuk minder en nam EVV het initiatief van ons over. Zij namen een forse voorsprong van acht punten. Na wat wissels aan onze kant begon het weer beter te lopen bij Reflex, maar we konden de eerste setwinst van EVV in de Topdivisie niet voorkomen. De vierde set was Reflex weer bij de les en deze werd winnend afgesloten, waarna alle wedstrijdpunten in de spreekwoordelijke tas mee terug konden naar Kampen. De ruime selectie van Reflex is een echte aanwinst voor dit seizoen en daarvan werd veelvuldig gebruik gemaakt. Het team was na lange tijd weer eens bijna compleet.” Reflex startte bijna met dezelfde basis als afgelopen weken, alleen begon Thomas Botter op de plek van Jesse Schuitemaker. In set drie keek Reflex halverwege de set al tegen een ruime achterstand aan. Mede doordat Reflex geen grip kreeg op de middens van Elburg, die veelvuldig bleven scoren. Dat was de reden voor trainer Weggelaar om de nodige wissels toe te passen. Waaronder de wissel van Robin van Capelle op de diagonaal. Een kleine maand geen bal geraakt, maar hij was gelijk van waarde. Meerdere aanvallende scores en door zijn serviceserie was de achterstand gelijk weer weggepoetst. Tot de 25 was het stuivertje wisselen, met telkens EVV aan de goede kant van de score. Zij pakten uiteindelijk de set met 27-25.

Olhaco-VoCASA 2
Olhaco pakte haar eerste zege van het seizoen door het sterk gestarte VoCASA 2 met 3-1 te verslaan via de cijfers 22-25, 25-16, 25-18 en 25-19. Olhaco begon met een gewijzigde opstelling, maar daar had de ploeg het moeilijk mee, want de organisatie stond niet goed. “We waren de eerste set helemaal de weg kwijt en daar hebben we eigenlijk de hele wedstrijd last van gehad,” zegt Olhaco-trainer Menno Volkerink, die net terug is na een periode van quarantaine en de afgelopen week niet kon trainen. “Na de eerste set hebben we gedomineerd en de wedstrijd goed uit kunnen spelen. Ik ben blij met de eerste zege, maar nog niet over het spel. Kwalitatief hadden we eigenlijk verder moeten zijn.” VoCASA 2-trainer Bert Timmerman kon moeilijk tevreden zijn over de prestatie van zijn team, dat de afgelopen weken zoveel indruk maakte. “Er was te veel onrust, we maakten teveel persoonlijke fouten. We maakten ook hele rare fouten, soms was het promotieklassewerk. Dit mag op dit niveau niet gebeuren. De ploeg is net nog te jong om dit goed te regelen. Olhaco heeft terecht gewonnen.” Timmerman begrijpt niet dat de NeVoBo toestaat dat ploegen wedstrijden afzeggen, terwijl ze genoeg spelers hebben. “Ik ben ervan overtuigd dat sommige ploegen misbruik van de huidige situatie maken. De regel is dat als je genoeg spelers hebt, je gewoon moet spelen. Het komt nu voor dat twee spelers afwezig zijn en dat de ploeg een wedstrijd afzegt. Daar heb ik moeite mee. Wij hebben ook incompleet in Huizen gespeeld, maar we hebben wel gespeeld. Ik ben verbaasd over het feit dat de bond dit zo gemakkelijk toestaat,” vindt Timmerman. “Het is voor de goede orde geen excuus voor de nederlaag, hoor.”

Keistad-PDK/Huizen
Keistad herstelde zich prima van de nederlaag tegen VoCASA 2 en versloeg Prima Donna Kaas/Huizen met 3-2 via 18-25, 25-22, 25-23, 20-25 en 15-13. PDK/Huizen maakte vijf punten meer dan Keistad. “De statistieken zagen er vooraf niet rooskleurig uit voor ons,” zegt Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde. “In de voorbereiding hadden we Huizen al twee keer getroffen en geen kans gehad. Huizen had VoCASA van de mat geveegd en wij kregen een oorwassing van de jonkies uit Nijmegen, maar statistieken zeggen helemaal niets. Weliswaar zwaar bevochten, maar in een spannende wedstrijd trokken we wederom een vijf setter naar ons toe. We hadden ons goed voorbereid op Huizen. Servicedruk creëren was het plan om hun middenaanval uit te schakelen. Dat lukte maar deels en in de eerste set deden zij dat beter waardoor ze middels twee serviceseries aan hun kant de eerste set eenvoudig wonnen. Toch hadden we het gevoel dat er meer in zat en met meer risico in de service gingen we de tweede set in. Onze passing was beter en daarmee kon Djim Baas over alle assen de aanvallers bereiken. Ook de derde set haalden we op deze manier binnen. De vierde was een kopie van de eerste. De laatste set begonnen we sterk en wisselden we op 8-6. Op 13-13 werd het veertiende punt afgedwongen door Bob. Met een schitterende verdediging op de achterlijn bracht hij de bal met een arm weer terug bij Huizen. Die waren zo onder de indruk van die actie, waardoor de bal direct op de grond plofte. Het laatste punt werd door Erik ten Asbroek vakkundig via de blokkering binnen getikt, waarmee hij zijn oude ploeg met een 3-2 nederlaag naar huis stuurde. Een mooi resultaat in eigen huis en dat ondanks het missen van onze aanvoerder door een enkelkwetsuur en een coronageval. Voor ons was het geen reden om de wedstrijd op te schorten. We zijn maar wat blij dat we de wedstrijd gewoon gespeeld hebben,” zegt Ruijterlinde.

Plaats een reactie

reacties:

6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,ce42919a-1d34-4730-8c5c-1f45ed998d9e,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,6fd50cfd-179b-4fe5-87b3-4f548944da48,8af920a9-c970-4a42-ba61-81825f373c56,366c007f-baee-48fb-a849-bc030949490d

Populaire artikelen

externalId=volleybalkrant2019-news-detail-1.1.1.2.2.1.2.1.1&filter[active]=1
892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,ce42919a-1d34-4730-8c5c-1f45ed998d9e,6fd50cfd-179b-4fe5-87b3-4f548944da48,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,8af920a9-c970-4a42-ba61-81825f373c56,366c007f-baee-48fb-a849-bc030949490d