Copyright © 2024 Volleybalkrant.
Artwork by the Media Artists. All rights reserved.
Het is inmiddels bijna vijfentwintig jaar terug dat de Nederlandse volleybalmannen op historische en heroïsche wijze het Olympisch goud wonnen in Atlanta tegen aartsrivaal Italië. Het is ook alweer vijf jaar geleden dat de Nederlandse volleybaldames in Brazilië vierde werden op de Olympische Spelen van 2016 en daarmee de beste prestatie voor de dames ooit neer zetten.
Soberheid
Vijf jaar na dato staan de volleybalteams aan de vooravond van een Olympische Spelen die in het teken zal staan van soberheid. Door de wereldwijde pandemie zullen de tribunes in Tokio leeg blijven en zal er vooral gehoopt worden dat het aantal besmettingen, door toedoen van de Spelen, zo laag mogelijk blijft. Daarnaast moeten alle sporters zich houden aan strikte regels, hoort dagelijks testen bij het protocol en zullen ze hun prestaties niet met vrienden of familie kunnen delen. Toch zullen de sporters, net als de volleyballers, zich zoveel mogelijk willen richten op hun sport en het halen van het hoogst haalbare: Olympisch goud.
Verrassingen
Het volleybaltoernooi staat bij beide geslachten bol van goede landen. Bij de mannen lijken de kersverse VNL-winnaar en regerend Olympisch kampioen Brazilië, Polen en Rusland (dat vanwege dopingschandalen onder de neutrale vlag deelneemt) de grootste favorieten door hun prestaties de afgelopen jaren. Frankrijk, Italië en Amerika mogen tot de belangrijkste outsiders gerekend worden, al mogen ook Japan, Canada, Iran en Argentinië niet onderschat worden. Venezuela en Tunesië zijn de zwakke broeders van het Olympische volleybaltoernooi.
Voor de mannen ging het toernooi op zaterdag al van start en die eerste dag leverde meteen ook een verrassing op. Het zaalvolleybal werd afgetrapt met de wedstrijd tussen Italië en Canada, die meteen voor een spannende wedstrijd zorgden. Italië liet zich in de eerste twee sets verrassen door de Canadezen, met oud-Lycurgus spelverdelers Jay Blankenau en TJ Sanders in de ploeg, maar stelde alsnog orde op zaken. Aan de hand van ervaren kracht Osmany Juantorena en tiener Alessandro Michieletto ging Italië er alsnog met de zege vandoor. Daarna was het de beurt aan Brazilië, Rusland (ROC) en Japan, die hun favorietenstatus waar maakten en wonnen van respectievelijk Tunesië, Argentinië en Venezuela. Daarna kon de eerste echte verrassing genoteerd worden, want Polen liet zich door Iran verslaan. De Poolse ploeg is een titelkandidaat, maar delfde in vijf sets het onderspit tegen Iran dat de laatste set na een absolute climax wist te winnen. Het was daarna Amerika dat de eerste dag met een overwinning op Frankrijk afsloot.
Medaillekandidaten
Het damestoernooi kent wellicht nog meer medaillekandidaten, met ontzettend veel grote namen. De twaalf landen, die spelen in twee poules van zes, gaan morgen van start. De regerend Olympisch kampioen China is opnieuw één van de topfavorieten voor het goud, al zullen Amerika, Brazilië, Servië en Italië hier graag een stokje voor willen steken. Tot de outsiders mogen Rusland, gastland Japan, Turkije en de Dominicaanse Republiek gerekend worden. Op papier zijn Argentinië, Kenia en Zuid-Korea de minste landen.
Er zijn genoeg toppers om van te gaan genieten, maar een aantal blikvangers springen er tussenuit. Voor China zijn de ogen gericht op Zhu Ting, terwijl ook van de Italiaanse Paola Egonu, Servische Tijana Boskovic, Dominicaanse Brayelin Martinez, Turkse Ebrar Karakurt en Russische Nataliya Goncharova veel wordt verwacht. Bij de dames begint het toernooi, vanuit Nederland gezien, vannacht met de wedstrijd tussen Rusland en Italië.
Live volgen
Veel zaalvolleybal wordt er niet uitgezonden op de Nederlandse TV-zenders, aangezien er geen Nederlandse inbreng is. Om toch het zaalvolleybal te kunnen volgen, zijn er de mogelijkheden om via Eurosport of DiscoveryPlus een (betaald) account te nemen en via daar de wedstrijden online live te kunnen zien.
Je reactie is opgeslagen.
Plaats een reactie
reacties: