beeld:

Madjoe verrast Vives

ma 30 okt 2023 16:57
Door: Reinier de Boer

Bij de heren in de Topdivisie A was het een weekend met de nodige verrassingen. Madjoe versloeg Vives met 3-1 en Keistad leed een onverwachte 0-3 nederlaag tegen hekkensluiter OIhaco, dat haar eerste zege in deze competitie kon laten noteren. Debutant Sneek nam door een 3-0 zege op Orion 2 de koppositie in. DIO/B verloor met 1-3 van Pegasus en VoCASA 2 versloeg Webton/Hengelo met 3-1.

Madjoe-Vives
Na de uitschakeling voor de beker leed Vives ook haar eerste nederlaag in de competitie. Madjoe boekte een 3-1 zege via 16-25, 25-15, 25-21 en 25-19. Volgens Vives-trainer Hans Mater maakte zijn ploeg te veel fouten en ontbrak de wil om te winnen. ,,Het begin van de wedstrijd was voor Madjoe,” zegt hij. ,,Daarna kwamen we beter in ons spel met side-out, blokverdediging en servicedruk. Madjoe ging meer fouten maken. We wonnen uiteindelijk de eerste set. Daarna wisselde Madjoe enkele spelers en gingen wij op alle fronten zelf veel meer fouten maken. Evan speelde een verdienstelijke wedstrijd, omdat Niels afwezig was en ook Alec en Mitchel gaven het team wat meer pit. Ondanks dat, bleven we zelf teveel fouten maken. Typerend was het begin van de vierde set, waarin beide teams moeite hadden met serveren over het net. De foutenlast moet bij ons echt naar beneden en daar zullen we met zijn allen hard aan moeten gaan werken de komende tijd. Lars en Joël werden ook ingezet deze wedstrijd, maar ook daarmee lukte het niet om de wedstrijd te kantelen. Helaas 3-1 verlies. Gewoon te veel eigen fouten en de wil om te winnen ontbrak.”
Madjoe-trainer Allard Jongsma was tevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg. ,,Als een goed collectief hebben we van Vives gewonnen,” zegt hij. ,,Ondanks een wat dik verlies in de eerste set, was ik daarin al tevreden over de intenties van het spel. Helaas kregen we een te grote serveserie tegen en probeerden dit te geforceerd om te draaien. De andere sets konden we dit wel goed omdraaien. Tegelijk maakten we op eigen serve ook regelmatig een aantal punten. Dat gaf elke volgende set al in het middendeel van de set een comfortabele voorsprong. Dit naast een goede side-out was dit ruim voldoende om een nette overwinning binnen te halen.”

Keistad-Olhaco
Waar weinig mensen rekening mee hielden gebeurde in Amersfoort. Keistad ging verrassend met 0-3 onderuit tegen hekkensluiter Olhaco. De setstanden waren 23-25, 20-25 en 23-25. Olhaco-trainer Xander Arling was vooraf al blij met een punt geweest, maar dat het een driepunter werd, was een aangename meevaller voor de gasten. ,,We verdedigden in de eerste set uitstekend en Keistad kreeg de ballen bij ons maar niet op de grond,” zegt hij. In de tweede set kwam Keistad ruim voor, maar Olhaco boog de achterstand knap om in een 20-25 setwinst, waardoor een punt al behaald was. In de derde set begon Olhaco niet goed en keek al snel tegen een 6-1 achterstand aan. Olhaco bleef haar stabiele spel spelen en knokte zich bewonderenswaardig terug in de set. De bezoekers wonnen tot veler verrassing ook de derde set met 23-25 en daarmee de wedstrijd met 0-3. Het was al negen jaar geleden dat Olhaco voor het laatst in Amersfoort won van Keistad en dat was met 2-3. De laatste zege in eigen huis tegen Keistad was in 2015, maar Olhaco won nog niet eerder met 3-0 van de Amersfoorters. Xander Arling was na afloop dan ook ontzettend blij met de kostbare drie punten en de eerste overwinning in deze competitie. Daardoor staat Olhaco nu tiende met vier punten uit vijf duels. ,,Op de training laten we steeds een goed niveau zien. We weten dat de ploeg het kan, maar het kwam er nog niet uit. Een punt had ik al hartstikke mooi gevonden, maar de drie punten zijn natuurlijk heerlijk. Ik denk dat de twee zeges in de beker ons heel goed hebben gedaan. Dat was heel goed voor ons moraal en dat heeft nu geresulteerd in deze overwinning.”
Keistad-trainer Hans Seubring was zeer teleurgesteld na de onverwachte nederlaag. ,,We hebben een teleurstellende wedstrijd gespeeld. Elke set verprutsten wij zelf een voorsprong van vijf of zes punten. Olhaco was veel scherper en agressiever dan Keistad.”

Sneek-Orion 2
Nieuwkomer Sneek is met een uitstekende serie bezig en versloeg Orion 2 met 3-0 via 25-19, 25-20 en 25-22. Daardoor gaat Sneek alleen aan kop met twee punten voorsprong op Sudosa-Desto dat nog een wedstrijd tegoed heeft. ,,Sneek heeft serverend de wedstrijd gecontroleerd,” laat Orion-coach Marco Buiting weten. ,,Met veel druk hebben ze ervoor gezorgd dat we geen variatie konden aanbrengen in ons spel. Op zich deden we elke set tot halverwege wel mee. Maar door een paar knullige fouten loop je dan continue achter de feiten aan. Dan maak je geen aanspraak op een positief resultaat. Ik was wel tevreden over de gebrachte invallers. Die komen niet tekort, en laten zien dat we een brede selectie hebben. Dat biedt perspectief. Volgende week dienen we tegen DIO echt uit een ander vaatje te tappen voor een beter resultaat. Werk aan de winkel dus.”

DIO/B-Pegasus
Met DIO/B wil het dit seizoen nog niet echt vlotten. Na de 1-3 nederlaag tegen Pegasus zakte de ploeg van trainer Nico Huisman naar de elfde plaats. De setstanden waren 21-25, 21-25, 25-19 en 23-25. ,,Ja, het wil er allemaal nog niet helemaal uit komen,” stelt Edwin ten Kate van DIO/B. ,,Afgelopen week is er een keer getraind en sommigen zelfs niet. Je merkt dat er nog geen goed ritme in zit en er nog steeds wat automatismen missen. We zullen als ploeg de rug wat moeten gaan rechten en de schouders eronder gaan steken. Pegasus heeft een hele leuke ploeg, spelen een snel gedurfd spelletje waar het lastig tegen blokkeren is. Ik denk dat het gedurende de hele wedstrijd zo is geweest dat hun servicedruk op onze passlijn hoger is geweest dan andersom en de kwaliteit van de passlijn bij hun hoger was dan bij ons. Dat maakt het voor onze spelverdeling lastiger om een lekker spel te gaan spelen. Tel daarbij op dat wij aanvallend gezien over het algemeen meer ballen nodig hadden om te scoren dan Pegasus en dan kom je uiteindelijk weer aan de verkeerde kant van de score terecht. We zullen flink aan de bak moeten de komende weken om te verbeteren, dat besef moet er ook zijn. Dan komt er hopelijk weer wat meer muziek in de ploeg.”
Een heel ander geluid kwam er uit de mond van Pegasus-trainer Björn Proost. ,,Het duel tegen Bedum kenmerkte zich door kritieke momenten in de drie sets, waar Pegasus overwegend het voortouw nam,” zegt hij. ,,Echter, in de derde set keerde het tij ten gunste van Bedum, aangezien de tactische wijzigingen van Pegasus niet het beoogde effect sorteerden. Het was voornamelijk het aanvalsplan en de verdediging tegen Bedum die een verschil konden maken. Bedum maakte cruciale fouten op ongelukkige momenten, wat hen de set, en uiteindelijk de wedstrijd, kostte. Hierin was het vooral fijn om te zien dat Crijn (normaal spelverdeler) goed in viel voor de geblesseerde Fabian en in Set 4 Bram, Luuk op midden goed verving met een belangrijke serviceserie wat leidde naar de setwinst o.a.”

VoCASA 2-Webton/Hengelo
VoCASA 2 boekte haar tweede zege door met 3-1 van Webton/Hengelo te winnen via 25-19, 25-19, 19-25 en 25-20. Webton/Hengelo zakte door de nederlaag naar de laatste plaats. ,,Het was te wisselvallig om aanspraak te maken op meer,” zegt Hengelo-trainer Rinke Olthof. ,,De afgelopen weken hebben we een aantal absenten gehad. Dat helpt niet, maar desondanks denk ik dat we in staat moeten zijn om beter te presteren. Het niveau op de training is goed, de ommekeer in resultaten zal zeker volgen.”