facebook pixel Liveblog EK: Oranje treft Rusland in finale - Volleybalkrant
/news/newsItem/media/medium[active="1"][not(tags/tag/name="homepage")]
beeld:
beeld:
beeld:
beeld:
beeld:
beeld:
beeld:

Liveblog EK: Oranje treft Rusland in finale

Gepubliceerd op
za 03 okt 2015 22:42
Door: door Gepko Hahn
a194e32c-dce6-49f5-8888-d08ff1c41297,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640,db015ba3-e7f1-48e9-aa02-6f191ad21187,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,830fa493-2bec-4b2a-813a-f1ced38233ec,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640

Voor het eerst sinds 2009 staat Nederland in de halve finales van het Europees kampioenschap. Om 15.30 uur gaan de Oranje vrouwen de strijd met Turkije aan om de finale van het EK te bereiken. Drie uur later begint de andere halve finale tussen Rusland en Servië.

20.43 uur - Rusland naar finale
Nederland speelt morgen (zondag) tegen Rusland om het Europese goud. De Russinnen drukten de Servische opleving van de derde set de kop in en pakten met ... de vierde set en de eindzege.

Rusland maakte in de vierde set snel duidelijk dat het niet op een vijfsetter wilde laten aankomen. Met een oppermachtige blokkering liet het de Servische aanval gedesillusioneerd achter. Pas halverwege de set slaagde Servië erin zich te herpakken, al was het verschil toen al opgelopen tot zes punten. Daarna ontspon zich nog wel een mooi gevecht tussen Kosheleva en Boskovic, maar het offensief van Servië kwam te laat.

De Russinnen mogen morgen hun Europese titel verdedigen, maar moeten dat wel gaan doen in het hol van de leeuw. Tegen de Oranje vrouwen en meer dan tienduizend Nederlandse fans. De finale is om 17.00 uur in Ahoy.



20.08 uur - Servië komt terug
Waar de eerste twee sets veel spanning opleverde, was er maar één ploeg die goed volleybal speelde in de derde set. Servië pakte dan ook verdiend met 21-25 de aansluiting.

Het Russische niveau zakte ver terug na de tweede set. De Oost-Europese ploeg maakte veel eigen fouten, terwijl Ognjenovic aan de overkant een soepel draaiend Servië naar een royaal voorsprong leidde. Pas in de slotfase van de set begon het ook bij Rusland beter te draaien; mede dankzij scores van Kosheleva. Servië hield zijn voorsprong vast en maakt nog steeds kans op de finale. 

19.32 uur - Russinnen komen op 2-0
Een finale tussen Rusland en Nederland is in de maak. De Russische ploeg heeft ook de tweede set in de halve finale gewonnen.

Rusland en Servië bleven ook in de tweede set aan elkaar gewaagd, maar tijdens de big points schitterden de Russinnen en schutterde het Servische blok. Tijana Malesevic sloeg Servië nog wel terug naar 24-23, maar Kosheleva had net als in de eerste set een aanval in huis die te machtig was voor de Serviërs. 

19.02 uur - Rusland op voorsprong
Rusland heeft de eerste set van Servië gewonnen. De Russinnen pakten de spannende eerste set in Ahoy met 25-23. 

In een gelijkopgaande strijd sloeg Rusland in de slotfase toe. De Servische-spelverdeelster Maja Ognjenovic werkte nog een eerste setpunt weg door een drukduel te winnen, maar het Servische blok had daarna geen passend antwoord op een aanval van Tatiana Kosheleva.  

18.25 uur - Ahoy is uitverkocht!
Vandaag zagen bijna 7000 toeschouwers hoe Nederland in de halve finales met 3-0 van Turkije won. Morgen zitten er meer dan 10.000 mensen in Ahoy bij de finale.  Het Rotterdamse sportpaleis is namelijk uitverkocht.

Slechts luttele minuten na het winnende punt was de wedstrijd al uitverkocht. Vandaag waren er nog enkele kaarten beschikbaar en na de overwinning in de halve finale heeft de organisatie nog eens 700 kaarten in de verkoop gedaan, maar ook die waren snel weg. Oranje kan dus rekenen op bijna 11.000 supporters als het jaagt op goud.

18.19 uur - Reactie Guidetti
The best has yet to come. Dat zei Giovanni Guidetti tegen zijn team na het winnen van de tweede groep in World Grand Prix en hij kreeg gelijk. Die zin kan hij opnieuw gebruiken. Een medaille is in ieder geval een feit, maar goud ligt binnen handbereik. Guidetti: ,,Je hebt een medaille. En je hebt een medaille...¨  

Lees hier de volledige reactie van Guidetti na afloop van de zege.

17.09 uur - Goud of zilver?
Wordt het goud of zilver? Dat is de vraag, want de Nederlandse volleybalsters staan in de finale van het Europees kampioenschap. Een medaille is in ieder geval binnen na de glorieuze overwinning in de halve finale op Turkije.

Lees hier het uitgebreide wedstrijdverslag. 

History in the making... #voorelkaar

Posted by Nederlands Dames Volleybalteam on zaterdag 3 oktober 2015



16.32 uur - Oranje dendert door
De Oranje vrouwen zijn in de tweede set een versnelling hoger gaan spelen en Turkije kan niet volgen.

De Nederlandse servicedruk nam toe en daar had Turkije geen passend antwoord op; ook niet nadat al halverwege de set de Turkse bondscoach Ferhat Akbas door al zijn wissels heen was. Met onder andere Manon Nummerdor-Flier in de ploeg denderde Oranje door en pakte het met 25-18 de tweede set.

16.02 uur - Nederland op voorsprong
In een sfeervol Ahoy heeft Nederland de eerste set naar zich toegetrokken. Turkije blijkt in de halve finale een uiterst taaie tegenstander te zijn, maar de Oranje vrouwen slaagden er de Turkse verdediging te breken.

De Turkse volleybalsters worden in eigen land de koninginnen van het net genoemd en ze bezorgden de Nederlandse aanval en blokkering ook een hoop werk. Met name Anne Buijs en Lonneke Sloetjes wisten echter gaten in de Turkse muur te slaan.  


15.30 uur - Opstellingen
De eerste halve finale van het EK gaat beginnen. De twee bondscoaches hebben hun opstellingsbriefjes ingeleverd en kiezen voor grotendeels voor dezelfde spelers als tijdens de gewonnen kwartfinales. Bij Nederland is één wijziging: Yvon Beliën begint ten koste van Quitna Steenbergen.

Nederland: Laura Dijkema, Lonneke Sloetjes, Maret Balkestein-Grothues, Anne Buijs,  Robin de Kruijf, Yvon Beliën, Debby Pilon-Stam.

Turkije: Gözde Kirdar, Neriman Oszoy, Kübra Akman, Eda Erdem Dündar, Polen Uslupehlivan, Naz Aydemir Akyol, Gizem Karadayi.

 

15.02 uur - Positieve balans Oranje
Het Nederlands team kan over goede resultaten buigen als er gekeken wordt naar de eerdere ontmoetingen tussen Oranje en Turkije.

De afgelopen twintig jaar speelden de twee teams 27 keer tegen elkaar, waarbij Nederland zestien keer de sterkste was. De meest recente ontmoeting was afgelopen mei bij de Montreux Volley Masters; destijds won Turkije met 2-3 de strijd om het brons. 

Op EK troffen Nederland en Turkije elkaar zeven keer eerder. Daarvan won Nederland vijf ontmoetingen, onder andere tijdens het gouden EK in 1995. De twee nederlagen stammen uit de poulefase van twee jaar geleden en de halve finale uit 2003, destijds in Turkije.  

13.30 uur - Nederland en Servië favoriet
Nederland en Servië zijn de favorieten bij de bookmakers om de finale te halen.

WorldofVolley.com heeft bij verschillende bookmakers gekeken wat de kansen zijn van de halve finalisten. Alle grote wedkantoren zijn het erover eens dat Nederland de favoriet is in de halve eindstrijd tegen Turkije.

Over de halve finale tussen Rusland en Servië zijn de meningen meer verdeeld. Sommige grote kantoren durven geen winnaar te voorspellen; anderen geven Servië het voordeel van de twijfel.

12.15 uur - Nederland in de kranten
De Nederlandse volleybalsters zijn populair. Dat waren ze al bij de meeste volleyballiefhebbers, maar het grote publiek leert ook de nationale ploeg ook steeds beter kennen.

Bijna alle grote landelijke dagbladen besteden op de dag van de halve finale tegen Turkije volop aandacht aan de volleybalvrouwen.

In De Volkskrant gaat het over Guidetti die als generaal geen soldaat achterlaat op het slagveld: ,,De coach is als een generaal in het leger. Hij bereidt zijn soldaten erop voor dat de dood de uiterste consequentie kan zijn van zijn inzet. Maar in een oorlog wil je niemand verliezen, daarom bescherm ik mijn speelsters met alles wat ik in me heb." (lees hier, €0,25).

Verder komt Laura Dijkema en de kunst van het spelverdelen aan bod in dezelfde krant: finger spitzen gefühl (lees hier, €0,25).

Trouw laat Peter Blangé vertellen over pieken op het juiste moment en dat details de medaillekleur bepalen (lees hier, €0,25). In De Telegraaf wordt het grote publiek geïnformeerd over de prestaties van de Oranje vrouwen aan de hand van zeven vragen en antwoord (lees hier: €0,25).

Veel kranten, zoals het Algemeen Dagblad, besteden aandacht aan de connectie die Oranje heeft met de Turkse competitie. Bondscoach Giovanni Guidetti is al zeven jaar coach van Vakifbank Istanbul, waar Robin de Kruijf afgelopen jaar speelde en Anne Buijs en Lonneke Sloetjes komend seizoen spelen (lees hier, €0,25). Laatstgenoemde kan volgens dezelfde krant als Varsseveldse bijna in hetzelfde rijtje als dorpsgenoten Guus Hiddink en Robert Gesink worden geplaatst.

In Het Parool valt een interview met Anne Buijs te lezen, die eindelijk vrijuit kan spelen: ,,Ik heb zoveel huilbuien gehad deze zomer, ik kon hem niet uitstaan." (lees hier, €0,25)

11.30 uur - Programma halve finales
De vier halve finalisten zijn ook de vier groepswinnaars van de poulefase. Van dit viertal is alleen Rusland niet ongeslagen, omdat het de laatste poulewedstrijd tegen Kroatië volledig liet lopen.

Het is ook niet de top vier van de Europese ranglijst die in actie komt. Rusland, Servië en Turkije staan op de plaatsen twee tot en met vier; al weet Rusland nu al dat het na het EK weer bovenaan de Europese ranglijst staat. Nederland is in dat opzicht de vreemde eend in de bijt als nummer zeven van Europa.

De halve finales vinden vandaag in Ahoy plaats. De wedstrijden om het brons en goud worden morgen eveneens in het Rotterdamse sportpaleis afgewerkt.

15.30 uur: Nederland - Turkije
18.30 uur: Rusland - Servië

Het duel van de Oranje vrouwen is vanaf 15.15 uur live op NPO1 en nos.nl. Daarnaast kunt u deze liveblog van Volleybalkrant.nl volgen om de hele dag op de hoogte te worden gehouden van het laatste EK-nieuws.

Plaats een reactie

reacties:

6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,ce42919a-1d34-4730-8c5c-1f45ed998d9e,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,6fd50cfd-179b-4fe5-87b3-4f548944da48,8af920a9-c970-4a42-ba61-81825f373c56,366c007f-baee-48fb-a849-bc030949490d

Populaire artikelen

externalId=volleybalkrant2019-news-detail-1.1.1.2.2.1.2.1.1&filter[active]=1
892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,ce42919a-1d34-4730-8c5c-1f45ed998d9e,6fd50cfd-179b-4fe5-87b3-4f548944da48,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,8af920a9-c970-4a42-ba61-81825f373c56,366c007f-baee-48fb-a849-bc030949490d