beeld:

Liveblog EK: Oranje heeft nog een set nodig

do 01 okt 2015 23:41
Door: door Gepko Hahn en Henrieke Hahn

Het is eten of gegeten worden bij de kwartfinales van het Europees kampioenschap. Voor acht landen is een medaille binnen handbereik, maar slechts vier teams kunnen door naar de halve finales. Volg het hier bij Volleybalkrant.nl.

21.45 uur - Nederland heeft nog een set nodig

De Oranje vrouwen zijn een set verwijderd van de halve finale. Na een 1-0 voorsprong trok Polen de stand gelijk via 23-25. Al vroeg in de derde set nam Oranje echter weer de leiding, die de gehele set in stand bleef. Op het einde kwam Polen nog even terug, maar een score van Yvon Beliën maakte een einde aan de Poolse serviceserie. Een netfout aan de zijde van Polen wierp Oranje de setwinst in de schoot (25-17). Oranje leidt nu met 2-1 en heeft nog een set nodig om de halve finale te bereiken.

20.37 uur - Oranje serveert Polen weg

Oranje leidt in de kwartfinale tegen Polen. De Poolse passlinie heeft tot nu toe geen antwoord op de Nederlandse service. Vier aces werden er vanaf de achterlijn geproduceerd. Daarnaast was Nederland ook blokkerend enkele malen succesvol (25-16).

20.29 uur - Oranje leidt in eerste set

De Oranje vrouwen leiden met 16-12 in de eerste set van de kwartfinale. Polen nam een vroege voorsprong, maar dankzij drie killblocks en drie aces nam Nederland de leiding over.

20.13 uur - Turkije tweede halvefinalist

Na Rusland heeft ook Turkije de halve finale van het EK bereikt. De Turkse ploeg versloeg Duitsland in vijf sets. Turkije speelt zaterdag tegen de winnaar van de kwartfinale tussen Nederland en Polen.

19.41 uur - Vijfde set in Antwerpen
Turkije en Duitsland gaan in een vijfde set uitmaken wie de tweede halve finalist wordt. De Turken pakten met 25-23 het vierde slot.

Duitsland begon goed aan de vierde set, maar zag Turkije halverwege langszij komen. In de slotfase drongen Die Schmetterlinge nog aan, maar Turkije hield stand.

19.26 uur - Rusland schakelt Italië uit
Rusland is als eerste land door naar de halve finales van het EK. De titelverdediger won in de kwartfinales met 3-1 van Italië.

De twee Europese toplanden vochten in Rotterdam een spannende strijd uit, waarin de arbitrage een discutabele rol speelde. Italië was de eerste twee sets de betere ploeg, maar na die twee bedrijven stond het slechts 1-1. Rusland had namelijk een moment van verzwakking bij Italië in de eerste set afgestraft. Italië trok vervolgens nog wel de stand gelijk dankzij een uitstekende blokkering.

In set drie en vier nam Rusland het initiatief over aan de hand van Tatiana Kosheleva. De Russinnen hadden aan de buitenkant de aanvalskracht, waar het Italië aan ontbrak. De gezusters Bosetti kwamen er niet aan te pas en het was ook niet de dag van Valentina Diouf, die haar plaats moest afstaan aan Centoni. Een blokkering van Kosheleva op diezelfde Centoni - die verder prima inviel - besliste uiteindelijk de wedstrijd: 25-20.

Rusland is door de overwinning naar de halve finales, waarin het Servië of België treft.

19.09 uur - Duitsland trekt door
Duitsland is dicht bij een stunt. Die Schmetterlinge zijn nog maar één set verwijderd van de halve finales na het winnen van de derde set tegen Turkije: 20-25.

De Duitse vrouwen pakten in de derde set een vroege voorsprong en wisten die in de slotfase nog verder uit te breiden. Turkije slaagde er niet in de Duitse aanval af te stoppen en zag tot overmaat van ramp Guldeniz Onal met een enkelblessure uitvallen.

18.51 uur - Rusland pakt nieuwe voorsprong
De wedstrijd in Rotterdam wordt met de minuut interessanter. In een spannende derde set pakte Rusland uiteindelijk met 25-23 een nieuwe voorsprong.

Italië leidde daarvoor bijna de hele set met minimaal verschil, mede dankzij sterk spel van de geroutineerde invalster Del Corre. Rusland kwam in de slotfase langszij met een goede blokkering en een ace. Al was de manier waarop Rusland op setpoint kwam discutabel; de arbitrage weigerde echter een Italiaanse challenge.

18.33 uur - Duitsland herstelt zich
Die Schmetterlinge hebben zich knap naar de setwinst van het tweede bedrijf gevochten.

Na de gewonnen eerste set nam Turkije in het tweede bedrijf een 8-4 voorsprong, maar Duitsland knokte zich terug in de set. Het kreeg meer grip op de Turkse aanvalsters en kwam zelf beter tot scoren. Turkije deed in de slotfase nog wat terug via Öszoy, maar de 21-jarige Jennifer Geerties beëindigde op 21-23 een lange rally in Duits voordeel en een punt later was de set binnen.

18.15 uur - Italië op gelijke hoogte
De stand is weer gelijk in Rotterdam. Italië nam net als in de eerste set een ruime voorsprong, maar wist die in het tweede bedrijf wel te verdedigen.

Valentina Diouf sloeg uiteindelijk de 25-20 binnen, waardoor Italië weer naast Rusland is gekomen.

18.00 uur - Voortvarende start Turkije
Turkije is goed van start gegaan in Antwerpen. De Turkse vrouwen - groepswinnaar in poule B - hebben de eerste set met 25-20 van Duitsland gewonnen.

De Turkse ploeg nam direct het initiatief in de Lotto Arena en zette Duitsland al snel op achterstand. Scheidsrechter Cor van Gompel zag Neriman Oszoy uiteindelijk de tweede kans op setwinst benutten.

17.42 uur - Rusland wint na chaos
Italië en Rusland maken er een mooie wedstrijd van met veel strijdlust. In de eerste set ging Italië pas met 28-30 op de knieën voor Rusland.

De Italianen begonnen heel sterk en sloeg een gat van vijf punten, maar zakte halverwege de set weg. In de spannende slotfase werkte Italië vijf Russische setkansen weg, liet het er zelf één onbenut, voordat het uiteindelijk moest toegeven.

In die slotfase was de Finse scheidsrechter het af en toe helemaal kwijt. De bondscoaches vroegen de nodige challenges aan, en ook na het zien van de videobeelden wist Huhtaniska soms niet aan wie hij het punt moest geven.

16.15 uur - Final Four
Vanavond zijn de vier halve finalisten bekend, die zaterdag en zondag om de medailles gaan spelen. De halve finales en de finales worden in Ahoy afgewerkt.

Mocht Nederland de halve finales bereiken, dan speelt het zaterdag in de halve finales tegen Turkije of Duitsland. Dan moet het vanavond zelf wel eerst afrekenen met Polen.

De andere halve eindstrijd gaat tussen de winnaar van Italië tegen Rusland en de sterkste ploeg uit de kwartfinale tussen België en Servië.

Kwartfinales - donderdag 1 oktober
Ahoy (Rotterdam)  Lotto Arena (Antwerpen)
17.00 uur:     Rusland (2) - Italië (1)                17.30 uur:     Turkije (4) - Duitsland (5)
20.00 uur: Nederland (7) - Polen (6) 20.30 uur: Servië (3) - België (8)

15.01 uur - Nederland live op tv
De wedstrijd tussen Nederland en Polen wordt alsnog live op televisie uitgezonden.

In eerste instantie zou de NOS alleen via zijn website een livestream aanbieden en laat op de avond een uitgebreide samenvatting uitzenden. De NOS laat weten dat de wedstrijd alsnog live wordt uitgezonden op NPO3. De eerste set moet u wel even via internet bekijken; vanaf 20.25 uur schakelt de NOS in op het derde publiek net.

14.45 uur - Programma kwartfinales
De top acht van de Europese ranglijst heeft een plaats in de kwartfinales van het Europees kampioenschap veroverd.

Nederland, Turkije, Rusland en Servië verzekerden zich als groepswinnaars van een plaats in de kwartfinales. Daar voegden Polen, Duitsland, Italië en België zich gisteravond bij.

De vier groepswinnaars zijn ook de favorieten in hun kwartfinaleduels. Nederland gaat proberen Polen voor de tweede keer dit toernooi te verslaan. Co-organisator België probeert zich op te maken voor de stunt van het toernooi, wat het geval zou zijn als Servië verslagen wordt.

De absolute topper in de kwartfinales is het treffen tussen Rusland en Italië, om 17.00 uur in Rotterdam. Een half uur later begint Duitsland als underdog aan zijn wedstrijd tegen Turkije.

Bekijk hier het programma voor de kwartfinales die vandaag op het programma staan.