facebook pixel BCE-analyse; Limax serveert Dynamo de hal uit, eerste winst Sliedrecht - Volleybalkrant
beeld: Nova Tech Lycurgus

BCE-analyse; Limax serveert Dynamo de hal uit, eerste winst Sliedrecht

Gisteren 09:46
Door: Redactie Volleybalkrant.nl

Numida VC Limax en Nova Tech Lycurgus kenden afgelopen weekend in de BetCity Eredivisie (enigszins onverwacht) afgetekende overwinningen. Limax lijkt het ritme te pakken te hebben en ook Lycurgus overtuigde voor het eerst écht. De opmars van Prima Donna Kaas werd op het allerlaatste moment afgestopt door Sliedrecht Sport, dat in Huizen mede door een aantal wissels een mooie overwinning wist te behalen. Wie en wat viel er dit weekend op?

Simplex/SSS - Nova Tech Lycurgus (17-25, 9-25, 19-25)
Laten we maar beginnen met de wedstrijd die ook het snelst klaar was. Om precies te zijn duurde de partij tussen SSS en Lycurgus 1 uur en 6 minuten. Een toch wel zeer onverwachte veegpartij, want Lycurgus had vorige week nog een 3-0 oorveeg gekregen van Orion, terwijl SSS in de eigen Meerwaarde tegen Limax en Dynamo (het eerste gedeelte van de wedstrijd) de betere was. De Barnevelders moesten het zaterdag doen zonder diagonaalspeler Stijn de Ruijter, die in de wedstrijd tegen Sliedrecht door z'n rug was gegaan. De verwachting is dat hij deze week weer zal kunnen spelen. Op zijn plaats was er een basisplaats voor Steijn van den Bos

Mark Lebedew kreeg het voor elkaar om zijn Lycurgus scherp te laten beginnen. Slechts tweemaal liet de ploeg de side-out liggen en met aces van Parraguire, Margues en Niels de Vries, die startte vanwege knieklachten bij Zhbankov, was dan set één een makkelijke prooi.

Wat er in set twee precies met SSS aan de hand was vragen ze zichzelf misschien nu nog steeds af. Letterlijk alles ging mis. Nuno Marques noteerde een serviceserie van 9 punten op rij en trainer/coach Paul van der Ven probeerde met Colin Zuidgeest, Chiel Mecklenfeld en Job Wilts nog wat te veranderen, maar invallen op een riante achterstand is niet de makkelijkste taak. De set eindigde in een uitslag dat je in de Eredivisie toch weinig ziet; 9-25. SSS scoorde 17% in de aanval

Het enige mindere moment van Lycurgus vond plaats in de derde set, waarin het in de eerste rotatie drie punten tegen kreeg. Maar de zeer stabiel spelende Groningers reageerden meteen via een serviceserie van aanvoerder Parraguirre. De aanval van Lycurgus was zeer efficiënt (de ploeg maakte maar 1 aanvalsfout in de hele wedstrijd) en de klus werd dan ook snel geklaard. Met deze winst klimt Lycurgus naar plek twee in de BetCity Eredivisie.

Nova Tech Lygurgus mist nog steeds Auke van de Kamp vanwege een nasleep van een coronabesmetting, maar zijn collega's speelden lijken het ritme gevonden te hebben. Margues werd topscorer met 15 punten, ook Stijn van Schie speelde uitstekend (75% aanval). Aan de kant van SSS krijgen alleen Bram Berger (13 punten met 59% aanval) en Sjoerd Zedwaard (3 killblocks) een voldoende.

Prima Donna Kaas Huizen - Sliedrecht Sport 2-3 (28-26, 25-20, 19-25, 25-27, 11-15)
Op bezoek bij in Huizen moest Sliedrecht Sport Heren 1 net zoals vorige week vanwege blessures beroep doen op Wessel Anker, spelend met het shirt van Van Muijden (zie foto). De ervaren middenman helpt Sliedrecht uit de brand omdat Raygid Isenia (duimblessure, is op de weg terug), Jacob Krijnsen (beide duimen gekneuds) en Jesper van Muijden (knieklachten) niet inzetbaar waren. Coach van Goeverden koos ten opzichte van vorige week voor Rick van der Sluis op de spelverdeler positie.

Ook aan de kant van Prima Donna Kaas zagen we wijzigingen in de basisopstelling. Marlison Kleinmoedig en Lars Ent werden door trainer/coach Arno van Solkema beloond voor hun uitstekende optredens tijdens winst van vorige week tegen Dynamo.

Het was een tijdje wachten voor de start van de wedstrijd door problemen met de verlichting in Sporthal Wolfskamer, maar het probleem werd opgelost. Het bleek een voorbode voor het spel van Prima Donna Kaas. Aanvallend en blokkerend is het eigenlijk veel beter dan Sliedrecht, maar in set drie en vier ging tweemaal bij de ploeg het ‘lichtje uit’. Iets wat hen de drie punten kostte. In set één leek het al te gebeuren, want een 23-19 voorsprong werd weggeven (23-23). Via twee mooie pipe-aanvallen tussen Van Garderen en Van Solkema wist de thuisploeg echter alsnog de openingsset te pakken. Een uitstekend verdedigend en blokkerend PDK (6 killblocks in set twee) stoomde vervolgens door naar een 2-0 voorsprong in sets.

In set drie wist Sliedrecht, inmiddels met Daan Haanappel als spelverdeler in het veld, het PDK passend en aanvallend alsnog moeilijk te maken. Prima Donna Kaas had na een lange achterstand een tegenaanval om op 20-20 te komen, maar deze werd niet gemaakt. Een fantastische Duco Krook deed hen dat even liet navoelen, want met zeer goede services sloeg hij Sliedrecht van 19-20 naar 19-25; 1-2.
Hetzelfde fenomeen overkwam Prima Donna Kaas in de slotfase van de vierde set, waarin het op 22-17 leek de drie punten te gaan pakken. Maar de jonge invaller Luuk de Groot bij Sliedrecht serveerde vijf maal geweldig en PDK kreeg de bal maar niet op de grond. Uiteindelijk dwongen de bezoekers via 25-27 een vijfde set af.

In set vijf legde Haanappel de passende tekortkomingen bij Prima Donna Kaas meteen bloot (0-5). Dit bracht al vroeg in de vijfde set de beslissing. Sliedrecht Sport boekte zo haar eerste winst, en wel in de hal van een ploeg dat aan het opbloeien leek. Passend is het bij PDK nog veel te zwak. Sliedrecht daarentegen verdiend een compliment hoe het na drie sets (waarin het 15 killblocks tegen kreeg) met de aanvallende kansen om is gegaan.

De man van de wedstrijd was zonder twijfel Duco Krook. Hij werd topscorer (!) met 19 punten (waaronder 4 killblocks). Ook invallers Haanappel en Luuk de Groot bleken goud waard. Bij Prima Donna Kaas stond het zoals gezegd blokkerend lang goed (Westra 6 (!), Van Garderen 5 en Dusterwald 4 killblocks), maar zaterdag mistte de échte killer op de belangrijke momenten.

Numidia VC Limax - Draisma Dynamo 3-0 (25-12, 25-20, 25-16)
Op deze manier de wedstrijden ingaan is niet acceptabel”, was de reactie van Freek de Weijer na afloop van de verloren confrontatie met Limax. Dynamo kreeg in de eerste set vrijwel letterlijk geen bal bij de spelverdeler (slechts 14% positieve passing), waardoor Limax overal een tweemansblok had. Met killblocks van Melgarejo en Luuk Hofhuis werd de Apeldoornse aanval doodgelegd. Met daarnaast vier directe aces van Limax was het dan ook een hele snelle openingsset.

Set twee was de enige set waarin Dynamo voor een groot gedeelte mee-volleybalde. Limax stond aan de goede kant van de score, maar na een fantastische eenhandige set-up van libero Alek Aleksov kwam invaller Thom van der Ent op service. Hij bracht met een uitstekende serie Dynamo van 19-16 terug naar 19-19. Maar nog geen minuut later faalde de side-out van Dynamo wederom meerdere malen en serveerde Joris Berkhout, die de laatste wedstrijden van een vaste basisplaats geniet, Limax naar 23-19. Tijdelijke invaller Alex Meijs scoorde de 25-20.

Limax hield Dynamo ook meteen in set drie strak bij de keel. Koen Scholten (die in totaal 3 aces maakte) was de grootste plaag voor de ploeg van Strikwerda en op zijn service was het al snel 5-1. Dynamo kwam daarnaast niet verder dan 31% in aanval, terwijl Limax bijna drie sets lang rond de 60% aanval speelde. Met 12 killblocks in drie sets voor Limax waren de verschillen in de lage Roerparel in Sint Odilienberg enorm. Net zoals de eerste set was de derde set in slechts 19 minuten gedaan.

Limax speelde een vrijwel perfecte pot en kende naast de 10 aces en 12 killblocks vooral een effectieve middenaanval. Koen Scholten (8 punten) en ook Luuk Hofhuis hadden een hoofdrol in de winst. Hofhuis werd zelfs topscorer van de wedstrijd met 12 punten (86% aanval en maar liefst 5 killblocks).

Nadat Dynamo de laatste weken tweemaal in eigen huis de winst uit handen gaf strooide Limax zondag dus nog even wat extra zout op de diepe wonden van het team van Redbad Strikwerda. Dynamo staat momenteel zesde in de BetCity Eredivisie. De vraag is hoe de ploeg de aankomende wedstrijden zal reageren.