beeld:

Keistad wint vroege topper van DIO/B

ma 25 sep 2023 23:28
Door: Reinier de Boer

De eerste wedstrijddag van de nieuwe competitie bij de heren in de Topdivisie A leverde direct al een heuse topper op. Kampioen Keistad versloeg met moeite DIO/B met 3-2. Debutant in de Topdivisie A, Vives, boekte haar eerste zege bij Olhaco: 1-3. Promovendus Sneek zorgde toch wel voor een verrassing door Madjoe met 1-3 te verslaan. Sudosa/Desto versloeg debutant Pegasus, Orion 2 won van VoCASA 2 en Dynamo 2 versloeg Webton/Hengelo.

Keistad-DIO/B
De vroege topper tussen kampioen Keistad en subtopper DIO/B leverde meteen een vijfsetter op. Na een spannende strijd kwam Keistad uiteindelijk via 3-2 als winnaar tevoorschijn. De setstanden waren 25-20, 19-25, 22-25, 25-18 en 17-15. Daarmee debuteerde de nieuwe trainer van Keistad, Hans Seubring, met een zege. DIO/B kon nog niet compleet aantreden. ,,Joris Marcelis is nog geblesseerd, Lennart Harmsen nog niet inzetbaar en Jochem van Diepen is nog op vakantie,” zegt DIO-speler Edwin ten Kate. ,,Leon Koopman van Heren 2 mocht zijn debuut maken, hij speelde vorig seizoen nog in de 3e divisie en doet het echt heel erg goed. Dat is super om te zien. In de voorbereiding zijn we eigenlijk ook niet echt compleet geweest. Als je dan als eerste naar Keistad moet, ben je op voorhand niet heel blij. Al snel bleek dat we niet heel bang hoefden te zijn en dat we ons goed konden meten met Keistad. We pakten brutaal een 2-1 voorsprong, daarna deed Keistad er een schepje bovenop en verloren wij een beetje momentum en gif. Eind 4e set probeerden we met wat wissels weer wat nieuwe energie erin te brengen. De 5e set namen we een voorsprong, maar konden we hem uiteindelijk net niet over de streep trekken, na zelfs op matchpoint te hebben gestaan. Uiteindelijk prima om 3-2 uit bij Keistad te spelen. Op naar de volgende potjes en langzaam iedereen weer echt fit en inzetbaar hebben.”

Olhaco-Vives
Vives speelde haar eerste wedstrijd in de Topdivisie A ooit en boekte een 1-3 zege bij Olhaco via 15-25, 27-25, 13-25 en 18-25. Olhaco leek in de vierde set tegen Vives bij een 1-2 achterstand bij een voorsprong van 18-14 voor een verrassing te gaan zorgen en een vijfde set af te gaan dwingen. Scheidsrechter Koning gaf echter dubbelfout, dat niet door iedereen begrepen werd. Na puntmindering raakte Olhaco helemaal van slag en maakte nog maar een punt, waardoor Vives de vierde set ruim won. Olhaco-trainer Xander Arling was ondanks de nederlaag tevreden over het spel van zijn ploeg. ,,We hebben een goede pot gespeeld. Ik vind het knap dat we na de kansloze eerste set ons in de tweede set herstelden en de set knap wonnen. In de vierde set stonden we ruim voor en bij 18-14 kregen we een punt minder na een bal van Thijs van Noorden die volgens mij in was. Velen zullen gedacht hebben dat we de vierde set zouden winnen, maar na 17-14 zakten we in. We hebben goed gespeeld, maar Vives was beter. We wisten van tevoren dat Vives een goede ploeg is en in deze wedstrijd was Sjoerd Hoogendoorn niet eens goed op dreef met zijn sprongserve, die vaak fout ging.” De wedstrijd stond in het teken van foute opslagen, want Olhaco serveerde twintig keer foutief en Vives negentien keer. Vives-trainer Hans Mater was blij met de drie punten, maar gaf toe dat zijn ploeg een en een kwart set in de problemen was gebracht door Olhaco. ,,Dat was de verdienste van Olhaco,” zegt hij. ,,Verder hebben wij de wedstrijd gedomineerd.”

Pegasus-Sudosa-Desto
Het danig versterkte Sudosa-Desto kende niet veel moeite met promovendus en debutant Pegasus. De ploeg van de nieuwe trainer Jheffry Albertoe won met 0-3 via 14-25, 21-25 en 18-25. Jheffry Albertoe was zeer tevreden over de eerste winstpartij. ,,De eerste vijf punten was het zoeken, misschien lag dat aan de zenuwen. Heel snel namen we de regie in handen en waren we dominant. We gingen niet met het spel van Pegasus mee en wonnen de eerste set ruim met 14-25.” In de tweede set kon Pegasus tot 9-9 bijblijven, maar daarna liepen de gasten weg naar 21-25. ,,Wij hebben erg goed verdedigd, we pakten vrijwel alles. Zij hadden moeite met onze service op de libero, waardoor er nauwelijks eerste tempo gespeeld kon worden. Wij zijn eigenlijk nooit in de problemen geweest. Iedereen heeft gespeeld, in de derde set bracht ik zes nieuwe spelers en het niveau bleef goed. De spelverdelers Pim Boer en Arnout Smit hebben elke anderhalve set gespeeld. Binnen een uur waren we klaar. Zeer tevreden dus.”
Volgens Pegasus-trainer Björn Proost kende zijn ploeg nog aanpassingsproblemen. ,,De timing van de wedstrijd was voor ons niet ideaal; we hadden duidelijk meer tijd nodig om ons aan te passen en echt competitief te zijn. Assen, met hun schat aan ervaring, was niet het type team dat je zomaar kunt verrassen. Bovendien misten we een paar van onze belangrijkste spelers in de aanloop naar het duel. Tijdens de eerste set moesten we duidelijk nog wennen aan de nieuwe sfeer en omstandigheden. Maar in de tweede en derde set kwamen we wat beter in ons spel. Helaas konden we dat niet vasthouden; een sterke serviceserie van Assen wiste onze voorsprong uit en veranderde die in een achterstand. Dat liet zien dat we nog niet zijn waar we willen zijn als team. Kortom, Assen was op deze dag de verdiende winnaar.”

Webton/Hengelo-Dynamo 2
Dynamo 2 begon de competitie met een 1-3 zege op Webton/Hengelo via de setstanden 27-25, 13-25, 22-25 en 20-25. Dynamo 2 zag deze zomer drie spelers vertrekken en daar kwamen er drie voor in de plaats. ,,Thomas Plijter koos er voor zich te storten op zijn studie,” zegt Jordi van Andel van Dynamo 2. ,,Lars Aalders sluit aan bij Heren 3 van Dynamo. Stijn de Ruijter zal een basisplek bij VoCASA 1 proberen af te dwingen dit eredivisieseizoen. De nieuwe spelers zijn: Mike van Cooten, hij komt weer terug na een avontuur bij Heren 1. Jarno Wilken komt over van Avior en gaat de strijd aan met de middens. Thijs Schunselaar versterkt ons aan de buitenkant en komt over van Reflex.”
Exact een week voor de wedstrijd oefenden beide ploegen nog tegen elkaar. ,,Die wedstrijd werd door ons gewonnen, maar zoals ieder team uit de Topdivisie weet: Webton is een ploeg die, als het in vorm is, ieder team uit de competitie punten kan afsnoepen,” zegt Van Andel. ,,Set 1 was het perfecte voorbeeld waar Webton toe in staat was. Geheel terecht won de ploeg uit Hengelo na een comeback van Dynamo set 1. Nadat Hidde Loopik werd vervangen door Mike van Cooten op de diagonaalpositie begon Dynamo het spel weer in handen te krijgen. Set 2 werd vrij overtuigend gewonnen door de mannen in het geel. Er ontstond een verwarrende situatie waarbij de coach van Webton een time-out aanvroeg, maar tegelijkertijd werd gefloten door de eerste scheidsrechter om te serveren. Terwijl beide teams zich begaven naar hun coach serveerde Ruben de Vries de bal in een onbemand Webton-veld. Set 3 ging eveneens naar de mannen uit Apeldoorn. Set 4 ging gelijk op. Over en weer werden de ballen flink in het veld getimmerd. Echter bracht de sprongservice van Thijs Schunselaar de beslissing. Met een eindstand van 20-25 werd de wedstrijd met 1-3 beslist in het voordeel van de mannen uit Apeldoorn.”
Hengelo-trainer Rinke Olthof keek met een goed gevoel terug naar de wedstrijd ondanks de nederlaag. ,,Ja, ik ben eigenlijk wel positief. We hebben weer voor het eerst met een compleet team kunnen spelen. De wedstrijd tegen Dynamo kwam nog iets te vroeg. Het grootste verschil was het inbrengen van de een na de andere diagonaal aan hun kant. Daar kregen we  geen grip op. Al met al een terechte overwinning van Dynamo. Voor ons genoeg punten waarmee we verder kunnen bouwen de komende week.”

VoCASA 2-Orion 2
Orion 2 had veel moeite met VoCASA 2, maar won wel met 1-3 via 24-26, 20-25, 25-23 en 19-25. ,,We hadden best een taaie kluif aan VoCASA,” blikt Orion-trainer Marco Buiting terug. ,,We waren incompleet door een blessure en een zieke, maar met een dertien mans selectie hebben we genoeg mogelijkheden gelukkig. Het was een lastige pot. We spelen nooit sterk in Nijmegen en zijn content met de eerste overwinning daar ooit (!). Achteraf gezien was de eerste set bepalend. Door een mindere tussenfase stonden we continu tegen een achterstand aan te kijken. We gingen in de eindfase beter om met de omstandigheden, waardoor we alsnog die belangrijke setwinst pakten. Set 2 en 4 waren we duidelijk beter met meer druk in aanval en serve. Set 3 waren we niet dominant genoeg om er een korte wedstrijd van te maken. Al met al ben ik tevreden met het resultaat en de getoonde inzet. Tactisch gezien zie ik nog wel veel ruimte voor verbetering. We kijken weer uit naar volgende week. Dan wacht ons een pittig potje tegen kampioen Keistad!”

Madjoe-Sneek
Sneek kende als promovendus een droomstart door Madjoe in eigen huis met 1-3 te verslaan. De setstanden waren 18-25, 25-17, 26-28 en 17-25.