beeld:

Keistad slaat goede slag

ma 23 jan 2023 23:23
Door: Reinier de Boer

Keistad kende een goed weekend. De ploeg van trainer Marcel Ruijterlinde won zelf met 1-3 van VoCASA 2, terwijl Sudosa-Desto DIO/B met 3-2 versloeg. Daardoor liep Keistad verder uit en gaat nu aan kop met vier punten voorsprong op nummer twee Sudosa-Desto. Webton/Hengelo en Dynamo 2 komen er weer aan en wonnen beide van respectievelijk EVV en Prima Donna Kaas/Huizen 2.

Sudosa-Desto-DIO/B
In de topper kwam Sudosa-Desto opnieuw met 2-0 voor, maar net als de vorige keer knokte DIO/B zich sterk terug tot 2-2. Deze keer won Sudosa-Desto de vijfde set wel, namelijk met 15-8. Beide achtervolgers raakten daardoor wel verder achter bij koploper Keistad. De setstanden waren 25-16, 25-21, 25-27, 18-25 en 15-8. ,,Het was eigenlijk een kopie van de wedstrijden tegen Bedum tot nu,” constateert Sudosa-trainer Erik Noordijk. ,,Wij met 2-0 voor met kansen om de wedstrijd te winnen. Vervolgens kantelt de wedstrijd en trekt Bedum de stand tot 2-2 gelijk. Deze keer trokken wij aan het langste eind. Voor ons een belangrijke overwinning en de start van een goede serie die we neer moeten zetten om de achtervolging op Keistad in te zetten.”
DIO/B-speler Edwin ten Kate had genoten van een boeiende wedstrijd. ,,Net als in de vorige wedstrijden tegen Sudosa begonnen zij weer goed,” zegt hij. ,,Ze vlogen weer uit de startblokken, met een goed strijdplan en veel werklust. Wij waren daarentegen wat slap, voorzichtig en zoekend. We liepen daarom vanaf het begin achter de feiten aan. We kwamen direct op achterstand, Sudosa zette ons passend flink onder druk. Die achterstand was halverwege de set al opgelopen tot zeven punten. Met een wissel en twee time-outs probeerde Martin Maring nog wat aan het spelbeeld te veranderen, maar dit maakte helaas geen verschil. 25-16 voor Sudosa.”
De tweede set begon DIO/B wat beter. ,,Iets scherper in het passen, iets meer vechtlust. Echter op 4-4 slaat Sudosa weer een gaatje van drie punten. Op 10-10 hadden we onszelf er weer naast geknokt, maar zoals ze zo mooi zeggen; erop is nog niet erover, zoals in deze set vaker zou blijken. Tot 14-14 ging het gelijk op, waarna Sudosa als eerste weer een gaatje van drie punten kon slaan. Sudosa nam de voorsprong mee naar de 20 puntengrens 20-16. Op de service van Joris Marcelis knokken we ons weer terug tot uiteindelijk zelfs 21-22, maar daarna was het Sudosa dat de set vakkundig in de tas deed.”
Een 2-0 achterstand tegen Sudosa had DIO/B al twee keer eerder meegemaakt en twee keer kwam het daarvan terug. Dat was deze keer niet anders. ,,En zo geschiedde, al was het in de derde set in extremis met 27-25. In deze set was het na een gelijkopgaand begin en kleine voorsprongen voor Sudosa bij een stand van 19-21 tijd voor Nico Hoekstra om wat extra's te brengen binnen de ploeg. Met een positief agressieve houding van Nico en goed serveerwerk van Martijn Voogd konden we de set uiteindelijk binnenslepen. In set 4 merkten we dat we wat meer druk konden leveren. Nico Hoekstra verlengde zijn goede invalbeurt in de derde set en trok zijn goede spel door in de vierde set. Vanaf 10-9 konden we een gaatje slaan tot 15-9, dat was het punt dat je voelde dat de overwinning er nog duidelijk in zat. Het leverde bij Sudosa meer fouten op en aan onze kant wat versoepeling in ons eigen spel. Jochem van Diepen mocht met de laatste paar punten de set met 25-17 binnen meppen. Alle herstelwerkzaamheden weer voltooid, net als de vorige twee wedstrijden tegen de Assenaren.
De 5e set loopt tot 4-4 gelijk op en daar slaat Sudosa met een goede serviceserie een gat naar 9-5. Met dubbele wissels en time outs werd nog geprobeerd om ook dit terug te halen, maar het bleek een kansloze missie, de vijfde set ging overduidelijk naar Sudosa, dat zichzelf beloonde voor hun goede spel met de overwinning. Mooi om te zien hoeveel publiek er op deze wedstrijd af kwam, het zorgde voor een mooie sfeer in zaal. Helaas hebben we niet kunnen brengen wat nodig was om Sudosa te verslaan. We zullen even goed moeten terugkijken wat er beter kan en dan snel weer door naar de volgende wedstrijden.”

VoCASA 2-Keistad
De koploper moest flink aan de bak in Nijmegen, want VoCASA 2 bleek een zeer taaie en sterke tegenstander te zijn. Keistad won uiteindelijk wel met 1-3 via 22-25, 25-20, 23-25 en 18-25 en gaat fier aan kop. Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde kijkt op zich goed terug op de wedstrijd. ,,Wij stonden wel erg onder druk, omdat VoCASA 2 erg goed speelde. Ze hadden een sterke passlijn en leuke aanvallers. Met name hun diagonaal was erg sterk.” De strijd begon gelijkwaardig met een eerste set voor Keistad en de tweede voor VoCASA 2. De mannen van Keistad moeten blijkbaar wennen aan de mentaliteit die de koppositie met zich meebrengt, de druk om niet te verliezen samen met de wil om te winnen. De derde set was hier een tekenend voorbeeld van. In set 4 was het offensief van de thuisploeg gebroken en kon Keistad alle punten mee naar huis nemen.

Webton/Hengelo-EVV
Webton/Hengelo is met een goede reeks bezig, want de ploeg van trainer Rinke Olthof won voor de vijfde keer op rij. EVV werd met 3-1 verslagen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Dat geven de setstanden 26-24, 23-25, 25-22 en 25-23 overduidelijk aan. ,,Uiteindelijk hebben we een moeizame 3-1 winst behaald,” zegt Olthof. ,,In vergelijking met de wedstrijden hiervoor waren we met name slordig in het benutten van rally kansen. Hierdoor werd het al snel een rommelige wedstrijd. EVV voelde goed aan dat er wat te halen viel en had wellicht recht op meer. (in de laatste set met 22-24 voor) Door missers van de scheidsrechter en van hunzelf werd de overwinning ons in de schoot geworpen. Waar we in het verleden nog wel eens de kop liepen hangen wanneer het niet liep, zijn we tegen EVV wel blijven knokken. De wissels droegen allemaal hun steentje bij in positieve zin en ondanks het matige spel ben ik zeer tevreden en trots op de mentale weerbaarheid die we hebben getoond.”
EVV-trainer Henoch Snuif was teleurgesteld over de nederlaag. ,,Ik ben trots op de prestatie, teleurgesteld in het resultaat,” luidt zijn conclusie. ,,We hebben een goede ploeg als Webton in eigen huis aan het wankelen gebracht, maar konden in de vierde set net niet het beslissende duwtje geven om er ook minimaal een punt aan over te houden. Dat is doodzonde, want de vechtlust waarmee we in het veld stonden was bewonderenswaardig. Het gameplan klopte en werd prima uitgevoerd, maar ik heb vooral genoten van de onverzettelijkheid en de teamspirit. Als we dat blijven volhouden, gaat het kwartje binnenkort ook echt onze kant op vallen. Moedig voorwaarts dus maar weer.”

Prima Donna Kaas/Huizen 2-Dynamo 2
Dynamo 2 heeft de vorm goed te pakken. Voor de beker maakte de ploeg van Justin Sombroek het Samen/Lycurgus erg lastig. Tegen hekkensluiter Prima Donna Kaas/Huizen 2 werd de zesde overwinning op rij genoteerd. De hekkensluiter kon twee sets heel goed bijblijven, maar daarna liet het Dynamo 2 weglopen naar een 1-3 zege via 25-23, 23-25, 14-25, 16-25. Dirk Zegwaard van Prima Donna Kaas/Huizen 2 constateert dat zijn ploeg nog niet een hele wedstrijd 100% kan spelen. ,,Na de wedstrijd tegen Keistad, waar we merkten dat er kansen lagen, gingen we de wedstrijd tegen Dynamo ook met volle kracht in,” zegt hij. ,,Als je speelt tegen een sterke tegenstander moeten er twee dingen gebeuren. Zelf moet je op je volle honderd procent spelen en de tegenstander moet niet zijn beste wedstrijd spelen. Dat was precies het beeld van de eerste twee sets. Wij hebben alles gegeven in het veld en Dynamo leek ons enigszins te onderschatten. Na de tweede set net te verliezen verschoof de wedstrijd helaas de andere kant op. Dynamo schroefde het tempo iets op, maar bij ons was vooral de tank leeg. Waar het de eerste twee sets goed liep in de pass, aanval en blokkering zakte dat in de derde set allemaal in. Het is jammer dat het nog niet lukt om een volledige wedstrijd op die volle honderd procent te spelen. Dat is iets waar we hard op trainen.”

Olhaco-Madjoe
Olhaco had nog nooit van Madjoe gewonnen, maar was er deze keer dichtbij. Door eigen fouten op belangrijke momenten liet het de gasten ontsnappen. Madjoe won met 1-3 via 20-25, 19-25, 25-21 en 23-25. Olhaco-trainer Xander Arling was zwaar teleurgesteld na de nederlaag. ,,We hebben het weer laten liggen, net als tegen DIO/B,” concludeert hij spijtig. ,,Madjoe speelde geen geweldige wedstrijd, maar het voelt heel zuur dat we de vierde set verloren en daarmee de wedstrijd. We hebben wel vechtlust laten zien, maar op de belangrijke momenten halen we de punten niet binnen en doen we niet het juiste. Serverend liep het niet goed bij ons en omdat Madjoe een snelle aanval had, blokkeerden we niet altijd optimaal, al is dat veel beter dan het geweest is. Wij doen de hele wedstrijd goed met hun mee, maar op belangrijke momenten laten we het liggen. Op zich is het goed dat we tegen de nummer vijf goed mee kunnen doen, want zij waren wel aan hun stand verplicht te winnen. Toch voelt deze nederlaag erg zuur.”

Reflex-Orion 2
Orion 2 boekte bij Reflex in Kampen een 0-3 overwinning via 19-25, 12-25 en 23-25. Na een 3-0 verlies vorige week in Hengelo was Reflex gebrand om punten te pakken tegen Orion 2. De basisopstelling was: Chiel als spelverdeler, Yvo als diagonaal, Job en Thijs als passer/lopers, Erik en Thomas als middens en Sandor als libero. De eerste set had Reflex het meteen lastig met een paar mooie serveseries van Orion waarmee het al vroeg op achterstand kwam. Zelf kon Reflex geen weerstand bieden dus eindigde deze set in 19-25.
In de tweede set stond Reflex wederom heel snel onder druk van de tegenstander en maakte daarin heel veel eigen fouten. Reflex kon wederom niks inbrengen tegen het goed volleyballende Orion. Daarom werd ook deze set verloren met een stand van 12-25.
In de derde set wilde trainer/coach Henk Gootjes wat anders proberen en wisselde daarom Lukas in het veld voor Job. Deze set kon Reflex beter bijblijven in het begin, het kon eindelijk goed volleybal laten zien. De strijd bleef lang gelijk op gaan en halverwege deze set komt er een dubbele wissel: Sam in het veld voor Chiel en Job in het veld voor Yvo. Reflex maakte  minder fouten en bleef steeds bij tot een stand van 23-23. Met een ace van Orion en Reflex kon daarna geen puntje maken, waardoor de 23-25 stand verklaard is.