facebook pixel Inter Rijswijk wint ook derde wedstrijd - Volleybalkrant
beeld:

Inter Rijswijk wint ook derde wedstrijd

ma 21 okt 2024 20:08
Door: Reinier de Boer

Inter Rijswijk is het seizoen erg sterk begonnen. Ook de derde wedstrijd werd gewonnen, waardoor de ploeg alleen aan kop gaat met de maximale buit. RVV bood goed tegenstand, maar kwam net iets tekort. Daar achter staan vier ploegen met zes punten uit drie duels. Pegasus verloor van Limax 2, Volley Tilburg versloeg Polaris, Next Volley Dordrecht won van Compaen en Spaarnestad boekte een zege bij Gemini-Kangeroes.

RVV-Inter Rijswijk
Inter Rijswijk behaalde een zwaar bevochten 0-3 zege bij RVV via 23-25, 20-25 en 23-25.  ,,We zijn de wedstrijd ingegaan met het volgende motto: "Je hebt niets te verliezen tegen Inter Rijswijk," zegt RVV-trainer Peter van den Berg. ,,Nou, dat was de sleutel om er flink tegenaan te gaan en de mannen uit Rijswijk flink onder druk te zetten. Het was een spannende, maar ook mooie wedstrijd. Door wat eigen foutjes en de kwaliteit van Inter kwamen zij steeds als eerste bij de 25. Voor ons was deze wedstrijd met name een mentale overwinning. Nog niet hebben we zo als eenheid in het veld gestaan. Voor ons dus een wedstrijd om op verder te bouwen.”
Het seizoen 2024/2025 telt pas drie wedstrijden, maar Inter Rijswijk gooit nu al hoge ogen. De tegenstanders in de eerste rondes zijn niet de minste, maar de heren van coach Van Hal lijken zich tot nu toe goed staande te houden, met inmiddels de maximale punten en een eerste plek op de ranglijst als resultaat. In set één blijkt al meteen dat RVV zich niet gemakkelijk gewonnen gaat geven. Onder leiding van coach Peter van den Berg weten de Katwijkse heren het Rijswijk aardig lastig te maken. Rijswijk loopt diverse keren uit, maar RVV weet zich steeds weer terug te vechten. Ook boven de 20 is Rijswijk nog niet veilig. Pas vanaf 23-23 weten de heren het af te maken: 23-25. De start van set twee toont een heel ander beeld. Sterk spel van Rijswijk resulteert al snel in een 0-7 voorsprong. RVV weet zich ook hier weer beetje bij beetje terug te vechten. Boven de 20 is het echter toch Rijswijk dat opstaat en het snel afrondt: 20-25.
In set drie weet Inter Rijswijk het niveau van set twee niet vast te houden. RVV begint met een kleine voorsprong en Rijswijk loopt steeds achter de feiten aan. De servicekanonnen van coach Van Hal weten de achterstand iets te verkleinen, maar pas boven de twintig lijkt Inter Rijswijk weer echt wakker te worden. Vanaf 22-22 is er voor RVV geen ruimte meer om terug te komen. Ze weten nog één puntje te scoren, maar Rijswijk weet het toch af te maken: 23-25. Met wederom drie punten op zak gaan de mannen van Inter Rijswijk weer naar huis. De competitie lijkt tot nu toe hard werken, maar wel met loon naar werken.

Polaris-Volley Tilburg
Volley Tilburg voegde zich ook bij de topploegen door een 0-3 zege bij Polaris. De setstanden waren 18-25, 22-25 en 21-25. Volley Tilburg-trainer Rob Moonen kende enigszins gemengde gevoelens na de wedstrijd. ,,Enerzijds is de overwinning op geen enkel moment in gevaar geweest, maar anderzijds hebben we nog te veel punten weggegeven aan vc Polaris, dat vorig seizoen tweede werd in de 2e divisie en via loting (hopelijk de laatste indelingsstrapatsen van de NeVoBo) in de Topdivisie is gekomen. Zoals wel vaker blijkt het lastig spelen te zijn tegen een mindere tegenstander die niets te verliezen heeft." De eerste set werd nog ruim gewonnen door Volley Tilburg: 18-25. In de tweede set verspeelde Volley Tilburg een vroege voorsprong van 1-5 en werd het 9-7 voor vc Polaris. Daarna ging het gelijk op, maar in de eindfase wist Volley Tilburg toch vrij gemakkelijk de set binnen te halen: 22-25.
In de derde set kwam Volley Tilburg al snel op een ruime voorsprong: 1-11. En via 5-14, 12-19 en 14-20 leek een ruime setwinst in het verschiet. Met "alles of niets" volleybal en wat onnodige foutjes aan de zijde van Volley Tilburg, wist vc Polaris terug te komen tot 20-22. Met gedegen spel won Volley Tilburg ook deze set: 21-25.
,,Buitenaanvaller Tom Chermin speelde een goede, degelijk wedstrijd, en buitenaanvaller Cas Muurmans, overgeheveld van het 2e team, maakte een meer dan verdienstelijk debuut," zegt Moonen.

Next Volley Dordrecht-Compaen
Next Volley Dordrecht boekte een 3-1 zege op Compaen dat nog geen wedstrijd had verloren. De thuisclub won via 25-9, 22-25, 25-15 en 25-19. ,,Wij startten met volle servedruk, gecombineerd met een goed blok,” zegt Michiel de Ruijter van Next Volley Dordrecht. ,,Binnen 20 minuten stond er een stand van 25-9 op het scorebord. In de tweede set een omgekeerd beeld. Compaen pakte de leiding en stond die niet meer af: 1-1. In de twee volgende sets is Next Volley niet meer echt in de problemen geweest, zonder zelf te excelleren. Een terechte 3-1 tegen een dapper spelend Compaen.”
Compaen is na een fijne periode van anderhalf jaar weer eens puntloos gebleven. De laatste keer dat ze niets overhielden aan een duel was aan het einde van het seizoen 2023-’24, toen tegen Peelpush in Meijel. Hierna waren er bij elke wedstrijd steeds minimaal twee winstpunten. Duidelijk was dat de thuisploeg in Dordrecht iets recht wilde zetten. In het kampioensjaar haalde Compaen in sporthal De Dijk immers een van de mooiste zeges van het seizoen op de uiteindelijke nummer twee in de poule. Met een minimaal verschil in de vijfde set verzekerde de ploeg zich daarmee van promotie naar de Topdivisie. Op de bank zat toen Mark Schoonen als coach, waar hij zich deze keer aan de andere kant van het net bevond.
Met een minimum aan spelers en centimeters moest Compaen starten. Het leek er na de  openingsset op dat er ook een minimum aan punten gehaald zou worden, maar dat viel achteraf mee. De ploeg, die startte met twee competitiezeges, beschikte slechts over een wisselspeler. Ashton Howard en Bart Vlasblom waren afwezig, Sjoerd van Tol en Luka van Duinen zijn geblesseerd en de oproepkrachten waren niet beschikbaar.
In de eerste set werd al snel duidelijk dat dit voor Compaen een lastige opgave zou worden. De passlijn, bestaande uit Jasper Geerdink, Stijn de Leeuw en Yanick de Rooij, kon de sprongservice van Koen Korpershoek niet onder controle krijgen. In totaal waren er liefst zes ketsers. Verder verkreeg Next Volley het overwicht door het lengtevoordeel aan het net. Yoek Zoutberg, die voor de eerste keer dit seizoen startte als spelverdeler, zag zijn aanvallers steeds maar weer op de Zuid-Hollandse blokkering stuiten. De suprematie was zo groot dat Compaen er zelfs niet in slaagde de dubbele cijfers op het telbord te krijgen (25-9).
Gelukkig voor de spelers, begeleiders en de groep meegereisde supporters van Compaen kwam er hierna wel een wedstrijd. De openingsfase van de tweede set ging nog gelijk op, waarbij een flitsende pipe-aanval van Stijn de Leeuw en een kiezelhard kortje van Jason Hartman in het oog sprongen. In het tweede deel van de set was het chaos bij Next Volley. De spelers van de thuisploeg leken het bij Compaen zo bekende warmingupspelletje van de coach in een wedstrijd te willen toepassen. Menig aanval belandde buiten de lijnen, al lag dat volgens Mark Schoonen vooral aan het gezichtsvermogen van de arbitrage.
Het spel van Compaen werd gaandeweg meer solide, er waren geen ketsers meer en Next Volley schonk de tegenstander twaalf punten. Op 20-23 nog een leuk moment toen de kleine Yoek Zoutberg met een drukbal twee lange blokkeerders naar de grond kreeg. De Oostzaners hielden steeds een marge van enkele punten en die werd tot het einde van de tweede set behouden (22-25).
De derde set pakte Next Volley de draad weer op. Het team was op alle fronten beter en wandelde eenvoudig naar setwinst van 25-15. De vierde set verweerde Compaen zich knap. De inzet was er, zo ervoeren ook de reclameborden langs het veld, maar de opponent was gewoonweg beter. De zeerovers liepen de hele tijd enkele punten achter en slaagden er ondanks de invalbeurt van Evert Hankes maar niet in het gat te dichten (25-19). Compaen hervat de competitie na de herfstbreak met twee thuiswedstrijden en wel tegen RVV en Inter Rijswijk.

Limax 2-Pegasus
Promovendus Limax 2 verraste Pegasus met een 3-1 zege via 20-25, 27-25, 25-23 en 25-18. Limax 2-trainer Ger van Heugten was blij met de eerste zege van zijn ploeg. ,,We hadden minder spelers voorhanden dan vorige week. En dan zo'n prestatie leveren. We begonnen passend niet best. Dat werd na de eerste set best wel goed. Daarna hadden we ze in de pocket. Verdedigend liep het goed. De passing ging na de eerste set voortvarend. We hebben iets omgezet, zodat we bovenhands konden passen. Dat pakte goed uit. De vierde set was eigenlijk een formaliteit. Het was een leuke pot volleybal. Daar doen wij het voor. Op naar de bekerwedstrijd tegen Peelpush.”

Gemini Kangeroes-Spaarnestad
Spaarnestad behaalde een 1-3 overwinning bij Gemini Kangeroes, dat op een punt bleef steken. De setstanden waren 23-25, 18-25, 25-20 en 15-25. ,,We speelden dit weekend meer als het team dat we kunnen zijn,” zegt Kangeroes-trainer Sjoerd de Jong. ,,Met uitzondering van het einde van de laatste set denk ik dat we gelijkwaardig waren aan Spaarnestad. Jammer dat je in de tweede set een onwaarschijnlijke sprongservice serie tegen krijgt. Wel heel goed om te zien dat we dan mentaal wel in staat zijn om dat direct van ons af te schuiven en een set te winnen. Het zal nog beter moeten en we willen ook beter. Ik denk dat we de juiste stappen zijn gaan maken.”
In de voorbereiding speelde Spaarnestad al tegen de gastheren van Gemini, toen werd ternauwernood een 3-2 overwinning uit het vuur gesleept. Zaterdag lieten de Haarlemmers zien dat het fors toegenomen aantal trainingsuren zich begint uit te betalen. De eerste set werd gelijk met veel servicedruk begonnen en in de side-out werd het midden goed bereikt door spelverdeler Cristian de Jong. In het tweede bedrijf zette een imposante serviceserie van aanvoerder Tom Vos de Haarlemmers op een onoverbrugbare voorsprong. In de derde set verloor Spaarnestad de concentratie. Onnodige fouten en te weinig servicedruk zorgden voor een verdiende setwinst van Gemini. De vierde set pakte Spaarnestad het niveau weer op. Calvin Ooms serveerde met een lepe serviceserie de passing aan stukken en in de blokkering deed Julian Hofland de rest. Door de redelijk gelijkmatige overwinning vindt Spaarnestad aansluiting bij de top en staat met een trits aan ploegen op een tweede plaats.