Copyright © 2024 Volleybalkrant.
Artwork by the Media Artists. All rights reserved.
Fit zijn, wat is het eigenlijk?
Fit zijn is het vermogen om de dingen te kunnen doen die jij het liefste doet zonder het gevoel te hebben dat je door lichamelijk ongemak beperkt wordt. Wat doen wij nou het liefste? Precies! (BEACH)VOLLEYBALLEN!
Niet fit beginnen aan het volleybalseizoen: de gevolgen
Je kent het wel. De hele zomer niet gesport en het seizoen gaat weer beginnen, YES! Je fietst naar de sporthal, kleed je om, even yellen en de training begint. Je voelt het al tijdens de warming up. Je hebt stijve spieren en dat knieheffen ging in april toch echt een stuk soepeler. Je begint met inslaan: pff, ik spring zowat onder de bal door. Je doet nog een poging en pats, het schiet in je kuit. Of je knie, of je schouder, of je rug. Shit! En het is pas de eerste training...
Vanuit een periode inactiviteit naar fanatiek sporten brengt risico's met zich mee. Daarom is een gedegen opbouw belangrijk.
Welke stapjes zijn er nodig om van niks doen weer actief te worden?
Stap 1: Accepteren Eigenlijk is de eerste stap, accepteer dat de situatie is zoals die is. Neem corona, bijvoorbeeld. We zitten grotendeels thuis, kunnen onze hobby's niet meer uitoefenen en met een beetje pech heb je constant gillende kinderen om je heen die hun ei niet kwijt kunnen. Dit is heel vervelend, maar wel de situatie.
Een alles of niets mentaliteit ligt op de loer.
Dat we niet meer kunnen volleyballen of tijd kunnen besteden aan andere hobby's, wil niet zeggen dat we onszelf meteen moeten gaan verwaarlozen. Iedere avond de keukenkasten leegeten, juist stoppen met eten of de hele dag maar op de bank blijven hangen. Geen goed idee.
Stap 2: blijf gezond, blijf bewegen
Van een tegenslag als deze mag je best even balen, maar accepteer de situatie en onderneem actie. Er komt een moment waarop we weer kunnen genieten van het spel dat we het liefste doen en als het moment daar is willen we er klaar voor zijn. Voor nu is misschien wel het belangrijkste dat mocht je corona krijgen, je gezondheid zo goed mogelijk is, zodat je de klap op je lichaam kan opvangen en er snel van herstelt.
Beweeg daarom dagelijks minimaal 30 minuten, besteed aandacht aan je eetpatroon en pak tussen de 7 en 9 uur slaap. Dit laatste is één van de meest onderschatte factoren als het gaat om gezondheid en prestatieverbetering. Doe twee keer per week fysieke oefeningen zoals lunges, push ups (mag op de bankrand), tafel rows en ga kniebuigingen doen met je dochter in je nek (of je partner of huisgenoot).
Table row:
Stap 3: Train doelgericht
Doelgericht trainen helpt ons om fit op het veld te verschijnen wanneer het weer kan. Ook voorkom je dat je snel een blessure oploopt. En zeg nou zelf, het voelt toch heerlijk om een bal hard het veld in te slaan in plaats van via de netrand.
Een paar tips voor doelgericht trainen voor volleybal:
- Simuleer de korte intensieve sprints die je ook in de wedstrijd doet;
- Train niet alleen kracht, maar ook explosiviteit;
- Pak er ook om de zoveel tijd een volleybal bij om je balgevoel op peil te houden.
Geen idee welke oefeningen voor jou geschikt zijn?
Wij hebben een speciaal programma ontwikkeld voor (beach)volleyballers die, als het straks weer mag, fit willen starten aan het (beach)volleybalseizoen en vervolgens ook fit willen blijven. Volleyballen is leuk, maar het is nog veel leuker als jij lekker kan spelen zonder het gevoel te hebben dat je wordt beperkt door fysiek ongemak.
Wil je meer weten? Neem contact met ons op of neem ons twee weken op proef!
Bas Verpoorten
www.fitforvolleyball.nl
Je reactie is opgeslagen.
Plaats een reactie
reacties: