,,Topdivisie is knotsgekke competitie"

ma 16 dec 2019 13:25
Door: Reinier de Boer

Bizarre ontknoping
Bizar. Dat is wat er afgelopen zaterdag gebeurde in T Kwadraat bij de wedstrijd Volley Tilburg-Reflex. De thuisclub dacht dat het na een 0-2 achterstand binnen een uur over was en haar verdriet zou moeten verdrinken in de kantine. Maar, Volley Tilburg kwam sterk terug en dan duurde het nog bijna anderhalf uur en smaakte dat overwinningsbiertje voor de Tilburgers ontzettend lekker. Volley Tilburg wist als een ware Phoenix tegen Reflex het wedstrijdverloop 360 graden om te draaien en won uiteindelijk met 3-2 (15- 25, 12-25, 25-23, 25-20 en 15-12). De coaches Renzo Borrani en Martijn Musters van Volley Tilburg moesten het doen zonder de langdurig geblesseerde Marijn Kessels. Daardoor kon een plekje op de bank ingeruimd worden voor de piepjonge Matthieu Winters. Gestart werd met passer-lopers Gijs Moonen en Yannick Knegten, middens Sven de Roos en Thomas van de Ven, diagonaal Rens Kroeze, spelverdeler Rogier Raemaekers en libero Tom Chermin. De eerste twee sets in samenvatting: ondanks de vele scores via aanvallen van Gijs bracht de thuisclub helemaal niets. Geen beleving, geen servicedruk, geen pass etc. Beide sets dus kansloos verloren.

Set 3 begon Jens Andriessen voor Sven en Thijs Princen voor Yannick. Maar het was vooral aanvoerder Rens Kroeze die zijn ploeg op sleeptouw nam. Hij serveerde zijn ploeg direct naar een 3-0 voorsprong en was daarna ook aanvallend niet meer te houden. Ook de rest van het team vocht voor iedere bal, en mede omdat ook Gijs veel bleef scoren en Thomas ook een goede servicebeurt afleverde nam Tilburg een 15-9 voorsprong. Het was Robin van Capelle die Reflex met zijn harde sprongservice weer hoop gaf (15-13). Tilburg rechtte de rug en won alsnog ruim met 25-23. In set 4 ging het tot 12-12 gelijk op. Tilburg drukte door en met name de servicedruk zorgde voor een 25-20 setwinst. In set 5 serveerde Thomas Tilburg naar een 5-2 voorsprong. Reflex kwam langszij en op 9-9 kwam het Kampense servicekanon Van Capelle opnieuw aan de opslag. Hij zorgde voor een 9-11 voorsprong, Tilburg pakte de service terug en Mathieu werd ingebracht voor Jens voor de service. Hij serveerde drie keer en had ook nog een geweldige verdedigende actie: 13-11. Uiteindelijk was het Gijs die de 15-12 binnen smashte.

‘Knotsgekke competitie’
,,Je weet dat een wedstrijd pas over is na het laatste fluitsignaal, maar wij kregen in set 1 en 2 echt een pak slaag van Reflex,” geeft Tilburg-trainer Martijn Musters aan. ,,Dan weet je dat het begin van set 3 cruciaal is en daarin begonnen we gelukkig serverend sterk en dat maakt dat het weer een wedstrijd is geworden. Halverwege set 1 keken we al tegen 3-4 punten achterstand aan, maar dat kwam vooral omdat we zelf veel directe fouten maakten en de kansen die we kregen in de rally niet pakten. Reflex ging daarna steeds beter spelen. Serverend wisten ze ons enorm onder druk te zetten en aanvallend waren ze dominant. Renzo en ik hebben alles geprobeerd in set 1 en 2, maar niets mocht baten. Het voelde alsof je wilt sprinten, terwijl je tot je knieën in het water staat. De wil was er wel, maar dan kom je gewoon echt niet vooruit. Tussen set 2 en 3 hebben we de koppen bij elkaar gestoken en met de jongens nog eens onze procesdoelen doorgenomen. Verder in set 3 de opstelling wat gewijzigd en zijn we voluit gaan serveren. Dat wierp zijn vruchten af en daardoor wisten wij Reflex juist onder druk te zetten en daardoor was het plots een wedstrijd in set 3,4 en 5. Gijs Moonen en Rens Kroeze waren voor ons aanvallend heel erg belangrijk en jeugdspeler Mathieu Winters viel in set 4 en 5 heel erg goed in. Als ploeg is het natuurlijk lekker om de eerste seizoenshelft zo met een overwinning af te sluiten. We gaan zo richting de feestdagen op een zevende plek in een knotsgekke competitie.”

VCN
VCN boekte haar negende overwinning op rij. In Groningen werd Plainwater/Donitas met 1-3 verslagen via 21-25, 17-25, 25-18 en 23-25. Plainwater/Donitas zit in een moeilijke fase en verloor voor de derde keer achter elkaar, maar staat nog wel vierde. Door de zege gaat VCN ruim aan kop met vijf punten voorsprong op achtervolger Reflex en zes op nummer drie Keistad.

Keistad-Protos
De promovendus uit Amersfoort doet het uitstekend in de Topdivisie en heeft zich zelfs bij de top drie gemeld. In het treffen met een andere promovendus Protos, kende Keistad alleen in de tweede set enigszins problemen, maar in de overige twee sets was de thuisclub sterker: 25-16, 27-25 en 25-17. Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde vond dat het spel van zijn ploeg in de eerste set van een hoog niveau was.,,Ja, passend hadden we het goed op orde en waren we daardoor aanvallend niet te stoppen. De tweede set was een stuk moeizamer. Protos had een wissel doorgevoerd en bij ons viel de servicedruk weg. Passend hadden we het toch ook weer lastig. Bij een 19-24 achterstand kreeg de staf echter een lesje in ‘geef nooit op’. Daar waren de coaches al lang bezig waren met de volgende set dacht het team er heel anders over. Djim serveerde ons terug naar 24-24 en na de volgende servicewisssel trokken we hem naar binnen. Protos kwam over dat verlies niet meer heen en was het al vrij snel duidelijk dat we weer een 3-0 zouden binnen halen.”

Voor Protos liep de wedstrijd tegen Keistad uit op een teleurstelling. ,,Iedereen had er enorm veel zin in en was gebrand op een goede pot,” vertelt Protos-trainer Bernard Schoonbeek. ,,De voorbereiding was prima en iedereen was scherp. De wedstrijd begon net zoals vorig jaar met een hele zwakke eerste set en een prima tweede set. Tot 24-19. Vanaf toen lukte er werkelijk niets meer en zijn we collectief door de ondergrens heen gegaan. Een wedstrijd om te herinneren omdat je dit gevoel niet nogmaals mee wil maken. Eerst even laten bezinken, rust nemen rond de Kerst en beginnen aan de tweede helft met hernieuwde energie. Complimenten aan Keistad dat ze hun niveau bleven handhaven en bleven knokken. Succes en vooral veel plezier tegen Lycurgus.”

DIO/B
DIO/B begint de laatste weken punten te pakken. In Hengelo boekte de ploeg van trainer Edwin ten Kate een 0-3 zege op Webton/Hengelo. ,,Vanaf het begin hadden we redelijk druk richting de passlijn van Webton. Verder hadden we de tijd om in de wedstrijd te groeien, omdat Webton veel fouten maakte. Zij bleven eigenlijk gedurende de hele wedstrijd veel fouten maken, wij hielden de druk goed op hen, waardoor ze er niet meer onder uit konden komen,” zegt Ten Kate.

Inter Rijswijk deed goede zaken in de strijd om degradatie te voorkomen en won met 0-3 van HLB Van Daal/DS. De setstanden waren 21-25, 14-25 en 16-25.

Dynamo 2 won zondag met 2-3 van Peelpush via de setstanden 16-25, 25-19, 25-19, 15-25 en 8-15.