Sudosa-Desto neemt koppositie over

Gepubliceerd op
ma 09 dec 2019 15:00
Door: Reinier de Boer
a194e32c-dce6-49f5-8888-d08ff1c41297,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640,db015ba3-e7f1-48e9-aa02-6f191ad21187,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,830fa493-2bec-4b2a-813a-f1ced38233ec,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640

“We zijn niet in topvorm”
Prima Donna Kaas/Huizen verkeert in een wat mindere periode en leed haar tweede nederlaag op rij. Sovoco begint steeds beter in vorm te komen en won met 3-1 via 25-19, 25-19, 23-25 en 25-21. Wat is er aan de hand met de ploeg van trainer Albert Cristina? ,,We zitten inderdaad in een mindere fase,” zegt hij. ,,We zijn niet in topvorm en hebben een aantal blessures. Zaterdag misten we ook onze aanvoerder en diagonaal. Maar het allerbelangrijkste wat we missen is de focus. Focus om afspraken en opdrachten continu uit te voeren. Focus om soms anders te spelen, slimmere en betere, maar wel overtuigende oplossingen toe te passen in de verschillende situaties waar we in terechtkomen. Er wordt natuurlijk op ons gejaagd, omdat we bovenaan staan. Tegenstanders gaan er vol voor met veel enthousiasme en hebben niks te verliezen. Wij moeten weer gaan zorgen dat wij gaan jagen. Jagen op ieder punt en het initiatief daarin houden,” zegt Cristina.

Sudosa-Desto
Sudosa-Desto kende de grootste moeite met Woudenberg dat thuis moeilijk is te verslaan. De ploeg van trainer Erik Noordijk sleepte er een zwaar bevochten 2-3 zege uit via 20-25, 26-24, 25-14, 22-25 en 11-15. ,,Nu Sneek ook van alle ploegen lijkt te kunnen winnen en Huizen ook blijkt te kunnen verliezen, wordt deze competitie steeds leuker,” vindt Sudosa-trainer Erik Noordijk. ,,Ondanks dat we bovenaan staan zijn wij zeker in uitwedstrijden kwetsbaar. Dat bleek zaterdag weer. Na een valse start, maar een verder goede eerste set, kantelt de wedstrijd en komen we met 2-1 achter. Woudenberg ging, gesteund door zijn fanatieke aanhang vol voor de overwinning. Door onze veerkracht konden we set 4 en 5 weer naar ons toe trekken. Terugkijkend op een op alle fronten wisselvallige wedstrijd, maar we weten dat de stabiliteit voor ons jonge team, zaterdag stonden er jongens van 15, 16 en 17 jaar in het veld, een punt van aandacht is. We zullen dit in bepaalde mate moeten accepteren. Deze week gaan de neuzen richting PDK Huizen,” verklaart Noordijk.

Aangezien vaste spelverdeler Rik van Schaaik lichte pijntjes had werd meetrainer Erwin Woord aan de selectie van Woudenberg toegevoegd. Woudenberg begon zeer voortvarend met Jan Pieter Kooy aan service, maar na 8-8 sloegen de aanvallers van Woudenberg te vaak in de blokkering waardoor Sudosa kon uitlopen naar 20-25. In het begin van de tweede set liep Woudenberg vooral passend achter de feiten aan (5-10), maar daarna kon Woudenberg het tij keren: 26-24. In de derde set lukte bijna alles aan Woudenbergse zijde: 25-14. Een domper voor Woudenberg was dat de sterk spelende Pieter Vink zich aan het eind van de derde set verstapte en in de vierde set niet verder kon spelen. Vincent Schotanus verschoof van het midden naar buiten en Koos Jol ging naar het midden. Ondanks deze omzettingen bleef Woudenberg in het begin van de 4e set goed spelen en kende steeds een kleine voorsprong. Daarna kwam Woudenberg moeilijker tot scoren en werd er nipt (22-25) verloren. De beslissende 5e set leek een kopie van de vierde set. Enkele goede opslagen van Wessel Terpstra zorgden voor een kleine voorsprong, maar ook deze kon niet worden vastgehouden waardoor uiteindelijk met 11-15 verloren werd. ,,Ondanks het verlies ben ik wel tevreden over het vertoonde spel en de inzet van het team,” was de conclusie van Woudenberg-trainer Arnoud Holl. ,,Met uitzondering van de eerste set. Daar deden we net teveel de dingen waar we vooraf over gesproken hebben om dat juist niet te doen. Heel knap hoe we de slechte start van de 2e set konden ombuigen naar een hele goede fase die tot het einde van de 3e set bleef. Het uitvallen van Pieter Vink heeft ons wel genekt. Al vind ik wel dat we goed bleven knokken voor de punten. Daar ben ik zeer tevreden over. Maar ja, je speelt wel tegen één van de betere ploegen uit de poule en dan kom je net iets tekort,” zegt Holl.

Olhaco
Nummer drie Olhaco pakte haar derde zege op rij en behaalde een overtuigende 4-0 zege op hekkensluiter Bovo via 25-17, 25-16, 25-14 en 25-20. Alleen in de derde en vierde set kon Bovo enigszins bijblijven, maar de ploeg was verder kansloos. De nieuwe trainer van Bovo, Jeroen Brockötter, had een dergelijke kansloze missie niet verwacht. ,,Nee, zeker niet. Olhaco speelde een tempo hoger dan wij. Wij waren niet zuiver in het afmaken van de kansen. Wij brachten te weinig servicedruk en we konden niet dwingend genoeg zijn. Onze mid kon te weinig in stelling worden gebracht. We kunnen beter dan we hebben laten zien.” Bij Olhaco spatte de spelvreugde er vanaf en door een zeer geconcentreerde start won de thuisclub de eerste twee sets overtuigend. In de vierde set paste Olhaco-trainer Menno Volkerink drie wissels toe, waardoor Bovo tot 21-19 nog hoop hield op setwinst, maar daarna sloeg Olhaco toe. ,,In de eerste twee sets hebben we weinig fouten gemaakt. We hebben weer een mooie stap voorwaarts gemaakt,” vindt Volkerink.

Orion 2
Orion 2 herstelde zich goed van de 0-4 nederlaag tegen Olhaco en behaalde een 1-3 zege bij CSV. ,,Het verschil met de wedstrijd tegen Olhaco was dat iedereen weer goed bij de les was,” zegt Orion-trainer Eric Maan. ,,We begonnen zeer sterk met serveblok en konden dat in de tweede set niet vasthouden. Toen zag ik dat de wedstrijd van Olhaco nog in de koppies zat en het herstel broos was. Toch hebben de mannen in set 3 zich uiterst knap hersteld en was er weer een vleugje van hoe het kan, te zien. Dat zette zich door in set vier, waar we uiterst effectief waren in serveblok en rally. Aan het einde van de set kwam het alles of niets spelende CSV nog terug, maar het gat met ons was te groot. Ik hoop dat we de vooruitgang door kunnen zetten op de trainingen en Doetinchem weer een goede pot kunnen voorschotelen.” De setstanden waren 20-25, 25-17, 20-25 en 21-25.

Sneek-Apollo 8
Apollo 8 blijft verrassen en boekte haar vijfde zege op rij. Het was de vierde 3-2 zege achter elkaar. De ploeg van trainer Rob Smienk behaalde een zwaar bevochten 2-3 winst op Sneek, dat de afgelopen weken verrast had. Sneek maakte wel de meeste punten, maar verloor toch: 107-99. De setstanden waren 25-14, 25-18, 24-26, 19-25 en 14-16. Sneek-trainer Erik Mulder was na afloop teleurgesteld. ,,Ja, wij hebben een riante voorsprong en een verdiende winst uit handen gegeven. De eerste twee sets had Apollo niets in te brengen. In de derde set kreeg Apollo meer grip op ons spel en het werd vanaf toen een 'stroperige wedstrijd'. We kregen zelfs bij een voorsprong van 24-22 twee matchpoints, maar konden die helaas niet verzilveren. In set vier voelde je de wedstrijd kantelen. Ondanks het inbrengen van Rienk Doevendans en JP van der Meer won Apollo ook de vierde set. In set vijf waren wij het even helemaal kwijt. Na de time out op een 2-7 achterstand stonden mijn jongens op en vochten zich terug tot 11-11. Precies op het moment dat wij aan het terugkomen waren en iedereen in de sporthal voelde dat de vijfde set onze kant op ging vallen, werd het spel lang stil gelegd door problemen met het DWF. Dit oponthoud haalde ons uit de flow en helaas moesten wij capituleren: 14-16. Een onnodig verlies tegen een goede en taaie tegenstander. We hebben de winst in de derde en vijfde set laten liggen. Aan de andere kant moet ik ze een compliment geven voor het getoonde spel vijf sets lang. We zijn niet door de ondergrens gezakt, zoals in de eerste wedstrijden van dit seizoen. Daarnaast hebben ze een geweldige wilskracht en vechtlust getoond in de vijfde set," zegt Mulder.