Heren NVC komen flitsend uit de startblokken

ma 05 okt 2020 23:15
Door: Reinier de Boer

NVC-Skunk
NVC won na de zeges op Skunk en Woerden ook met 3-1 van HLB Van Daal/DS 2 via 29-27, 25-19, 20-25 en 25-18. NVC-trainer Floris van Harsselaar was ondanks de derde vierpunter niet tevreden. “De wedstrijd tegen HLB van Daal/DS 2 was er niet één om in te lijsten,” kijkt hij terug. “NVC speelde slordig en had de eerste set niet de juiste energie die nodig is om fraai volleybal te laten zien. De hele eerste set liep NVC achter de feiten aan. DS profiteerde van de hoge foutenlast aan onze zijde en sloeg een gat van vijf punten.” HLB van Daal/DS bleek niet in staat de voorsprong om te zetten naar winst. NVC knokte zich met hard werken naar een gelijke stand: 23-23. DS kon het setpoint op 23-24 niet benutten, waarna NVC met 29-27 de eerste set naar zich toetrok. Ook in set 2 kon NVC het ritme niet oppakken. DS liep eenvoudig uit naar 13-17. Een lange serviceserie van Luc Lappee leidde naar een 21-17 voorsprong voor NVC en een uiteindelijke 25-19 setwinst. De derde set was een kopie van de eerste twee sets. Alhoewel de stand gelijk opging tot 18-18 was NVC nu niet in staat een vuist te maken aan het einde van de set. Een paar onfortuinlijke punten en geen scherpte zorgde ervoor dat DS de derde set pakte met 20-25. Ook de vierde set gaf hetzelfde beeld. Echter had HLB van Daal/DS niet de kracht om het matige spel van NVC af te straffen. Het begin van de vierde set leidde zelfs weer tot vijf punten voorsprong voor de bezoekers. “Vanaf 6-11 liet NVC zien wie de sterkste ploeg is. Met goed volleybal, de juiste energie en mentaliteit liet NVC hun eigenlijke niveau zien. Overtuigend werd de vierde set met 25-18 en dus de wedstrijd met 3-1 binnengehaald.” Van Harsselaar is blij met de koppositie, maar was niet tevreden over het vertoonde spel. “Het was onze minste wedstrijd van het seizoen, waarbij bijna niemand zijn niveau haalde. Als je niet goed speelt en toch wint, kun je uiteindelijk alleen maar tevreden zijn. Uiteraard is drie keer winnen een mooie start van het seizoen en daar ben ik erg blij mee. We gaan zien wat de rest van het seizoen brengt. Het is fijn dat iedereen weer zo goed als fit is, gezien de krappe selectie. Doelstelling blijft om elke wedstrijd een goede pot neer te zetten om zo handhaving in het bovenste rijtje af te dwingen.”

RVV-Volleybaldingen.nl/Servia
Nieuwkomer RVV kent een flitsende start met twee overwinningen. De ploeg van trainer Sven Wallèze versloeg de verrassende koploper Volleybaldingen.nl/Servia met 3-1 via 23-25, 25-18, 25-10 en 25-16. “We speelden een goede partij, afgezien van het begin van eerste set,” zegt RVV-speler Bas van der Tang. “Serverend en passend waren wij veel sterker. Hierdoor konden we aanvallend alle kanten op. We zijn zeker blij met de overwinning, ook waren we compleet. Bij vlagen hebben we heel goed volleybal laten zien, de trainingsarbeid begint dus zijn vruchten af te werpen.” Beide ploegen kennen elkaar goed, want ze kwamen elkaar vorig seizoen ook twee keer tegen. Toen wonnen beide teams een keer overtuigend.
De eerste set begon nadat er een minuut stilte werd gehouden ter nagedachtenis aan Ashley Meulenberg-van der Drift. De vrouw van RVV-libero Vito Meulenberg overleed afgelopen maandag op veel te jonge leeftijd.
Het niveau was in de beginfase niet slecht aan Katwijkse kant, maar er werden geen punten gemaakt. Te veel ballen werden fout geslagen waardoor Servia een voorsprong pakte. Een flinke preek door coach Sven Wallèze was nodig om terug in de wedstrijd te komen. Een kleine voorsprong werd gepakt, die echter niet omgezet kon worden in setwinst. Servia pakte de laatste twee punten, RVV bleef getergd achter. De tweede set was duidelijk voor RVV. De overwinning in deze set is geen moment in gevaar geweest. (25-18). In set drie waren de Katwijkers heer en meester. Ook blokkerend en passend waren de mannen uit het vissersdorp vele malen beter. Servia had niets in te brengen, wat dan ook af te zien was aan de setstand. (25-10). De vierde set bracht iets meer spanning in de wedstrijd. Servia probeerde uit alle macht meer dan één punt mee te nemen uit de Boorsmazaal. Tel daarbij op dat RVV een klein beetje wegzakte en de spanning was terug. Servia pakte een voorsprong van vier punten halverwege de set. Op dit moment kwam routinier Ron de Mooij binnen de lijnen. Hij verving zijn broer op de spelverdelerspositie en maakte meteen de juiste keuzes. Ook serverend wist hij zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Servia wist zich geen raad met dit nieuwe elan en moest het onderspit delven. (25-16).

vc Limac-Volley Zuid
vc Limac is duidelijk op de weg terug na de valse start tegen Servia en stopte de zegereeks van promovendus Volley Zuid. De ploeg van Guido Görtzen won met 3-1 via 25-15, 25-23, 20-25 en 25-21. “Ik ben tevreden over de progressie die het team maakt,” vindt Guido Görtzen. “We waren compleet en één van onze spelers kreeg nog zaterdagmorgen de uitslag van de coronatest. Daardoor hebben we deze week weliswaar niet compleet kunnen trainen, ook hebben enkele spelers wat pijntjes links en rechts. De intensiteit is omhoog gegaan en de frequentie van de trainingen is nu vier keer per week en twee keer krachttraining. Dat zal wel te maken hebben met wat fysieke klachten. De wedstrijd is ietwat raar zonder publiek. Het team raakt steeds beter op elkaar ingespeeld, de middenaanval loopt steeds beter wat natuurlijk voor veel aanvalsdruk zorgt. De derde set lopen we gelijk in de beginfase een achterstand op die we niet meer weten recht te zetten. We herpakten ons goed in de vierde set met een goede aanval en goede blocks en rondden de wedstrijd af met 25-21.”

vc Wik Groot Ammers-Gemini Kangeroes
Gemini Kangeroes pakte haar tweede zege op rij en neemt heel knap de tweede plaats in achter koploper NVC. De ploeg van Cees de Ridder won de strijd met 0-4 via 23-25, 19-25, 22-25 en 26-28. “Een prima 4-0 overwinning, een goede teamprestatie, zeker als je het wedstrijdverloop zag,” zegt De Ridder. “Steeds kwamen wij in het begin van de set op behoorlijke achterstand. Onze passing liet te wensen over en onze blokkering had moeite om het juiste blok te zetten op hun linkshandige aanvallers. Door hard werken wisten wij toch steeds de set te winnen. De vierde set was het kantje boord: 24-21 voor Wik. Ook deze set hebben we uiteindelijk met gezamenlijke inzet gewonnen met 28-26. Met name op de aanvalsacties van Stijn Willemse en Tjeerd Roosjen had Wik geen antwoord.”

VTC Woerden-Skunk
Woerden sleepte de eerste zege van dit seizoen binnen ten koste van Skunk, dat een moeizame seizoenstart kent. Woerden won met 3-2 via 25-19, 25-23, 19-25, 22-25 en 15-10. “Terugkijkend was het een wedstrijd met pieken en dalen,” vindt Woerden-trainer Joris Meegdes. “Het begin was prima en veelbelovend met een degelijk en soms bij vlagen weer goed spelend VTC Woerden. Zonder al te veel problemen resulteerde dit in sets ook in een 2-0 voorsprong. Mede door teveel eigen fouten gaven de derde en zeker vierde set echter een geheel ander beeld, waar Skunk natuurlijk gretig van profiteerde. Op vrijwel alle fronten liepen wij steeds meer achter de feiten aan. Dit betrof dus serverend, aanvallend, verdedigend, maar vooral ook in de servicepass.” In de derde set liet Skunk zien wat het in huis heeft, waarbij Finn van Lierop erg sterk inviel met een sterke service en stabiele pass. De diverse wisselmogelijkheden gaven Skunk nieuwe energie waardoor er minder fouten werden gemaakt, een betere pass kon worden verzorgd en ook mooie ballen werden gescoord. In de vierde set bracht Joris Meegdes enkele omzettingen aan. “De mindere servicepass zorgde aan het begin van de vierde set al snel voor een grote voorsprong voor Skunk. Dit noopte mij uiteindelijk tot een omzetting in onze servicepasslijn, hetgeen tot meer rust en vertrouwen leidde, doch helaas lukte het net niet meer deze set alsnog binnen te halen. Jammer, maar dit gebeurde dan wel in de vijfde set, welke we eigenlijk zonder al te veel problemen winnend afsloten. Een goed gevoel was er daarbij zeker voor onze diagonaal Sander Schouten, die in deze set zowel serverend als aanvallend weer goed op dreef was. Overigens waren wij ook in deze wedstrijd nog steeds incompleet door het ontbreken van spelverdeler Tim Kwakkenbos en diagonaal Jeroen Corten. Als stand-in spelverdeler is inmiddels Hessel van Varik aangesloten.”

EMD Tooling-Inter Rijswijk 2
EMD Tooling verloor haar derde wedstrijd, terwijl Inter Rijswijk 2 haar eerste zege kon laten noteren. Inter Rijswijk 2 won met 1-3 via 15-25, 18-25, 28-30 en 25-23.