Copyright © 2024 Volleybalkrant.
Artwork by the Media Artists. All rights reserved.
Het nieuwe systeem is op 1 februari gelanceerd. De test met het nieuwe systeem is begonnen op 1 januari 2019, sindsdien houdt het alle internationale wedstrijden bij die een team speelt in een toernooi waar minimaal vier teams aan meedoen bij. FIVB President Dr Ary S. Graça Fᵒ zegt zelf dat dit systeem transparant is en eerlijker voor het plaatsen van teams in kwalificatie- en/of toernooipoules.
Hoe werd de oude ranglijst berekend?
Tot dit jaar maakte de FIVB de ranglijst op aan de hand van de resultaten van teams op vier grote toernooien. Dat zijn de laatste Olympische Spelen (inclusief kwalificatierondes), de World Cup, het wereldkampioenschap (inclusief kwalificatierondes) en bij de mannen de World League, bij de vrouwen de World Grand Prix. Beide laatste toernooien zijn reeds vervangen door de Volleyball Nations League, die telden niet mee voor de wereldranglijst.
Per toernooi werden punten gegeven, de winnaar van de Olympische Spelen, World Cup en het wereldkampioenschap kreeg 100 punten, voor de Grand Prix (vrouwen) werden maximaal 50 punten uitgeloofd.
Het grote nadeel van deze manier van classificeren is dat het resultaat van een toernooi als de Olympische Spelen heel lang je ranking bepaalt. De winnaar van het toernooi heeft vier jaar lang 100 punten op het conto staan, terwijl teams die de Spelen niet hebben gehaald vier jaar lang een flink lagere ranking hebben.
Hoe berekent FIVB vanaf nu de ranking?
Vanaf nu geldt dat alle officiële wedstrijden - op door de FIVB erkende toernooien waar minimaal vier landen aan meedoen - meetellen voor de ranking. Dat betekent dat voor de mannen de European Golden League mee gaat tellen voor de scores. Daarnaast zijn het EK (incl. kwalificatie), de World Cup, de Volleybal Challenger Cup (als de mannen zich daarvoor plaatsen via de Golden league kan kwalificatie voor de Nations League worden afgedwongen), de Nations League, het wereldkampioenschap (incl. kwalificatie) en de Olympische Spelen (incl. kwalificatie) onderdeel van de nieuwe ranking.
Na elke wedstrijd wordt de ranking geüpdatet. Dat kan omdat de FIVB in samenwerking met een Nederlands bedrijf een algoritme heeft opgesteld dat voor elke wedstrijd punten toekent aan de teams.
Hoe gaat dat in z'n werk?
Vóór de wedstrijd wordt berekend wat de meest logische uitslag vormt voor de wedstrijd op basis van de ranking van dat moment. Van het hogergeplaatste team wordt verwacht dat het beter zal presteren. Het algoritme berekent aan de hand van resultaten uit het verleden wat de waarschijnlijkheid van de uitslag zal zijn (3-0, 3-1, 3-2, 2-3, 1-3 of 0-3). Aan elke mogelijke uitslag wordt een percentage toegekend.
De werkelijke uitslag wordt dan vergeleken met de verwachte uitslag. Heeft een team beter gepresteerd dan wat er werd verwacht, dan krijgt het punten voor de ranglijst. Presteert een team minder goed dan verwacht, dan verliest het punten. Hoe dichter het werkelijke resultaat ligt bij de verwachte uitslag, hoe lager het aantal punten is dat gewonnen of verloren wordt. Hoe verder de uitslag afstaat van de verwachting, hoe meer er te verdienen en verliezen valt voor de ranking.
Weegfactor
De toernooien die meetellen voor de ranking hebben nog wel een weegfactor, de Olympische Spelen zijn bijvoorbeeld belangrijker dan een EK. Volgens de FIVB maakt het nu veel minder uit of een team veel internationale wedstrijden speelt, omdat het zich daarvoor nu eenmaal kon plaatsen, of dat een team slechts enkele keren internationaal uitkomt. Door beter te presteren dan verwacht, kun je stijgen op de wereldranglijst.
Lees hier waarom de Nederlandse vrouwen zakken naar plek 11 en de mannen naar plek 16.
Bekijk de video van de FIVB hieronder om te zien hoe het in zijn werk gaat.
Gevolgen
Wat het gevolg van dit nieuwe systeem onder andere is, is dat bondscoaches er wellicht minder snel voor kiezen om tijdens een toernooi als de Nations League nieuwe speelsters een kans te geven, omdat je na elke wedstrijd in de ranking kunt zakken. Er zal hard gevochten moeten worden om tegen lagere teams de verwachting waar te maken en tegen hogere teams te stunten. De werkelijke effecten zullen dit komende seizoen duidelijk worden. De eerste wedstrijd voor de Volleybaldames die meetelt is op 19 mei als ze aantreden tegen België in de Nations League in Apeldoorn. Voor de mannen is dat de openingswedstrijd van de Golden League tegen Estland eind mei.
Je reactie is opgeslagen.
Plaats een reactie
reacties: