facebook pixel Draisma Dynamo brengt zichzelf in de problemen - Volleybalkrant

Draisma Dynamo brengt zichzelf in de problemen

zo 05 nov 2017 09:30
Door:

Het ging de laatste wedstrijden steeds een beetje beter met Draisma Dynamo sinds het pijnlijke verlies in eigen huis tegen Advisie/SSS. Vorig weekeinde was er in Houten winst met 3-2 tegen Taurus, gevolgd door een prima 3-0 overwinning afgelopen week in eigen huis tegen Inter Rijswijk. Die stijgende lijn wilden de Apeldoorners zaterdagavond in en tegen Zwolle graag doortrekken, en dat leek ook eenvoudig te gaan gebeuren. Totdat de ploeg zichzelf in de derde set flink in de problemen speelde. Gelukkig hervond de ploeg zich net op tijd en wist de overwinning veilig te stellen.

Het basisteam waarmee trainer/coach Bas Hellinga aan de wedstrijd startte kende geen verrassingen: Bart van Garderen, Nico Manenschijn, Wessel Blom, Mats Kruiswijk, Michiel van Dorsten en Wessel Anker plus libero Dustin Bontrop.
Dit zevental vertrok prima uit de startblokken. Nadat Van Dorsten het eerste punt van het duel had laten noteren lieten diens collega’s ook van zich spreken. Anker noteerde maar weer eens een killblock, Kruiswijk scoorde uit een pipe-aanval, Van Garderen scoorde uit een blok en Kruiswijk serveerde de bal op de vloer binnen de Zwolse lijnen. Nadat Coníche Volleybal een time-out had aangevraagd scoorde ook Blom maar eens door het midden vanuit het achterveld. Het verschil was inmiddels opgelopen tot vijf punten (14-19).

Vanaf dat moment kreeg Manenschijn het flink op zijn heupen en scoorde het ene na het andere punt. Een smash (17-21), een killblock (18-22, samen met Anker) en drie aces (18-23, 18-24 en 18-25), op setpoint nog even port onderbroken door een Zwolse time-out.

Het basisteam bleef gehandhaafd en startte opnieuw goed in de tweede set. Daarin drukte vooral Kruiswijk zijn neus tegen het venster met drie aces. Mede daardoor liep het verschil snel op tot een punt of vijf en werden kort na elkaar de Zwolse time-outs verbruikt. Vervolgens wilde van Dorsten weer even zich laten spreken en scoorde uit de blokkering en de opslag. Met deze grote voorsprong kon Hellinga veilig enkele wissels doorvoeren. Eerst mocht Verschuren zijn debuut in het seizoen 2017/2018 maken, en niet veel later kreeg de Noorse Isak Helland-Hansen het plekje van Kruiswijk toebedeeld. Na de 19-25 setwinst leek er voor Draisma Dynamo geen vuiltje aan de lucht.

Maar Draisma Dynamo is dit seizoen nog geen stabiele factor, bleek nog maar eens in het vervolg van de wedstrijd. Met Verschuren en Helland-Hansen gehandhaafd gingen de bezoekers opnieuw voortvarend van start. Verschuren zat er direct lekker in met twee killblocks (4-6 en 4-7) en kort daarna een ace (6-9). Hellinga gaf zijn spelersgroep het vertrouwen en bracht op 9-12 spelverdeler Hugo van Garderen binnen de lijnen. Met drie verse krachten en de drie basisspelers plus libero Bontrop moest de klus worden geklaard. Helland-Hansen scoorde met een killblock en een pipe-aanval, en de ace van Manenschijn zorgde voor de veilige 11-16. Maar de thuisploeg wilde zich niet simpel naar de slachtbank laten leiden en vocht zich terug in de set. Op 16-19 werd een lange rally nog gewonnen door de Apeldoorners, maar de daarop volgende opslag van Hugo van Garderen was stereotiep voor het restant van de set: de opslag zeilde horizontaal over de boarding de tribune in. Draisma Dynamo was ineens minder scherp en begon foutjes te maken. De thuisploeg voelde dit aan en voerde de druk nog een beetje op. Puntje voor puntje werd de achterstand verkleind en op 22-23 moest Hellinga voor het eerst in de wedstrijd toch een time-out aanvragen. Vervolgens zorgde Verschuren voor twee matchpoints maar die werden beide niet benut (24-24). Sterker nog, de Zwollenaren kwamen op setpoint (25-24), gevolgd door Hellinga’s tweede time-out. Het setpoint werd nog weggewerkt, maar op het volgende was het wel raak: 27-25 voor Zwolle.

Dan moest de vierde set maar worden gewonnen, een set waaraan Hellinga begon met dezelfde spelers als aan de derde set. Vreemd genoeg wist Draisma Dynamo zich niet te herpakken en ging juist alleen nog maar meer fouten maken. Fouten die de laatste weken vaker werden gemaakt en waardoor er al puntverlies werd geleden: matige passing en de kansen aan het net niet afmaken! Het Zwolse publiek, dat aan het einde van set drie ineens was wakker geworden uit een vroege winterslaap, vond het allemaal prachtig en ging maar eens stevig achter de thuisfavorieten staan. Zwolle bouwde aan een voorsprong die zelfs even 5 punten bedroeg (16-11). Op die stand had Hellinga zijn beide time-outs al gebruikt en moesten zijn mannen het dus doen met een beetje coaching vanaf de zijlijn. Dit leek succesvol want de Apeldoorners kwamen toch weer helemaal terug. Een blok van Helland-Hansen betekende een gelijke stand (18-18). Een razend spannende eindfase volgde. Om-en-om werden de punten verdeeld, wie zou er als eerste op 24 punten komen? Een Zwolse fout bracht het matchpoint voor Draisma Dynamo. De thuisploeg had nog één time-out te goed en die werd op die stand aangevraagd. Na een rally met fouten over een weer kreeg Verschuren de gelegenheid om de wedstrijd af te maken. Geheel vrij aan het net, zonder tegenstanders tegenover zich kon hij de bal simpel over het net wegleggen op Zwols grondgebied. Maar de middenman faalde hopeloos en duwde de bal tot ontsteltenis van alles en iedereen buiten de lijnen van het Zwolse speelveld (24-24). Vervolgens kreeg de thuisploeg ook nog een setpoint en dat werd maar vlug verzilverd: 26-24. Geheel onverwacht moest een vijfde set de beslissing brengen.

Ondanks alles liet Hellinga zijn team van de verloren derde en vierde set gewoon staan. Deze spelers zouden toch over voldoende kwaliteiten moeten beschikken om de wedstrijd in overtime te beslissen? Dat de Apeldoorners gelijk de eerste twee punten wonnen was lekker voor de ploeg. De thuisploeg kwam echter terug en voor het eerst op voorsprong (5-4), maar twee killblocks van Helland-Hansen en veel servicedruk van Verschuren zorgden toch weer voor de ommekeer (5-8). Nadat het verschil was opgelopen tot vier punten ging de arbitrage gruwelijk in de fout. In plaats van 6-11 werd het 7-10 omdat de leidsmannen ten onrechte een Zwolse aanval met een punt beloonden terwijl toch duidelijk zichtbaar was dat Blom de bal wist te spelen zonder dat deze de grond raakte. Gelukkig liet Draisma Dynamo zich hierdoor niet te veel afleiden en vond het de concentratie snel weer terug. Manenschijn smashte de 7-11 en blokte de 7-12 binnen, een schier onoverbrugbaar verschil. Zwolle probeerde met een time-out de Apeldoorners nog even uit hun ritme te halen en scoorde nog één punt (8-13) alvorens Blom met een harde smash voor het vierde Apeldoornse wedstrijdpunt zorgde. Van dorsten was degene die uiteindelijk de trekker mocht overhalen: zijn opslag werd slecht verwerkt door de Zwolse verdediging en ketste het veld uit: 8-15. Daarmee was de overwinning gered maar waren de gezichten toch zuur door het onverwachte en onnodige puntverlies.

Na de wedstrijd werd er door de spelers onderling en door de coachingstaf direct al geanalyseerd waar het was fout gegaan, hoe dit had kunnen gebeuren, en vooral hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. Hopelijk vindt men hierop snel de antwoorden, want de eerstvolgende wedstrijd is gelijk een hele lastige. Volgende week zaterdag komt directe concurrent Orion naar Omnisport. De Doetinchemmers wonnen zaterdagavond relatief gemakkelijk met 0-3 van Inter Rijswijk en staan daardoor één punt boven Draisma Dynamo op plek 2. Bovendien heeft Orion nog een wedstrijd minder gespeeld.

We hopen aanstaande zaterdag op een vol Omnisport bij een - op voorhand - topwedstrijd. Extra pikant is het duel omdat de Achterhoekers sinds dit seizoen onder leiding staan van Apeldoorner en oud-Dynamo trainer/coach Redbad Strikwerda, en dat Orion twee oud-Dynamospelers in z’n midden heeft: spelverdeler Freek de Weijer en middenman Maikel van Zeist. De wedstrijd begint op het vertrouwde tijdstip van 20.00 uur en wordt ’s middags (aanvang 16.30 uur) voorafgegaan door een wedstrijd van het eerste vrouwenteam van Dynamo.

(Bron: Draisma Dynamo)