beeld:

DIO/B gaat alleen aan kop

ma 24 okt 2022 23:31
Door: Reinier de Boer

DIO/B won ook haar vijfde wedstrijd en passeerde Sudosa-Desto op de ranglijst en gaat alleen aan kop. DIO/B versloeg VoCASA 2 met 3-1. Keistad blijft in het liezog van de top twee door een 3-1 zege op Orion 2. Olhaco verraste door sinds tijden van Hengelo te winnen. Dynamo 2 herstelde zich van de moeizame start en won met 3-0 van Reflex. Prima Donna Kaas/Huizen 2 verloor haar derde wedstrijd van het seizoen bij Madjoe.

DIO/B-VoCASA 2
Er staat momenteel geen maat op DIO/B, want ook de vijfde wedstrijd op rij werd gewonnen. Hekkensluiter VoCASA 2 werd met 3-1 verslagen via 25-18, 21-25, 25-13 en 25-10. ,,We begonnen voor de verandering weer eens wat slap aan de wedstrijd, moesten erg ons best doen om daarna de boel recht te trekken,” zegt DIO-speler Edwin ten Kate. ,,Uiteindelijk winnen we de eerste set zonder echt briljant te spelen nog relatief makkelijk met 25-18. De tweede set kakten we weer wat in, we leverden te weinig servicedruk en maakten zelf te veel onnodige fouten. Daartegenover stond VoCASA met volle overgave te serveren en aan te vallen. 21-25 was het gevolg. Gelukkig pakken we het vervolgens onder aanvoering van een goed spelende Nico Hoekstra wel weer goed op in de 3e set. Met veel servicedruk van onze kant door meerdere spelers en veel fouten aan de kant van VoCASA konden we de wedstrijd makkelijk naar ons toetrekken met 25-13 en 25-10. Voor het thuispubliek was het misschien deze keer niet zo spannend en leuk misschien, maar toch zat de tribune weer goed vol en maakte de 'harde kern' weer veel lawaai! We hebben er weer van genoten in elk geval.” Edwin ten Kate vindt het nog veel te vroeg over een eventuele titel te spreken. ,,Bovenaan staan in de Topdivisie is natuurlijk heel leuk, maar met pas vijf gespeelde wedstrijden kan je er eigenlijk nog niet zoveel van zeggen, zeker omdat we vier van de vijf wedstrijden tegen de onderste ploegen hebben gespeeld. Natuurlijk moet je die ook altijd nog maar winnen en dat hebben we gedaan. In december kunnen we de balans wel wat beter op maken en tot nu toe kunnen we in elk geval zeggen dat we het TOP doen.”

Keistad-Orion 2
Keistad leverde een knappe prestatie door het sterke Orion 2 met 3-1 te verslaan via 26-24, 25-18, 27-29 en 25-19.  Keistad moest het zonder Lars Lorsheid, Rufus Velhorst en Bob ten Haaken doen. Bob was donderdag opnieuw door de enkel gegaan. ,,We stonden voor een lastige klus, want Orion 2 heeft een goede ploeg en wedstrijden uit het verleden waren vaak lastig voor ons,” zegt Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde. ,,Dat bleek ook wel, want de eerste set was gelijk heel dicht bij elkaar met een hoofdrol voor de scheidsrechter en dat is meestal geen goed teken. Tumultueuze netbal/fout gecombineerd met twee keer spelen werd in het nadeel van Keistad beoordeeld en zorgde er voor dat het eerste setpunt niet werd benut.” Toch trok Keistad de eerste set naar zich toe door twee fouten van Orion 2.
Robert Jan speelde door de afwezigheid van Bob en Lars op de passer/loper positie en begon beter te draaien. ,,De noeste arbeid op de maandagen betaalde zich uit, want passend bleef deze diagonaal keurig overeind. De stabiele pass zorgde ervoor dat Djim Baas zijn aanvallen steeds weer tot scoren bracht. De tweede set was Keistad dan ook continu de bovenliggende partij en werd met ruime cijfers gewonnen.” Orion 2 gooide in de derde set de boel om en daar kende Keistad moeite mee. Tot aan de 20 punten hadden de gasten een ruime voorsprong. Keistad kon toch weer dichtbij komen, maar de spannende eindstrijd viel via 27-29 in het voordeel van de Doetinchemmers uit. ,,De vierde set was een kopie van de tweede set en werd eenvoudig door Keistad gewonnen via 25-19.

Dynamo 2-Reflex
Dynamo herstelde zich van de moeizame start door een vrij duidelijke zege op Reflex. Dynamo won met 3-0 via 25-13, 25-14 en 25-21. Dynamo-trainer Justin Sombroek sprak van een redelijk eenvoudige wedstrijd. ,,Reflex speelde zonder een libero. Hierdoor hadden ze veel moeite in de pass. Ook maakte Reflex veel servefouten, hierdoor zijn wij niet in de problemen gekomen. In de 3e set verslapten wij in onze concentratie, tot halverwege deze set bleef het gelijk opgaan.” Reflex verloor door deze nederlaag voor de derde keer op rij. ,,We zitten op zich niet in een moeilijke periode, we krijgen nu een aantal goede tegenstanders achter elkaar,” zegt Reflex-trainer Erik Huisken. ,,De wedstrijd tegen Dynamo 2 was nooit een wedstrijd. Dat het lastig zou worden om punten te pakken, wisten we van tevoren. Helaas speelden we zonder overtuiging, geen bravoure. We hadden veel te weinig servicedruk om Dynamo bij het net weg te houden en dan kunnen ze hun snelle aanvalsspel uitstekend spelen. Ondanks dat wij heel behoorlijk stonden te passen, hadden we zelf veel te veel moeite om de ballen op de grond te krijgen. Dit was duidelijk onze minste wedstrijd tot nu toe. Dat de tegenstander beter is, is geen probleem, maar we moeten er wel voor vechten en voor durven te spelen. Dat hebben we niet laten zien en daardoor was het eigenlijk een verloren middag.”

Olhaco-Webton/Hengelo
Olhaco zorgde voor een daverende verrassing door Webton/Hengelo voor het eerst sinds mensenheugenis een nederlaag toe te dienen. De ploeg van trainer Xander Arling, Paul de Vries en Sander Klok won in een spectaculaire en spannende wedstrijd met 3-1 via 25-23, 25-21, 22-25 en 29-27. Arling genoot van de drie punten en het enthousiasme van zijn ploeg. ,,Het plezier spat van de ploeg af en dat is mooi om te zien. We hebben Hengelo goed geanalyseerd en daar hebben de spelers in het veld goed gebruik van gemaakt. Hengelo is een sterke ploeg, maar deze wedstrijd waren zij niet op hun best. Dit zijn mooie punten.” De spanning was groot in de eerste set, want beide ploegen maakten elkaar zeer weinig. Na 23-23 scoorden Rens Meijer en Jelbert Jongsma twee hele belangrijke punten. In de tweede set speelde Olhaco sterk en bracht veel servicedruk, waar Hengelo de nodige moeite mee had. Alex Dijkstra ontpopte zich als de absolute uitblinker, want hij was nauwelijks af te stoppen door het blok van Hengelo en maakte de meeste punten voor Olhaco. Olhaco won de tweede set overtuigend met 25-21, waardoor een punt al binnen was. In de derde set zakte Olhaco weg en Webton/Hengelo profiteerde bekwaam en won de derde set met 22-25. In de vierde set was de spanning te snijden. De gehele set ging de strijd gelijk op. Na 22-22 genoten de toeschouwers van een zinderende slotfase in een geweldige ambiance. Olhaco vergat matchpunten bij 24-23, 25-24 en 27-26 te verzilveren. Bij 27-27 serveerde Hengelo fout, waarna invaller Thijs van Noorden het beslissende punt binnen sloeg, waarna het feest losbarstte in een uitgelaten sporthal Trasselt. De laatste tien jaar had Olhaco niet van Hengelo gewonnen.
Webton/Hengelo-trainer Rinke Olthof vond dat zijn ploeg even een gepaste pas op de plaats moet maken. ,,Ten eerste de felicitaties aan Olhaco, zij bleven gedurfd en vrijuit spelen en daar werden ze dan ook terecht voor beloond,” zegt hij. ,,Gezien de ontwikkelingen afgelopen weken, had ik gedacht dat we iets verder in het proces zouden zitten. Het resultaat paste bij onze prestatie. Als we in staat zijn om, wanneer het bij ons niet loopt zoals we willen, wel de focus te houden op de zaken die wel lukken, dan kunnen we in een wedstrijd zoals tegen Olhaco wel aanspraak maken om meer sets/de wedstrijd te winnen. Voor nu een gepaste pas op de plaats en weer hard blijven werken om het weer beter te doen.”

Madjoe-Prima Donna Kaas/Huizen 2
Madjoe boekte een 3-1 zege op nieuwkomer Prima Donna Kaas/Huizen 2 via 25-16, 24-26, 25-19 en 25-18. ,,Een wedstrijd waar we even moesten zoeken naar het juiste niveau,” vond Madjoe-trainer Allard Jongsma. ,,Door wat lichte blessures konden we niet alle spelers volledig inzetten. Natuurlijk wisten we vooraf dat de tegenstander nog geen punten gehaald had en dat schept ook bepaalde verwachtingen voor het resultaat. De eerste en tweede set worstelden wij zelf nog wat met die verwachting. Daardoor begonnen we de beide sets niet goed genoeg. Uiteindelijk wisten we de juiste mentaliteit en werklust in het spel te leggen en bleken we ook met de beperkingen de betere in deze wedstrijd.”
Huizen-aanvoerder Dirk Zegwaard hield gemengde gevoelens over aan het duel met Madjoe. ,,Ja, wij gingen uit Enkhuizen weg met een dubbel gevoel,” zegt hij. ,,Aan de ene kant waren we blij met onze eerste setwinst en het niveau wat we als team hebben laten zien. De tweede set wisten we op pure wilskracht over de streep te trekken, dat is iets waar we best tevreden over mogen zijn. Aan de andere kant gingen we weg met een gevoel alsof er meer in had gezeten. Het voelde alsof we onszelf hadden bestolen van het mee naar huis nemen van onze eerste punten. Helaas bleek het daar nog te vroeg voor te zijn. Al is de stijgende lijn zeker daar, het servicegeweld en het sterke blokkeerwerk was nog net te veel voor ons. Volgens mij hebben we het publiek een mooie wedstrijd bezorgt. We kijken uit naar de return!”