ma 17 okt 2022 23:23
Door: Reinier de Boer

Het sterk gewijzigde DIO/B met veel teruggehaalde routiniers blijft maar winnen. Ook het vierde duel bij Prima Donna Kaas/Huizen 2 werd gewonnen, waardoor de Bedummers theoretisch aan kop gaan. Sudosa-Desto blijft koploper na de zege op Madjoe. Olhaco behaalde de eerste zege van het seizoen tegen hekkensluiter EVV.

Prima Donna Kaas/Huizen 2-DIO/B
DIO/B won ook haar vierde duel van deze nog prille competitie. Bij nieuwkomer Prima Donna Kaas/Huizen 2 won DIO/B met 0-3 via 19-25, 11-25 en 18-25. Volgens DIO-speler Edwin ten Kate werd het onverwacht een gemakkelijk middagje in Huizen. ,,Van tevoren hadden we een lastig potje verwacht, maar dat bleek niet zo te zijn,” zegt de spelverdeler. ,,Bij ons was Gerben Geertsma afwezig in verband met ziekte. In de eerste set kwamen de pdk'ers nog goed uit de startblokken, maar na de tien puntengrens konden we langzaam weglopen met wat servicedruk en blokpunten. Daarbij lag de servicepass van ons over de hele wedstrijd prima. Na de eerste set was de 2e set een hele snelle. Daar kwamen zij er eigenlijk niet aan te pas. Goede servicedruk van o.a. Martijn Voogd en veel blokkeerwerk van o.a. Jochem vd Veen.  In de 3e set konden we vrij eenvoudig de voorsprong weer vinden en dit 'zakelijk' uitspelen. Uiteindelijk een makkelijk middagje in Huizen.”
Aanvoerder Dirk Zegwaard van Prima Donna Kaas/Huizen 2 rekende ook op een hele moeilijke wedstrijd. ,,We wisten dat het een zware wedstrijd ging worden tegen DIO/Bedum,” zegt hij. ,,Het is een geroutineerde ploeg die gebrek aan hoogte op sommige plekken goed maakt met handigheid en tempo over de volle breedte. Wij hadden onszelf dan ook de opdracht gegeven om ons eigen spelletje te spelen en er volle bak in te gaan. Dan zouden we wel zien wat het resultaat zou worden. De eerste en derde set hebben we dat redelijk gedaan, met een flinke uitglijder in de tweede. Waar DIO ons aardig onder druk wist te zetten met de service, lukte het ons niet om hun passlijn te doen wankelen. Dit had als gevolg dat onze blokkering het zwaar kreeg, waar de ervaren aanvallers aan de overkant handig gebruik van konden maken. Het proberen op te lossen mocht niet baten. DIO/Bedum was te sterk. Onze jonge ploeg heeft duidelijk nog te weinig ervaring om tegen dit soort teams op te boksen, maar met elke wedstrijd hopen we als team beter in het seizoen te komen.”

Sudosa-Desto-Madjoe
Koploper Sudosa-Desto kende niet zoveel moeite met Madjoe, dat vorige week veel indruk maakte. De ploeg van trainer Noordijk won met 3-0 via 25-23, 25-18 en 25-18. Madjoe-trainer Allard Jongsma was ondanks de 3-0 nederlaag niet geheel ontevreden. ,,De eerste set ging gewoon lang gelijk op met aan beide kanten goed volleybal. Helaas voor ons was Sudosa-Desto net eerder bij de 25. De tweede set hadden we een moeizame start die nog eens versterkt werd door een serveserie van Sudosa-Desto waar wij geen antwoord op konden vinden. Dat betekende al vroeg in de set een achterstand van zeven punten. Die achterstand stond aan het eind van de set nog steeds op het scorebord. Tot slot was in de derde set het geloof in eigen kansen weg. Dat leidde in de start van de set tot te makkelijk en afwachtend spel aan onze kant. Uiteindelijk kwam het besef dat we op deze manier niet van het veld wilden gaan en werd er opnieuw strijd geleverd.”

VoCASA 2-Dynamo 2
Regerend kampioen Dynamo 2 boekte haar eerste zege van het seizoen. Bij VoCASA 2, dat ook nog op de eerste punten wachtte, won de ploeg van trainer Justin Sombroek met 0-3 via 17-25, 19-25 en 19-25. ,,In de eerste set wisten we direct een aantal punten voorsprong te pakken,” kijkt Sombroek terug. ,,Dit hielden we vol tot het einde van de set. In de 2e en 3e set wisten we deze voorsprong niet direct aan het begin van de set te pakken. Hierdoor ging het in deze sets tot halverwege de set gelijk op. Doordat wij de punten op de belangrijke momenten wisten te verzilveren zijn we uiteindelijk niet in de problemen gekomen. Omdat we nog maar één wedstrijd gespeeld hadden, zie je dat we nog wat ritme missen. Hopelijk gaat dit in de komende weken steeds meer komen.”

Reflex-Keistad
Reflex leed na twee zeges de tweede nederlaag op rij. Keistad was met 0-3 te sterk via 20-25, 17-25 en 21-25. Reflex-trainer Erik Huisken moest na afloop erkennen dat Keistad deze wedstrijd de betere ploeg was. ,,Er ging niet zoveel mis bij ons, maar Keistad is gewoon beter,” zegt hij. ,,Keistad heeft een prima ploeg en heeft de boel goed voor elkaar. Wij konden bij vlagen heel leuk meespelen, maar er was heel weinig ruimte voor fouten. Wij zijn nog niet zover dat we de foutenlast zo laag kunnen houden. Dus dan sta je voor je gevoel prima te spelen, maar aan het einde van de set kom je toch steeds een aantal punten te kort. Verder genoeg goede dingen gezien waar we mee verder kunnen en genoeg dingen waar we weer hard mee aan de slag gaan. Zaterdag wacht met Dynamo 2 weer een sterke tegenstander.”
Keistad ging de wedstrijd gefocust en fanatiek in, want Reflex is altijd een lastige tegenstander voor Keistad gebleken. ,,Het is maar zelden voorgekomen dat we in Kampen met de winst naar huis konden,” zegt Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde. ,,De wedstrijd werd wat slapjes afgetrapt. Veel servicefouten bij ons zorgden ervoor dat het gelijk op ging tot de helft van de set, terwijl wij in de rally juist de overhand hadden. Daarna liepen we uit naar 20-25.” Het sterk gewijzigde Reflex had in de tweede set veel moeite de bal op de grond bij Keistad te krijgen. ,,Door een strakke blokkering en ijzersterke verdediging van libero Tobias werden veel aanvallen weer de lucht in gebracht, voor zover het lage plafond het toeliet. Het was duidelijk dat Reflex weinig in te brengen had deze wedstrijd. Dit bood de mogelijkheid om te gaan wisselen. Ook in de derde set hadden we de overhand. Na een slordig begin werd een eindsprint ingezet en door een paar harde ballen van Erik op de pipe en Bob op de buitenkant werd het 21-25. Voor het eerst in tijden vertrokken we met een goed gevoel uit Kampen, na de 0-3 even gevierd te hebben.”

Olhaco-EVV
De vreugde bij Olhaco was groot nadat de eerste overwinning van dit seizoen een feit was. De ploeg van trainer Xander Arling boekte een 3-1 zege op hekkensluiter EVV via 25-15, 18-25, 25-22 en 25-16. Door de overwinning steeg Olhaco naar de negende plaats en is het van de hatelijke nul af. Olhaco-trainer Xander Arling was uiteraard blij met de eerste winstpartij na twee nederlagen. ,,Complimenten voor mijn ploeg,” zegt hij. ,,In de eerste set speelden we door middel van een hoge servicedruk erg goed. Daarnaast vond ik ons aanvallend ook sterker. Toch maakten we te veel servicefouten, maar dat is inherent aan een hoge servicedruk. In de tweede set nam onze servicedruk af en zakten we te ver weg. Dan vind ik het des te knapper dat we het in de derde set weer oppakten. Ik ben super tevreden en vond het mooi te ervaren dat het publiek zeer enthousiast was.” EVV-trainer Henoch Snuif, die voor het eerst als hoofdtrainer actief is, vond het een teleurstellende nederlaag voor zijn ploeg. ,,Ik vond het een zure nederlaag. Het was eigenlijk een potje serveren. In de eerste set hadden we veel moeite met hun service. In de tweede set werd dat minder en dan winnen we de set. In de vierde set waren we kansloos. Al met al was het een teleurstellend potje, dat bepaald werd door de service. Als er kansen waren, maakten we die niet af. We wisten dat we een lastige seizoenstart zouden krijgen, maar de eerste twee wedstrijden hebben we goed gespeeld.”

Webton/Hengelo-Orion 2
Webton/Hengelo heeft na twee nipte nederlagen de smaak te pakken en boekte haar tweede overwinning op rij. Tegen het goed gestarte Orion 2 won de ploeg van Rinke Olthof met 3-1 via 25-22, 15-25, 25-21 en 25-17. Webton/Hengelo staat daardoor op een vierde plaats.