facebook pixel BCE-analyse; PDK en SSS winnen thrillers, droomstart voor Orion - Volleybalkrant
beeld: Hans van Dijk

BCE-analyse; PDK en SSS winnen thrillers, droomstart voor Orion

Vandaag 13:08
Door: Redactie Volleybalkrant.nl

We hebben een zeer interessante speelronde van de BetCity Eredivisie Mannen achter de rug. De kraker tussen Dynamo en PDK Huizen kende de meeste sensatie, terwijl de 3-0 winst van Orion Stars op Nova Tech Lycurgus er qua resultaat toch wel bovenuit stak. Een droomstart van het seizoen dus voor Orion en ze nemen (met een wedstrijd minder) tevens de koppositie over van Simplex/SSS, dat na een lange pot van Sliedrecht wist te winnen. Limax overtuigt nog niet, maar won wel. Maar wat (en wie) viel er nog meer op tijdens de vierde speelronde?!

Draisma Dynamo – Prima Donna Kaas Huizen 2-3 (25-22, 25-18, 22-25, 23-25, 14-16)
Met de cijfers die Draisma Dynamo zaterdag tegen PDK Huizen liet zich win je in de BetCity Eredivisie normaal gesproken; 53% aanval, 7 aces (tegenover 16 foutservices) en slechts 6 directe aanvalsfouten. Maar niets was minder waar. Dat kwam o.a. omdat Dynamo de tweede set bijna perfect speelde, maar ook door een geweldige wederopstanding van Prima Donna Kaas Huizen.

Na de gewonnen eerste doorgang leek Draisma Dynamo na twee sets een makkelijke avond te beleven. Ondanks een aantal mooie killblocks van o.a. Arjan Westra en Hendrik Dusterwald voor PDK in de eerste set controleerde Dynamo de wedstrijd. Vooral in set twee was er geen beginnen aan voor Prima Donna Kaas, want met 2 aces, 4 killblocks en 67% in aanval (zonder fouten) grensde de ploeg van Redbad Strikwerda aan de ‘perfecte' set.

Prima Donna Kaas Huizen gaf zich echter niet gewonnen en door o.a. invallers Marlison Kleinmoedig op de diagonaal en Lars Ent op het midden kantelde de wedstrijd. Op 17-17 lag alles nog open, maar PDK vloog via een serie van drie punten naar 17-20. Die serie brak de wedstrijd open; 1-2. In de vierde set was het vertrouwen bij de ploeg van Arno van Solkema helemaal terug en scoorden Shalev Saada en Kleinmoedig er op los. Hugo van Garderen kreeg de aanvalstrein draaiende en met 62% in aanval en 4 killblocks dwongen de bezoekers in het Omnisport een vijfde set af.

Hierin stond Prima Donna Kaas Huizen constant met één punt aan de goede kant van de score en was het vooral Robin van Weerd (24 punten!) die Dynamo dicht bij PDK hield. De emoties liepen hoog op en er viel zelfs rode kaarten. Dynamo kwam maar niet op voorsprong, maar door goed verdedigen had invaller Jordi van Laar (17 jaar!) de kans om Dynamo naar matchpoint te slaan, maar na een geweldige rally belandde zijn moedige aanval net uit. Uiteindelijk was het tweede matchpoint voor PDK raak, via een ace van Arjan Westra.

Ook Rik van Solkema speelde een uitstekend tweede deel van de wedstrijd en werd topscorer (19 punten) van PDK Huizen, gevolgd door een zeer efficiënte Saada (17 punten, 62% aanval) en Kleinmoedig (17 punten, 75% aanval). De hoofdaanvallers van Dynamo valt niks te verwijten, maar vooral de laatste twee sets had Strikwerda geen antwoord op de aanvallende kunsten van de bezoekers uit Huizen.

Sliedrecht Sport – Simplex/SSS (25-23, 21-25, 31-29, 23-25, 12-15)
Sliedrecht Sport lijkt geleerd te hebben een wedstrijd fel in te gaan en begon flitsend. Het was Jacob Krijnsen (4 killblocks in slechts 3 sets) die de pipe-aanval en daarmee de comeback van SSS in de eerste set een halt toe riep. De time-out van Martijn van Goeverden op het tweede setpunt pakte goed uit, want op 24-23 serveerde SSS-er Inocente in het net.

In set twee liet SSS de fouten achterwegen en was het invaller Jesse Hanemaaijer (vervanger voor Inocente) die met o.a. een prachtige ace op de lijn boven de 20 het verschil maakte; 1-1. In de uiterst spannende derde set werd het verschil gemaakt door de Sliedrechtse service. In de zinderende slotfase was er een hoofdrol voor libero Mart de Groot (die o.a. letterlijk de tribune in dook) die de klappen opving en zijn team de kans gaf om de set te winnen. Na setpunten over en week was het diagonaalspeler Tom van Reeuwijk (in totaal goed voor 13 punten) die met twee aces voor de 31-29 zorgde; 2-1.

Het vechtende Sliedrecht deed ook in set vier niet onder, maar de aanvallende kwaliteiten van SSS, onder leiding van Bram Berger (25 punten) en Stijn de Ruijter (24 punten) brachten samen met de Barneveldse blokkering (6 killblocks in set vier) het de stand gelijk; 2-2. Punt van de set was de geweldige redding van SSS-er Maarten Bartels in het achterveld die voor de 22-24 zorgde.

Ondanks de vermoeidheid lieten beide partijen in de vijfde set uitstekende cijfers zien, maar kwam de genadeklap voor Sliedrecht door de serie van Bartels. SSS ging via 12-15 met de winst aan de haal. De 22 punten van Youri Ebbelaar waren helaas niet genoeg voor de thuisploeg.

Scherp in Packaging ZVH – Numidia VC Limax 1-3 (21-25, 25-20, 17-25, 27-29)
Als Scherp in Packaging ZVH het voor elkaar krijgt om aanvallend efficiënter te worden dan kan het letterlijk met elke ploeg mee-volleyballen. Afgelopen zaterdag waren de cijfers serverend en blokkerend gelijk aan Numidia VC Limax en leverde zelfs een betere servicepass af. Maar het grote verschil zit hem in de aanval (54% tegenover 40% van ZVH), waarmee de bezoekers uit Limburg op het juiste moment toesloegen.

Mede door dit goede serveren en blokkeren speelde ZVH uitstekend mee met Limax. Limax kende een geweldige openingsset (71% aanval), maar kreeg vanaf set twee moeite met de thuisploeg. Het was de servicewissel Vincent van der Kraats die halverwege de tweede doorgang drie bommen afvuurde en ZVH voor het eerst op voorsprong zette. Ook de geweldig spelende Benjamin Parkinson bracht Limax passend in de problemen en zorgde later met één van zijn vele killblocks voor winst in de tweede set.

In set drie bleef de thuisploeg dichtbij, maar op een stand van 15-17 kreeg ZVH te maken met een geweldige serviceserie Gilbert Jackson. Door o.a. 4 aces op rij deed hij de thuisploeg in set drie de das om. Buiten deze serie om deed ZVH echter niks onder en in set vier was coach Galimberti genoodzaakt op 16-12 zijn startende spelverdeler Joris Berkhout te wisselen met Markus Held. Op 18-12 leek er geen vuiltje aan de lucht, maar toch knokte Limax zich te terug. Pass/loper Melgarejo werkte het matchpoint weg en zijn collega Jackson scoorde op de belangrijke momenten zijn ballen. ZVH kon het niet afmaken en zo was het Limax die alsnog aan de haal ging met de drie punten.

Een gemiste kans voor ZVH nadat zaterdag de prestatie van de vorige wedstrijd tegen PDK een mooi vervolg werd gegeven. Limax mag de overwinning danken aan haar pass/lopers Melgarejo (21 punten met 71% aanval) en Jackson (18 punten). Yvo Lunsing (vorig jaar de beste man bij ZVH) zat aan de kant van Limax niet bij de selectie omdat hij vorige week in het Challenge Cup-duel door zijn enkel is gegaan. Topscorer bij ZVH was wederom middenblokkeerder Benjamin Parkinson, die goed naar zijn broer Michaël heeft gekeken. Hij eindigde de wedstrijd met 14 punten, waarvan 7 killblocks. Ook de basisplaats van de nog maar 17-jarige Tom Sonneville als spelverdeler was opvallend. Hij kreeg voor het eerst een kans en liet al meteen mooie dingen zien. Genoeg talent dus in de BetCity Eredivisie!

Orion Stars – Nova Tech Lycurgus 3-0 (25-19, 25-22, 25-21)
Wat de mooiste en spannendste wedstrijd van het weekend moest worden werd de meest eentonige partij van alle vier. Orion Stars liet er geen twijfel over mogelijk en laat nogmaals zien in uitstekende vorm te steken. Ondanks hun zware programma met o.a. Champions Leaguewedstrijden lijkt de selectie fit (ook Beau Wortelboer maakte zijn rentree) en liet Orion Nova Tech Lycurgus (dat vorig weekend niet in actie kwam) er niet aan te pas komen.

Wedstrijdritme speelt hier natuurlijk een factor. Orion Stars heeft namelijk vier wedstrijden meer gespeeld en lijkt al vroeg in het seizoen een geoliede machine. Nova Tech Lyurgus daarentegen kende een zeer goede voorbereiding en pakte in de eerste twee wedstrijden de volle punten, maar zaterdag werd het afgebluft. Slecht speelde Lycurgus zeker niet, maar Orion deed gewoon alles beter. Met Maksim Shkredau als hoofdrolspeler (17 punten met 82% aanval) was de bijna foutloze openingsset van Orion een vroeg signaal dat er in de SaZa Topsporthal weinig te halen viel.

Met Abraham en Koops die stabiel speelden waren naast Shkredau ook middenblokkeerders Jannes van der Ham en Matthijs Apune (70% aanval) weer zeer sterk. Daarnaast beschikt Orion Stars over de beste libero van de BetCity Eredivisie in de vorm van Edvin Svärd
Aan de kant van Nova Tech Lycurgus lukte het spelverdeler Planinsic niet om zijn spelers in de wedstrijd te krijgen. Positief was de invalbeurt van Martijn Brilhuis (55% aanval) op de plek van Stijn van Schie. De volgende uitwedstrijd voor Nova Tech Lycurgus uit bij SSS zal een cruciale wedstrijd worden en is al vroeg in het seizoen een must win voor de Groningers. Trainer/coach Mark Lebedew hoopt ook binnenkort weer een beroep te kunnen doen op Auke van de Kamp, die een terugval kent van long-covid en al drie weken niet beschikbaar is.