Copyright © 2024 Volleybalkrant.
Artwork by the Media Artists. All rights reserved.
Avital Selinger is vanaf heden niet meer de bondscoach van het Nederlands damesteam. Selinger had een contract bij de Nederlandse volleybalbond t/m het einde van het WK. Dat contract is nu uitgediend en Selinger heeft besloten om aan deze periode geen vervolg te geven. Wel blijft hij actief als opleider op Papendal.
Twee jaar geleden werd Avital Selinger voor de tweede maal aangesteld als bondscoach van de Volleybaldames. In die periode van zeven jaar won hij met het Nederlands team onder meer goud op de World Grand Prix, de voorloper van de Volleyball Nations League. Iets minder dan tien jaar later werd Selinger opnieuw aangesteld als bondscoach met het grote doel om goed te presteren op het WK in eigen land.
Opnieuw bouwen
Het halfjaar voor de aanstelling van Selinger in 2020 lukte het Nederland niet om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen, toen nog onder leiding van de Italiaanse coach Giovanni Caprara. Na de mislukte kwalificatie en een tijd zonder interlands, vanwege de pandemie, kon Selinger in 2021 pas echt aan de slag met het Nederlands team. In dat jaar speelde de Nederlandse selectie onder meer de Volleyball Nations League en het Europees Kampioenschap, waarbij het vierde eindigde achter Italië, Servië en Turkije.
Een groot aantal ervaren speelsters besloten in deze tweejarige periode met Selinger als bondscoach om zich niet meer beschikbaar te stellen voor Oranje. Lonneke Sloetjes had eerder al de keuze gemaakt te stoppen met topvolleybal, maar het afgelopen jaar maakten ook Robin de Kruijf, Yvon Beliën en Maret Grothues bekend dat zij niet meer uit zouden komen voor het Nederlands team. Selinger, die tegelijkertijd op Papendal het Team 22 onder zijn hoede had, mocht een team bouwen met een nieuwe lichting van Nederlandse talenten.
Mislukt WK
Met het Team 22 wilden Selinger en de Nederlandse volleybalbond de kans bieden aan talenten om een plekje in de WK-selectie te veroveren. Een aantal van hen, waaronder Elles Dambrink en Fleur Savelkoel, lukte dat. Uiteindelijk zou het team bestaan uit een mix van jonge talenten, maar ook nog steeds met ervaren speelsters als Anne Buijs, Myrthe Schoot, Laura Dijkema en Celeste Plak. Speelsters en staf gaven zelf aan dat de kwartfinales minimaal bereikt moesten worden om het WK te laten slagen. Ondanks het uitstekend georganiseerde WK, met veel toeschouwers en telkens een fantastische sfeer, bleef Nederland ver weg van haar eigen doelstelling. Na een verrassende nederlaag tegen België en kansloze verliespartijen tegen toplanden als Brazilië, Italië en Japan werd Nederland vroegtijdig uitgeschakeld.
De teleurstelling overheerste bij de selectie, waarbij meerdere speelsters ook benoemden dat ze het gevoel hadden dat het echte topniveau van het Nederlands team gedurende het WK nooit echt gehaald werd. Nederland zakte door dit resultaat ook op de wereldranglijst. Daarop staat het nu twaalfde en zal het nog flink wat werk moeten verrichten om plaatsing voor de Olympische Spelen over twee jaar af te dwingen.
Genoeg geweest
Op de website van de bond reageert Selinger als volgt op zijn afscheid bij de Volleybaldames: "De uitdaging die ik eind 2020 met het team en de staf ben aangegaan was groot, en ik heb ervan genoten. Het fundament voor de lange termijn is gelegd, en ik keer terug naar de opleiding. Het is belangrijk voor de continuïteit van het vrouwenteam dat we blijven investeren in het opleiden van nieuwe speelsters. De opdracht die ik heb gekregen liep tot en met het WK, en voor mij is het nu genoeg geweest.”
Je reactie is opgeslagen.
Plaats een reactie
reacties: