facebook pixel Apollo 8 kampioen van eerste seizoenshelft in Topdivisie (V) - Volleybalkrant
beeld:

Apollo 8 kampioen van eerste seizoenshelft in Topdivisie (V)

zo 17 dec 2017 22:13
Door: Magrietha Top

In de topdivisie bij de vrouwen deed koploper Apollo 8 duidelijk wat het moest doen, namelijk winnen. En dat deden ze ook met hele ruime cijfers, VCN kwam er niet aan te pas. Ook runner-up Veracles deed goede zaken, al hadden ze behoorlijk meer moeite met hun tegenstander. Orion was duidelijk niet naar Groningen gekomen om zich zomaar puntloos weer huiswaarts te laten sturen, maar na vier sets was dit uiteindelijk toch het resultaat. Donitas hield slechts één punt over aan de wedstrijd tegen VV Utrecht, wat dus betekent dat de dames uit de Domstad over de langste adem beschikten en twee punten konden bijschrijven. US won met 3-1 van Sneek 2 en PDK behaalde een belangrijke overwinning op Taurus. Alterno 2 en Dynamo konden alvast genieten van de kerstvakantie.

De laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft was er voor Apollo 8 zeker eentje die vertrouwen geeft voor het tweede gedeelte. In eigen huis werd met verrassend ruime cijfers gewonnen van VCN. Setstanden 25-14, 25-18, 25-17. Het spel van Apollo 8 is gedurende de eerste helft steeds stabieler geworden. Het team beschikt over kwalitatief goede speelsters, maar opereert als team minstens zo sterk. En die combinatie maakt dat je dan na 11 gespeelde wedstrijden trotse koploper bent. Of zoals de dames het zelf omschrijven: “Als periodekampioen aan de kerstkalkoen!”

Veracles mocht thuis in de eigen hal aantreden tegen Orion. En thuis blijkt Veracles vooralsnog een heel moeilijk te kloppen ploeg, niet in de minste plaats omdat het publiek altijd voor een waar feest zorgt. Maar blijkbaar hadden de dames van Orion zich daar goed op ingesteld, want ze verkochten de huid heel erg duur. Echter, Veracles was niet van plan de hoofdprijs te betalen en dus ging de overwinning na een enerverende wedstrijd toch naar de thuisploeg. Na een voortvarend begin van Veracles wist Orion het initiatief over te nemen en de eerste set met uiterste krachtinspanning binnen te slepen. Spelverdeelster Baas zette haar team tijdens de setwissel echter even helemaal op scherp en dat hielp. Met name diagonaal Schreurs scoorde er lustig op los. In de derde en vierde set was het verschil minimaal, maar het thuispubliek gaf Veracles net dat duwtje in de rug wat nodig was om twee keer met minimaal verschil de set binnen te slepen. Zo blijft Veracles keurig bivakeren op plek 2 en gaat Orion de winsterstop in op plek 8.

VV Utrecht schoot werkelijk uit de startblokken in de wedstrijd tegen Donitas. De bezoekers hadden met name geen antwoord op de krachtige aanvallen van passer/loper Priem. Ook op het midden was VV Utrecht de betere ploeg, vooral door knap blokkerend en aanvallend werk van Oostenbrink. De set was een prooi voor VV Utrecht met 25-14. Maar Donitas herstelde zich knap in de tweede set. Er kwam meer spelvreugde in de ploeg en diagonaal Overtoom maakte aanvallend mooie punten. Dit zorgde ervoor dat bij 25-18 voor Donitas de wedstrijd weer in evenwicht was. VV Utrecht had echter serverend nog wat over en dat bracht de passlinie van Donitas behoorlijk aan het wankelen. Passer/lopers Miedema en Jansen werden bestookt met strakke floatserves en dat leverde een prima rendement op. In de eigen side-out scoorde VV Utrecht relatief makkelijk haar ballen, de aanvallers werden prima op maat bediend door regisseuse Verdonck. VV Utrecht won de set dan ook ruim met 25-18. Maar Donitas liet zich niet uit het veld slaan en wist in de vierde set meer vat te krijgen op de middenaanval van VV Utrecht. Daardoor kwamen ze vaak zelf beter in de rally en dat maakte het scoren makkelijker. Er moest een vijfde set gespeeld worden om de beslissing te brengen. In deze set gebeurde er veel. Van spectaculaire rally’s tot domme fouten en scheidsrechterlijke dwalingen. Donitas begon sterk, maar liet zich de kaas toch nog van het brood eten. VV Utrecht serveerde een ace bij een stand van 14-13 en won daarmee de wedstrijd. Nog even was het onduidelijk om de bal in of uit was, want de scheidsrechter was niet heel duidelijk met de signalen. Bij Utrecht werd er al gezongen en geklapt, bij Donitas vonden ze dat de scheidsrechter het toch echt bij het verkeerde eind had. De man bleef echter bij zijn beslissing en zo kon Donitas terug naar Groningen met één wedstrijdpunt en mocht VV Utrecht feestvieren met twee punten.

US speelde thuis tegen VC Sneek 2. In de eerste set waren de verschillen klein, maar wisten de dames uit Amsterdam de set toch te winnen met 25-23. De tweede set was het verschil groter en dus leek US af te stevenen op een strakke overwinning. Sneek 2 vocht voor wat het waard was en dat leverde setwinst op met 25-20. De wedstrijd kreeg in ieder geval nog een verlenging. Verlenging met één set vond US wel genoeg, de vierde set werd gewonnen met 25-22.

PDK kreeg vorige week behoorlijk aan de broek bij Alterno 2, maar was daarvoor aan een keurige reeks bezig. Tegen Taurus werd weer vervolg gegeven aan die reeks, want er werden weer drie wedstrijdpunten verdiend. De ploeg uit Houten werd met 3-1 verslagen. Het scoreverloop was uiterst interessant te noemen. De eerste twee set waren de ploegen vrijwel in balans en stond het dus ook 1-1. Daarna was het vuur bij Taurus geblust en werd er door PDK niet een, maar twee tandjes bijgeschakeld. Dit resulteerde in setstanden van 25-12 en 25-11. PDK blijft op plek 10, maar heeft de aansluiting gevonden met de middenmoot. Taurus blijft door dit verlies onderaan staan en heeft aan de eerste seizoenshelft slechts een schamele drie wedstrijdpunten overgehouden.