facebook pixel Analyse BCE; Lycurgus verslaat Dynamo, Limax ontsnapt - Volleybalkrant

di 01 okt 2024 11:32
Door: Redactie Volleybalkrant.nl

De eerste echte klap van het seizoen is uitgedeeld door Nova Tech Lycurgus, Simplex/SSS en Orion Stars deden hun zaken en Numidia VC Limax ontsnapte aan een sterk PDK Huizen. Maar wat (en wie) viel er nog meer op tijdens de tweede speelronde van de BetCity Eredivisie Mannen?! Een analyse van speelronde twee.

Draisma Dynamo - Nova Tech Lycurgus 1-3 (25-19, 17-25, 25-27, 21-25)
De volledig Nederlandse ploeg van Redbad Strikwerda ging de eerste topper van het seizoen uitstekend in. In het eigen Omnisport leidde Draisma Dynamo in set één van begin tot eind. In set twee liet Nova Tech Lycurgus echter een bijzonder sterke side-out (71% aanval als team) zien en trokken ze de stand gelijk.

Maar de wedstrijd werd in de derde set beslist. Onder andere door een goede partij van middenblokkeerders Jochem Bloem en Jelle Bosma (beide 10 punten en respectievelijk 80% en 70% in aanval) herpakte Dynamo de controle. 20-14 stond het maar liefst. Ruim genoeg toch, zou je zeggen? “Hatseklatse de set af maken”, waren de woorden van de Apeldoornse commentator op 24-21. Maar toen hij ex-Dynamo speler Gijs van Solkema (die vorig jaar meerdere keren met het shirt van Dynamo sets uit wist te serveren) aan de servicelijn zag aantreden volgde hij met “Ik hou mijn hart vast”. Op zeer knappe wijze serveerde Van Solkema Lycurgus terug naar 24-24. De comeback werd gecompleteerd door knap verdedigend werk van libero Jeffrey Klok en na de eindstand van 25-27 in set drie in het voordeel van Lycurgus bereikte de frustratie in het Apeldoornse kant een hoogtepunt.

De mentale klap was in set vier zichtbaar, waarin Draisma Dynamo niet verder kwam dan 31% aanval en 6 maal fout serveerde. De 16 killblocks van Lycurgus (5 van Boekhoudt en 4 van Zhbankov) springen er na afloop uit, maar het was vooral de gouden servicewissel en de mentale weerbaarheid van de ploeg van Mark Lebedew die voor de overwinning zorgde in deze eerste belangrijke onderlinge confrontatie. Hopelijk kan Lebedew vanaf de volgende wedstrijd ook rekenen op Auke van DE Kamp, herstellende van een corona-besmetting.

Scherp in Packaging ZVH - Simplex/SSS 0-3 (21-25, 18-25, 29-31)
Van kop af aan was Simplex/SSS zaterdagavond in Zevenhuizen de betere ploeg. Alleen begin set twee (op de service van Saimen Hage) en aan het einde van de laatste set kon Scherp in Packaging ZVH de bezoeker pijn doen. Ook al scoorden de Barnevelders niet veel directe aces, de servicedruk speelde ZVH in grote delen van de wedstrijd parten.

Scherp in Packaging ZVH bleef echter knokken tot het laatste moment. Nadat ze de hele set op achterstand stonden draaide onder andere de dubbele wissel de zaken om en sloeg topscorer Benjamin Parkinson zijn ploeg naar setpunt. Maar zowel op 24-23 als 25-24 serveerde ZVH-spelers de bal buiten de lijnen. Vijf wedstrijdpunten van SSS volgden en nogmaals een fout van de ploeg van hoofdcoach Rodin Merx bezorgden SSS in overtime de winst. Niet alleen de ploeg van Paul van der Ven, maar ook de Green Army (de fanclub van SSS) kwam in Zevenhuizen als winnaar van de tribune.

Aan de kant van SSS waren Stijn de Ruijter (14 pnt.) en middenblokkeerder Ludrich Innocente (12 pnt. waaronder 4 killblocks) de belangrijkste spelers. MVP van de ontmoeting was echter Scherp in Packiging ZVH zelf, dat in drie sets in totaal 36 punten aan SSS schonk.

Sliedrecht Sport - Orion Stars 1-3 (17-25, 27-25, 24-26, 16-25)
Trainer/coach Dirk Sparidans van Orion Stars gaf diagonaalspeler Owen Chun, pass/lopers Kevin Saar en Luuk Hoge Bavel zaterdag de kans om zich te laten zien. De eerste set liep in de Basis in Sliedrecht voor Orion vlekkeloos (67% in aanval als team), maar Sliedrecht Sport toonde in tegenstelling tot vorige week dit maal een goede reactie na de verloren openingsset.

De komst van Rick van der Sluis als spelverdeler en sterk blokkerend werk van o.a. Jacob Krijnsen deed Sliedrecht in set twee goed en de thuisploeg ging de hele tweede set aan de leiding. Op 24-23 was de hele spelersgroep en de staf ervan overtuigend het punt en de set gewonnen te hebben, maar de arbitrage zat geen aanraking van de Doetinchemse blokkering. Redder in nood Tim van Adrichem (nota bene speler van Heren 2) zorgde er vanaf de achterlijn echter persoonlijk voor de Sliedrecht alsnog de set won. De twee uitstekende services (waaronder een ace) waren de regerend Nederlands kampioen te veel.

Sliedrecht Sport was zelfs dicht bij het eerste wedstrijdpunt van het seizoen, maar Orion Stars bleef koel. Saar, topscorer (17 pnt.) en naar onze mening man van de wedstrijd, sloeg Orion naar 1-2. In set vier speelden de bezoekers te sterk voor Sliedrecht om voor een verrassing te zorgen. Zoals eerder benoemd was de invalbeurt van spelverdeler Van der Sluis een goede zet en kan ook Jasper Bouter terug kijken op een goede pot.

Numidia VC Limax - Prima Donna Kaas Huizen 2-3 (24-26, 16-25, 25-18, 25-18, 15-8)
Vorige week begonnen de mannen van Limax in Barneveld in de eerste set met een 6-0 achterstand, zondag besloten ze op een stand van 24-20 (!) zes punten achter elkaar weg te geven. Het was namelijk Hendrik Dusterwald dat goed serveerde en opeens klopte bij PDK Huizen alles. Limax kwam vijf keer achter elkaar de eerste rotatie niet door, wat hen de eerste set kostte. De ontlading na de eerste setwinst van het seizoen was groot en ook de meegereisde fans uit Huizen lieten zich horen. In set twee verpulverde PDK Limax en stonden ze in de lastige hal in Limburg opeens met 0-2 voor.

Zoekende naar de juiste opstelling lukte het Limax echter alsnog om het tij te keren. Met serviceseries van de ingevallen Joris Berkhout en Remco van den Elshout werd set drie overtuigend gewonnen en ook in de vierde set kwam PDK er niet aan te pas. In de vijfde set drukte man van de wedstrijd Kian Macknack (20 pnt. met 71% aanval en 4 aces) nog even extra zijn stempel op de wedstrijd door met een uitstekende serviceserie (van 10-7 naar 14-7) de beslissing te brengen.

PDK liet een gedeelte zien waar het toe in staat is, maar zal (vooral in de side-out) veel constanter moeten worden. De meest opvallende speler aan de kant van Huizen was ongetwijfeld invaller pass/loper Martijn van Rooijen, overgekomen van Heren 2. Hij speelde een geweldige derde set en eindigde de wedstrijd met 11 gescoorde aanvalspunten (64%).