Copyright © 2024 Volleybalkrant.
Artwork by the Media Artists. All rights reserved.
Nieuw doel
Na het mislopen van de Olympische Spelen van Tokio voor de Volleybaldames heeft de Nevobo logischerwijs haar zinnen verzet op het WK van 2022. Hoe gaan de dames op dit grote toernooi in eigen land goed voor de dag komen? De huidige selectie heeft veel kwaliteit, maar afgelopen jaren heeft ook uitgewezen dat de rek eruit begint te raken en dat speelsters op hun limiet zitten. Onlangs besloten zo Lonneke Sloetjes, Celeste Plak en ook Kirsten Knip voorlopig even afstand van (top)volleybal te nemen. Dit zal hen ongetwijfeld goed doen, maar kun je verwachten dat de huidige Volleybaldames over twee jaar wel weer een topprestatie kunnen leveren? Joop Alberda heeft daar een plan voor.
Dichten van de kloof
Op Papendal zit alleen het Talentteam dat begeleid wordt door de Nevobo. De leeftijd in die groep gaat echter maar tot 18 jaar. Er zit een aanmerkelijk gat tussen deze meiden en de A-selectie. Maar er zitten nog veel goede volleybalsters tussen die hun ontwikkeling in het buitenland doorstaan. “Papendal heet S-02, ofwel twee generaties voor seniorenleeftijd. Ik wil dat er een S min 1 komt. Want er moet nog een behoorlijk sprongetje worden gemaakt om het huidige niveau van onze vrouwenploeg te halen. Dat gaat niet moeiteloos”, aldus Alberda in een interview met de Volkskrant. Het plan van Alberda is dus om met deze groep volleybalsters een jaar te trainen en speelsters klaar te stomen om waar nodig een vacature bij het nationale team in te vullen.
Geld
Het project zal wel gefinancierd moeten worden. Het team zal een winter lang op Papendal gaan trainen en reizen met wedstrijden in Brazilië, Japan en Italië. Er zijn daarnaast ook speelsters die onder andere in aanmerking komen voor dit project, maar hun geld op dit moment verdienen in het buitenland. Dit zal ook gecompenseerd moeten worden. Alberda zegt hierover: “Drie á drieënhalf miljoen euro is de laatste jaren door onze A-topsporters niet gebruikt. Dat geld inzetten voor een WK en de erfenis daarvan zou mooi zijn. Die meiden moeten we natuurlijk van een inkomen voorzien.”
Bankrasmodel?
Op dit moment trainen er 21 speelsters op Papendal. Het is een mix van meiden uit de academie of het Talentteam, speelsters uit de Eredivisie en een aantal speelsters van de A-selectie die zich voorbereiden op het clubseizoen. De trainingen worden begeleid door Marko Klok (assistent Volleybaldames) en Avital Selinger (bondscoach Jong Oranje). De laatstgenoemde maakt deel uit van het Bankrasmodel, een project dat ten grondslag lag aan de gouden Olympische medaille van de mannen in 1996. Dezelfde insteek lijkt nu, weliswaar in een andere vorm, bij de vrouwen te worden toegepast.
Bekijk hier ook de (oude) docu uit 1999 die de NOS vorige week voor ons uit het archief naar bovenhaalde. In de docu “Van Bankras tot Atlanta” keek de NOS samen met Ron Zwerver en Peter Blangé terug naar hoe het de volleybalmannen lukte goud te winnen op de Olympische Spelen van 1996: https://nos.nl/artikel/2338910-bekijk-nieuwe-docu-s-over-gouden-volleyballers-lenstra-en-janssen.html
Je reactie is opgeslagen.
Plaats een reactie
reacties: